Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Lunken modtagelse af debatoplæg

Når man tager en sejltur mellem Esbjerg og Fanø, kommer man fra en kommune til en anden. Og sådan skal det også være fremover, mener politikerne på øen.Foto: Tue Sørensen
Politikerne på Fanø klapper ikke i hænderne af begejstring over fanø-gruppes ønske om fremtidsdebat.

Politik: Det vil være synd at sige, at der bliver sendt store klapsalver i retning af det oplæg til debat om Fanø fremtid som selvstændig kommune, som en række borgere har sendt til en række politikere og kandidater til kommunalvalget i november.

Der bliver nærmest trukket på skulderen og som udgangspunkt ikke taget stilling til nogle af de problematikker, som gruppen fremfører: Plejehjemmet skal renoveres eller der skal bygges et nyt. Kystsikring, flere ældre koster flere penge og fremtidige reformer på sundhedsområdet kan koste kommunen flere penge.

Der er ikke et parti, der tilsyneladende synes at det er en god ide at få drøftet det her i bund. Alle partier anerkender dog gruppens ret til komme med oplægget, men alle vælger at holde fast i selvstændigheden som udgangspunkt for fremtiden.

Annonce

Og derfor er det mest interessant at høre fra de partier, der har haft fingrene i maskinrummet i den forløbne periode og har haft en indflydelse på Fanø udvikling hidtil.

Har haft udfordringer

Socialdemokraten Johan Brink Jensen: Jeg synes oplægget bærer præg af den periode vi lige har været igennem og med de udfordringer, det gav. Jeg tror på at nærheden er vigtig så vi kan træffe de beslutninger som er gode for Fanø. Vi har en børnehave i Sønderho. Hvem siger at man fra Esbjergs side vil sige, at det er fint med den størrelse den har. Jeg tror på nærheden, og i øvrigt mener jeg ikke, at vi har større udfordringer end mange andre mindre kommuner.

Erik Nørreby fra Venstre er ret klar i mælet: Jeg vil tydeligt og klart sige, at vi ikke mener, at denne diskussion bliver aktuel. Esbjerg har nok af problemer selv, og der er faktisk opgaver, som jeg tror vi kan løse bedre selv. Eksempelvis på naturplejeområdet, hvor vi nu på fjerde år venter på et oplæg fra Esbjerg, og på aktiveringsområdet kan vi også gøre det bedre selv, mener jeg. Der bliver talt om plejehjem og om vi har råd til det. Mit spørgsmål er så om det esbjergenserne der skal betale. Det har man lidt indtrykket, af gruppen mener.

Jeg bemærker, at Vibeke Kinch, der er vor tidligere kommunaldirektør, er medunderskriver.

Erik Nørreby, tidligere borgmester

Og så bemærker jeg jo, at en af underskriverne er Vibeke Kinch, der gik af som kommunaldirektør sidste år. Hun har været med i mange år, og det er altså under hendes ledelse, at vi har set en stor udskiftning i medarbejderstaben, og det er hende, der ikke har sørget for at råbe højt nok, når der var problemer eksempelvis med de sager, som I beskrev sidste år. Og det er også hende, der ikke greb ind, da økonomien gik skævt,

Nu glæder jeg mig over at vi har fået nogle kompetente folk ind på alle pladser, så jeg har stor tiltro til, at Fanø har en god fremtid som selvstændig kommune, siger han.

Annonce

Godt indspark

Christian Lorenzen fra de konservative ser oplægget som et godt indspark i debatten om Fanø og er ikke afvisende overfor en folkeafstemning. Hvis et nyt byråd vil det.

Det er da klokkeklart, at det her skal diskuteres og som sådan er vi også enige i nogle af betragtningerne. Vi har udfordringer. Både økonomisk og forvaltningsmæssigt. Det gør indtryk at en tidligere kommunaldirektør, som jeg opfatter som en kompetent embedsmand, er medunderskriver. Men det er for os helt klart, at vi skal fastholde vores fokus på bl.a. at tiltrække børnefamilier – og netop derfor er det for os så afgørende vigtigt, at de kommunale kerneopgaver såsom attraktive dag- og skoletilbud, prioriteres, også fremfor andre goder.

Når det foreslås, at man bruger den kommende byrådsperiode til at optage forhandlinger med Esbjerg Kommune om en sammenlægning, så vil vi gå så langt som til at sige, at vi vil være åbne for at tage en ny folkeafstemning om spørgsmålet i starten af en ny byrådsperiode, hvis det kommende byråd vil det. Resultatet af en sådan afstemning vil det kommende byråd naturligvis efterfølgende skulle respektere. Vi tror, en afstemning vil bekræfte, at flertallet af borgerne på Fanø fortsat ønsker, at der skal kæmpes for vores selvstændighed, siger Christian Lorenzen.

Annonce

Svært dilemma

SFs Karen Jeppesen jubler heller højlydt: Der er ikke noget nyt i det, der bliver fremført, og modsat dem tror jeg på, at vi er godt stillet. I sær hvis man sammenligner os med andre mindre kommuner. Jeg stiller i al fald ikke op til byrådet for at blive lagt sammen med Esbjerg, siger hun

Alternativets spidskandidat Benjamin Strand Andersen siger at det er svært dilemma, man står overfor på Fanø:

Jeg anerkender de udfordringer, der ridses op og dem skal vi tage alvorligt, men jeg håber på at et nyt byråd vil kunne finde ud af at arbejde sammen, så vi alle sammen står bag de beslutninger, der bliver truffet. Det har været meget uskønt de sidste fire år, synes jeg, så jeg håber en ny sammensætning vil kunne gøre det bedre.

Olav Husted Nielsen fra de Radikale, der stiller op denne gang, er inde på lidt af det samme.: Byrådsarbejdet har været plaget af to blokke, der ikke kunne med hinanden. Og det skal der laves om på. Så jeg håber at vi kan være med til at gøre det fremover. Fanø har en masse gode mennesker, der kan en helt masse og sætter ting i gang. Et eksempel herpå er Fanø Vesterland. Hvorfor har Esbjerg ikke kunnet gøre det. Jeg tror på at vi kan komme videre, hvis vi arbejder sammen og måske får brudt de forskellige blokke op, siger Olav Husted Nielsen.

Annonce

Bevar selvstændighed

Enhedslistens Lasse Harder Schousboe mener, at selvstændigheden skal bevares: Der er vist ingen, der tror på at stort nødvendigvis er godt. Jeg oplever et Fanø, der gerne vil arbejde samme om at løse tingene og vi har nogle gode rammer for børnefamilier og det skal udbygges. Jeg mener, at det kan blive væk, hvis Esbjerg og Fanø skal slås sammen, siger han.

Borgmesterkandidat Erik Nørreby, Venstre, mener ikke, at der er behov for at diskutere sammenlægning. Foto: Arkiv

Fanø listens Henning Kjærsgaard siger: Jeg har noteret indlægget fra de 6 borgere i kommunen og kan til de eksempler der bl.a. oplistes i indlægget konstatere, at det allerede er og har været udfordringer og dermed fokuspunkter, der har haft politisk bevågenhed igennem de seneste år.

Jeg ser ikke i indlægget meget nyt i forhold til den debat, der var i 2005 i forbindelse med kommunalreformen, men respekterer at nogle af kommunens borgere har et ønske om at debattere emnet.

For nærværende ser jeg dog ikke at en sammenlægning med en anden kommune subsidiær debat om om emnet er nødvendig, siger han.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Politikere: Vi skal lytte mere

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Tre færger på Fanø en succes

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Fejlene skal holdes på et minimum mod oprykker

Ugeavisen Esbjerg

Hent et gratis Female

Ugeavisen Esbjerg

Grøn energimangel skaber behov for landvindmøller

Ugeavisen Esbjerg

Sweaterbutik åbner midlertidigt i Broen

Ugeavisen Esbjerg

SOSU-udvidelse kan koste foreningslivet

Ugeavisen Esbjerg

Budgettet banket på plads

Ugeavisen Esbjerg

Studie 10 sender insekter på hotel

Ugeavisen Esbjerg

God kemi mellem forskning og familieliv

Ugeavisen Esbjerg

Børn og voksne tog en tørn for naturen

Ugeavisen Esbjerg

Gågadespørgsmål med sprængstof i

Ugeavisen Esbjerg

Alle kan tale med om højhuse og byudvikling

Ugeavisen Esbjerg

- Dejligt, at der sker noget her

Ugeavisen Esbjerg

Rosengreen fyldte kroen med kvinder og mode

Ugeavisen Esbjerg

Søren Rasmussen stopper i 2022

Ugeavisen Esbjerg

Diana drømmer om endnu mere indflydelse

Ugeavisen Esbjerg

Ny sygeplejefaglig direktør på Sydvestjysk Sygehus

Ugeavisen Esbjerg

Færøernes største sygehus på inspirationstur til Sydvestjysk Sygehus

Ugeavisen Esbjerg

Team Esbjerg stolt vært for Santander Final4 i februar

Ugeavisen Esbjerg

Gå en tur i det ukendte

Ugeavisen Esbjerg

Opråb fra vindbranchen: Den grønne omstilling mangler grøn strøm

Ugeavisen Esbjerg

Linda går efter græskar-guld

Annonce