Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Lokal forsker vinder en million kroner til projekt om fedme

Den 55-årige esbjergenser, Else Marie Bladbjerg, har siden 1992 forsket ved Enheden for Blodpropforskning ved Sydvestjysk Sygehus. Privatfoto
Med mere end en tredjedel af borgernes sms-stemmer gik førstepladsen i konkurrencen, ”Et Sundere Syddanmark”, til esbjergenser Else Marie Bladbjerg. Projektet iværksættes sammen med ph.d.-studerende.
Annonce

- Lige da vinderen blev afsløret, var det helt uvirkeligt, fortæller Else Marie Bladbjerg med glæde i stemmen. Tirsdag i sidste uge vandt hun pengepræmien på en million kroner i Region Syddanmarks konkurrence ”Et Sundere Syddanmark”.

- Jeg er så stolt, glad og ikke mindst taknemlig for at vinde en konkurrence af denne kaliber. Ekstra meget fordi, det er borgerne, der har stemt, uddyber hun.

Konkurrencen stod mellem fem projekter – et fra hvert sygehus i regionen. Med 35 procent af de i alt 8.000 stemmer hev hun elegant præmien hjem til Esbjerg. Det var der primært to årsager til.

Om forskningsprojektet:

Kort fortalt skal det undersøges, om et bestemt protein i blodet kan forklare, hvorfor nogle nemmere bliver overvægtige end andre. Projektet er inspireret af museforsøg i USA, der netop viser, at mus med én type af proteinet ikke bliver tykke efter 20 ugers fed kost på samme måde som andre mus med en anden type af proteinet. Det skal nu testes, om det samme gør sig gældende hos mennesker. Nu, hvor pengene er i hus, er næste skridt i projektet at finde forsøgspersoner og få sat nye metoder op i laboratoriet.

Annonce

En brik i fedme-puslespillet

Forskningsprojektet, der vandt befolkningens opmærksomhed, handler om fedme.

Else Marie Bladbjerg, som har forsket ved Enheden for Blodpropforskning ved Sydvestjysk Sygehus siden 1992, er overbevist om, at sejren blandt andet skyldes, at fedme er noget, rigtig mange kan relatere til som et problem.

- Konkurrencen var hård, og de andre projekter om blandt andet spiseforstyrrelse, kronisk tarmbetændelse, hjertestop og lungekræft er selvfølgelig også noget, der rører ved mange følelser, men antallet af borgere, der selv kæmper med overvægt og fedme, eller kender nogen, der gør, er nok langt større, fortæller hun.

Netop derfor ser hun med egne ord frem til at kunne finde endnu en brik i fedmepuslespillet.


Da vi stod og ventede på, at vinderen blev offentliggjort, og de så sagde mit navn, var det som jeg forestiller mig, det er at vinde vild med dans!

Else Marie Bladbjerg, forsker ved Enheden for Blodpropforskning ved Sydvestjysk Sygehus og lektor ved Syddansk Universitet


Annonce

På udebane i markedsføring

55-årige Else Marie Bladbjerg er en travl kvinde. Ved siden af sin forskning på sygehuset, sit ansvar for flere forskningsprojekter samt sin rolle som lektor på Syddansk Universitet, gjorde hun alt, hvad hun kunne for at sprede budskabet om konkurrencen og projektet.

”Da jeg sagde ja til at gå ind i det, sagde jeg ja til at gøre alt, jeg kunne for at få stemmer. Om jeg så skulle arbejde 24 timer i døgnet, siger den målrettede kvinde, der ellers ikke har megen erfaring med hverken sociale eller traditionelle medier.

Hun fik heldigvis god opbakning af sygehusets kommunikationsafdeling til at lave videoer til sociale medier, plakater og flyers. En håndsrækning der, ifølge Else Marie Bladbjerg, er den anden primære årsag til den overlegne sejr. Især i denne Corona-tid, hvor det ikke har været muligt at komme fysisk ud og fortælle borgerne om projektet.

Annonce

Plads til ph.d.-studerende

Else Marie Bladbjerg og hendes forskningskollegaer skal dog ikke stå med projektets arbejdsbyrde selv. Pengepræmien kommer nemlig blandt andet til at finansiere løn til Nadja Bødker Pedersen, som kommende ph.d.-studerende på projektet. Nadja Bødker Pedersen har været med til at forme projektet fra begyndelsen, og får nu mulighed for at arbejde med det på fuldtid de næste tre år, hvor det bliver omdrejningspunktet for hendes forskeruddannelse.

Det glæder Else Marie Bladbjerg meget, at hun kan bidrage til Nadja Bødker Pedersens ph.d., lige som den lokale Lida og Oskar Nielsens Fond finansierede hendes egen ph.d. ved sygehuset, tilbage i 1992.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Den uperfekte bagside

Annonce