Annonce
Ugeavisen Esbjerg

ME-sagen: Et gennembrud for anstændigheden

Annonce

MENING: Et enigt folketing har tændt et lys for en familie på Fanø, hvis datter på tredie år ligger i et mørkt rum i sine forældres hus. Hun lider af sygdommen ME - Myalgisk Encephalopathi - som ingen kender alle årsager til og heller ingen har en kur for endnu. Kun lindring af symptomer er muligt.

Ingen anfægter, at de mest syge, som den 29-årige Marie Louise Ilsøe Gustavussen, er meget syge og har brug for hjælp. Ugeavisen Esbjerg har skrevet en række artikler om hendes sygdom og hendes forældres kamp for at blive hørt og forstået rigtigt. Hun er sengeliggende og helt afhængig af deres hjælp døgnet rundt. Hun tåler ikke lys eller høje lyde. Hun kan heller ikke selv klare personlig hygiejne, og hun må smertebehandles. Familien har alligevel hele tiden haft svært ved at få den hjælp, den har brug for.

Ugeavisen Esbjerg har beskrevet det svigt, kvinden og hendes familie føler sig udsat for af læger, sundhedsvæsen, kommune og region. Hjælp og støtte i hjemmet synes utilstrækkelig. Førtidspension er blevet nægtet. Hendes forældre er blevet mistænkt for det værste, mens de i virkeligheden hele tiden bare har bedt om hjælp. En hjælp, som alle kunne se, der var brug for, men som uenighed og udvidenhed på mange niveauer har blokeret for.

Men nu er der håb. Et enigt folketing har indset, at de tilbud, den unge kvinde og med hende muligvis op mod 14.000 andre ME-patienter i Danmark hidtil har måttet nøjes med, ikke er gode nok. De skal forbedres.

Den forbedring kommer ikke til at ske i morgen, men den må komme. Fanø-familiens historie og kamp har nemlig slået hul igennem til de politikere, der kunne ændre den danske tilgang til den omstridte sygdom. Og de politikere har nu stillet i udsigt, at vi engang i fremtiden ikke mere har ME-patienter, der får lov til at ligge som Marie Louise Ilsøe Gustavussen på Fanø - svigtet af et velfærdssystem, vi ofte priser som verdens bedste.

Det er et gennembrud. Forandringen bør anstændigvis sættes i gang i en fart.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce