Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Masker, mod og medmenneskelighed

I sidste uge var de to søstre Anja Hjorth Nielsen (tv) og Anita Hjorth Volkmann (i midten) forbi Flittiglise i Torvegade med intet mindre end 21 huer. De to søstre, der bor i Kolding, havde set Karin Hørkildes (th) opslag om Kemoheads Esbjerg på den sociale platform Instagram, og derefter tog det fart. Foto: Tue Sørensen
Strikkeglade personer med hjertet på rette sted strikker, hækler og hakker på livet løs. Varme huer til folk, der er i kemobehandling eller på anden vis har mistet deres år. Bag Kemoheads Esbjerg står Karin Hørkilde med sine to garnbutikker Flittiglise.

Strik for livet: Det er over fem år siden, at Merete Andersen​ stiftede Kemoheads, der strikker huer til patienter, der har fået kemoterapi og dermed tabt håret.

Det er dog aldrig for sent at hoppe med på en god gerning, og derfor har Karin Hørkilde, indehaver af garnbutikkerne Flittiglise i Esbjerg og Vejers, startet en afdeling op i Esbjerg.

- Det er jo ingen hemmelighed, at jeg selv har haft brystkræft, fået kemohandling samt tabt håret. Og det er altså frygtelig koldt, når man ikke har sit hår, smiler Karin Hørkilde, der derfor var helt sikker i sin sag, da hun under sit kræftforløb hørte om Kemoheads.

- Det skulle jeg og Flittiglise selvfølgelig være en del af. Jeg ved om nogen, hvad det vil sige at være syg med kræft, jeg ejer to garnbutikker, og jeg elsker at hjælpe andre og gøre dem glade. Det er nektar for min sjæl, så det kan slet ikke være anderledes.

Desværre er der mange, som bliver syge med kræft, og derfor er Karin Hørkilde også ovenud lykkelig for at se den opbakning, der allerede er kommet til projektet. Men der er bestemt plads til flere, som kunne have lyst til at strikke huer til kræftpatienter, som kan komme ind i Flittiglise og få en hue kvit og frit. Foto: Tue Sørensen

De som kender Karin Hørkilde ved, at der ikke er langt fra første maske til et færdigt strikket produkt, så nu har Kemoheads Esbjerg set dagens lys.

Desværre er der mange, som bliver syge med kræft, og derfor er Karin Hørkilde også ovenud lykkelig for at se den opbakning, der allerede er kommet til projektet. Men der er bestemt plads til flere, som kunne have lyst til at strikke huer til kræftpatienter, som kan komme ind i Flittiglise og få en hue kvit og frit.

Annonce

En anden betydning

I sidste uge var de to søstre Anja Hjorth Nielsen og Anita Hjorth Volkmann forbi Flittiglise i Torvegade med intet mindre end 21 huer. De to søstre, der bor i Kolding, havde set Karin Hørkildes opslag om Kemoheads Esbjerg på den sociale platform Instagram, og derefter tog det fart.

- Vi besluttede simpelthen at dedikere hele februar til at strikke huer til det gode formål. Min mand har i forvejen fem huer, så han har ikke bruge for flere, griner Anja, mens Anita supplerer:

Vi besluttede simpelthen at dedikere hele februar til at strikke huer til det gode formål. Min mand har i forvejen fem huer, så han har ikke bruge for flere, lyder det med et grin fra Anja Hjorth Nielsen. Foto: Tue Sørensen

- Vi strikker begge to meget, og vi elsker det. Men det har virkelig været en anderledes oplevelse for os, for pludselig fik det at strikke en helt ny mening og betydning. Undervejs sidder vi jo og tænker på, hvem modtageren mon er. Hvordan det skal gå vedkommende, hvor han/hun er i livet, og om vedkommende mon bliver glad for huen, fortæller Anita.

Annonce

Man er sårbar

Det kan Karin Hørkilde skrive under på, at de gør. Hun oplever allerede taknemmeligheden, når personer, der er i gang med et kemoforløb, er modige og kommer ind i butikken for at få en hue.


Vi besluttede simpelthen at dedikere hele februar til at strikke huer til det gode formål.

Hjorth-søstrene Anita og Anja


- Det betyder faktisk rigtig, rigtig meget. Man er jo enormt sårbar, og der sidder virkelig meget identitet i ens hår. Så det betyder virkelig noget, at man gratis kan få en lækker strikket, hæklet eller hakket hue, som der er nogle, der har brugt tid til at lave til én af ren og skær medmenneskelighed. Og der er også en lille hilsen med i huerne, som modtageren ofte bliver både glad for og rørt over, siger Karin Hørkilde, der selv er kræftfri på nuværende tidspunkt og har fået sin første vaccine mod Covid-19.

- Jeg er så overvældet over, hvordan projektet er blevet modtaget. For selvom vi strikker til et godt formål, så kræver det også noget. Men folk er bare så gode, empatiske og næstekærlige. En god bekendt, Susanne, havde brugt sin vinterferie på huestrik og sendte mig otte huer. En anden kunde, Natasha, er næsten lige begyndt at strikke, fortæller Karin Hørkilde og fortsætter:

- Hun lavede 10 huer til mig og kom og afleverede dem personligt, selvom hun var højgravid. Hun havde også lille hjemmelavet gave til mig. Og sådan kunne jeg blive ved. Og i dag kommer Anita og Anja så hele vejen fra Kolding. Ja, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal sige, siger en sjældent mundlam Karin Hørkilde.

Annonce

Det giver mening

Det gør Anja Hjorth Nielsen og Anita Hjorth Volkmann heldigvis. De fortæller, at selvom der selvfølgelig er meget arbejde i at producere 21 huer, så er de ikke færdige. Der er mange flere huer i de to Hjorth-kvinder.

Der er også en lille hilsen med i huerne, som modtageren ofte bliver både glad for og rørt over, fortæller Karin Hørkilde. Foto: Tue Sørensen

- Altså lige for nu tager vi lige en pause med at strikke huer, men vi kommer helt sikkert til at strikke huer til Kemoheads igen. Det giver simpelthen bare så meget mening for os, lyder det fra søstrene, mens de smiler stort bag mundbindende.

Det samme gør Karin Hørkilde. For Kemoheads Esbjerg er nu virkelighed, og projektet er kommet fra land med masser af masker, mod og medmenneskelighed.

Huerne

Man kan få en hue fra Kemoheads Esbjerg gratis hos Flittiglise i Esbjerg. På sigt kan det være, man også kan få en hue hos Kræftrådgivningen Esbjerg. Man behøver ikke være syg af kræft for at få en hue, der findes også andre sygdomme, hvor man mister sit hår, og har lyst til lidt strik at varme sig på.

Når Danmark er på den anden side af corona, laver Karin Hørkilde måske én gang om måneden et fælles strikkearrangement med Kemoheads Esbjerg som overskrift i butikken. Det kan også være, hun fremover dedikerer hele februar måned til det, hvor man så kan købe garn til gode priser, fordi det går til det gode formål. Men man er altid velkommen til at strikke en uge og donere den til Kemoheads Esbjerg.

Kunne du tænke dig at strikke med i Kemoheads Esbjerg er du meget velkommen til at kigge ind til Karin i butikken eller ringe til hende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

25 år hos Bauhaus

Annonce