Annonce
Ugeavisen Esbjerg

ME-sagen: Kommune holder fast i nej til hjælp

Jobcenter Esbjerg Kommune agter ikke at sige god for førtidspension

til ME-syg kvinde. Politiker er uenig.

Annonce

Den 28-årige Mariele Louise Ilsøe Gustavussen har allerede fået et afslag på en ansøgning om førtidspension. Det afslag prøves lige nu af i Ankestyrelsen.

Imens har Jobcenter Esbjerg Kommune forholdt sig til en ny ansøgning, men også den ser ud til at ende med et afslag. I hvert fald har Jobcenter Esbjerg Kommune i et brev meddelt, at man påtænker at give et afslag på ansøgning nummer to.

”Vi har lagt særlig vægt på, at det ikke er dokumenteret, at de behandlingsmæssige muligheder er udtømte. Vi finder det heller ikke dokumenteret, at der er tale om, at din arbejdsevne er varigt og væsentligt nedsat i et sådant omfang, at der ikke kan ske udvikling, hvis din helbredsmæssige tilstand bedres”, hedder det i brevet fra Jobcenter Esbjerg Kommune.

Ombudsmand igen
ME-syge marie Louise er ikke i stand til selv at kommunikere på skrift med nogen, så korrespondencen mellem hende, familien og Esbjerg Kommune foregår via familiens rådgiver, jurist og socialrådgiver Louise Schelde Frederiksen.

Hun begriber ikke det påtænkte afslag og anfægter hele sagsbehandlingen og grundlaget for den.

- Det ser simpelthen ikke ud til, at Jobcenter Esbjerg Kommune overhovedet har læst de lægeerklæringer og lægeudsagn, der findes i sagen. Derfor har vi svaret på brevet med et ønske om behandling af en ny ansøgning vedlagt de nyeste udtalelser fra både danske og internationale eksperter samt fra hendes eget lægehus på Fanø, siger Louise Schelde Frederiksen.

- Materialet viser, at den unge kvindes prognose er ekstrem dårlig. Hun er sengeliggende og skal have hjælp til al personlig hygiejne døgnet rundt. Hun er så syg og har været det så længe, at jeg finder både sagsbehandling og det påtænkte afslag så kritisabel, at Ombudsdmanden kommer til at kigge på det også, siger Louise Schelde Frederiksen.
Ugeavisen Esbjerg forsøgte op til deadline for denne avis at få en kommentar til sagen fra Jobcenter Esbjerg Kommune. Det lykkedes ikke.

Politiker: Ingen god sag
Henrik Vallø, formand for social- og arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune, er fuldt orienteret om korrespondancen mellem Jobcenter Esbjerg Kommune og familiens rådgiver. Han agter at tage det påtænkte afslag og svaret fra familiens rådgiver op med Jobcenter Esbjerg Kommune.

- Jeg synes ikke, det her er en god sag for Esbjerg Kommune. Og jeg er ikke enig i de vurderinger, der ligger til grund for det påtænkte afslag, siger Henrik Vallø.

Han undersøger samtidig, om man kan skaffe den unge kvinde og hendes familie ro om økonomien på andre måder end med en pension.

BAGGRUND:

Marie Louise Ilsøe Gustavussen har diagnosen ME – Myalgisk Encephalomyelitis med diagnosekoden ICD-10 G93.3.

Det er en kronisk sygdom uden kendte og sikre helbredende muligheder for behandling.
Sygdommen findes i alle sværhedsgrader. Hun hører til i den alvorligste kategori.

Der er ingen klart definerede eller enestående årsager til sygdommen, ligesom der er delte meninger om behandlingen.

Der forskes og forsøges mere i udlandet end i Danmark. Lande som Sverige, Norge, Holland og USA er også meget længere end Danmark, når det gælder særlige ME-centre eller specialafdelinger, hvor de hårdt plagede patienter kan få en målrettet lindring af professionelt personale med specialindsigt i ME.

Det tilbud findes endnu ikke i Danmark, men er et stort ønske fra patienter, pårørende, patientforening og læger med indsigt i ME.

Cirka 14.000 danskere skønnes ramt af sygdommen. Marie Louise Ilsøe Gustavussen er blandt de hårdest ramte. Hun er afhængig af hjælp 24-7.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Succes for frokostpop

Annonce