Annonce
Ugeavisen Esbjerg

ME-sagen: Afgørelse ændret fra den ene dag til den anden

Rehabiliteringsteam fra Jobcenter Esbjerg Kommune tilbød Marie Louise Ilsøe Gustavussen en pensionsform, som Ankestyrelsen har afgjort, at den alvorligt ME-syge kvinde på Fanø slet ikke kan få.

Annonce

10. juli besøgte et rehabiliteringsteam fra Jobcenter Esbjerg Kommune den 29-årige ME-syge Marie Louise Ilsøe Gustavussen på Fanø. Hun er nu blevet indstillet til en almindelig førtidspension, som man kan læse på side 4, men sådan så det ikke ud umiddelbart efter rehabiliteringsteamets møde med den syge kvinde, der bor hos sine forældre og er helt afhængig af deres hjælp døgnet rundt.

Rehabiliteringsteamets korte møde med datteren og en samtale med forældrene bagefter endte ifølge den syge kvindes forældre, Esben og Vibeke Ilsøe Gustavussen, med en besked om, at Marie Louise Ilsøe Gustavussen ville blive indstillet til en førtidspension med genvurdering. Altså en pension som med mellemrum skal tages op til ny vurdering.

Det forstod familien ikke umiddelbart, for de ved, at der foreligger en afgørelse fra Ankestyrelsen, som har slået fast, at Marie Louise Ilsøe Gustavussen slet ikke er i målgruppen for førtidspension med genvurdering. For at være i målgruppen skal hendes fremtidige sygdomsforløb være uforudsigeligt. Det er Marie Louises ikke længere.

Hun har ikke udsigt til at blive helt rask igen, har Ankestyrelsen afgjort i forbindelse med en klage i sagen allerede i december sidste år. Marie Louise Ilsøe Gustavussen er også for syg til et såkaldt ressourceforløb, og så er den sidste mulighed en almindelig førtidspension, som den unge kvinde og hendes familie har søgt om i mere end to år.

Det forhold forsøgte forældreparret uden held at gøre gældende, inden det fem mand store rehabiliteringsteam tog hjem fra mødet. Kun en førtidspension med genvurdering efter fem år er i spil, lød meldingen til forældrene, som også efter mødet forsøgte at gøre både Jobcenter Esbjerg Kommune og Fanø Kommune opmærksom på Ankestyrelsens afgørelse fra 2018.

Familien har ret
Dagen efter blev familien Gustavussen imidlertid ringet op af Jobcenter Esbjerg Kommune, som var kommet på andre tanker. Marie Louise Ilsøe Gustavussen kan faktisk ikke komme på tale til den førtidspension med genvurdering, som rehabiliteringsteamet havde indstillet hende til dagen før. Jobcentret ville derfor lige vende sagen en gang til, lød det i telefonen.
Der gik dog kun en enkelt dag mere, så kom meldingen om, at Marie Louise Ilsøe Gustavussen indstilles til en almindelig førtidspension.

- Vi er naturligvis glade for førtidspensionen til vores datter, men forløbet er forbløffende og tankevækkende. Havde vi ikke reageret - også her - og havde vi ikke brugt oceaner af tid og kræfter på klager og anker, ja, så havde vores datter trods sin alvorlige tilstand ikke fået den almindelige førtidspension. Det er skræmmende, at man som borger er nødt til at betale sig fra dyr juridisk hjælp og selv arbejde i døgndrift for at få den hjælp, vi mener, vores syge datter har ret til og brug for. Det er ikke rimeligt, at man skal bruge så mange kræfter på at holde trit med systemet for ikke blive kørt over af det, siger Vibeke Ilsøe Gustavussen.

Jobcentret: - Usikker i nuet
- Vi er fuldt ud bekendt med afgørelsen fra Ankestyrelsen, men vi ved også, at den afgørelse blev truffet i en tid, hvor man så ME som en psykisk lidelse, og hvor der ikke var en beslutning om at lave ME-klinikker, forklarer Pia Damtoft om, hvorfor jobcentret på trods af Ankestyrelsens afgørelse alligevel overvejede en førtidspension med revurdering.

- Jeg kan godt forstå forældrenes følelser, men vi ville være kommet frem til den samme beslutning. Det første, mødelederen gjorde, da han kom hjem fra mødet, var, at han ringede til mig og sagde, de var usikre på, om det var det rigtige. De kunne have udsat indstillingen og have taget hjem og undersøgt mere, men alle var enige om, at hun skulle have en førtidspension. De blev usikre i nuet, men vi vurderede, at det var det mest hensynsfulde, vi kunne gøre, siger Pia Damtoft.

BAGGRUND: Fanø Kommune har et forpligtende samarbejde med Esbjerg Kommune om blandt andet social- og arbejdsmarkedssager. Derfor er det Jobcenter Esbjerg Kommune, der har behandlet Marie Louise Ilsøe Gustavussens ansøgning om førtidspension på vegne af Fanø Kommune. Udbetalingen kommer fra Udbetaling Danmark. Økonomien er et mellemværende mellem Fanø Kommune og Staten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce