Annonce
Ugeavisen Esbjerg

ME-sagen: Minister på vej i samråd

Liselott Blixt, DF, savner handling otte måneder efter folketingsbeslutning om ændret tilgang til sygdommen ME.

Den socialdemokratiske sundhedsminister Magnus Heunicke kan muligvis se frem til et samråd. Han skal gøre rede for, hvorfor Sundhedsstyrelsen tilsyneladende er i slæbegear med hensyn til at efterkomme en enig folketingsbeslutning fra 12. marts i år.

Ønsket om en forklaring kommer fra DF’s Liselott Blixt, der - indtil regeringsskiftet - var formand for Folketingets Sundhedsudvalg.
Dengang i marts blev det besluttet at gennemføre ændringer i den danske tilgang til sygdommen ME. I fremtiden skal sygdommen betegnes, forstås og håndteres som en fysisk sygdom og ikke som en psykisk. Den beslutning betød, at Sundhedsstyrelsen i fremtiden skal placere sygdommen under en neurologi-diagnose og dermed ikke under betegnelsen funktionelle lidelser, hvor den hidtil har været placeret. Men den ændring kan Liselott Blixt otte måneder efter den banebrydende sundhedspolitiske beslutning ikke se i Sundhedsstyrelsens signaler.

Det sundhedspolitiske skifte i tilgangen til den alvorlige sygdom blev til efter pres fra ikke mindst Liselott Blixt, den daværende formand for Folketingets Sundhedsudvalg. Hun argumenterede for ændringen med afsæt i blandt andet den tragiske sag på Fanø, hvor en ung kvinde, Marie Louise Ilsøe Gustavussen, i flere år har ligget ME-syg og helt afhængig af sine forældres hjælp døgnet rundt. En tragedie Ugeavisen Esbjerg har belyst i en række artikler.

Beslutning følges op
Med et skriftligt spørgsmål til Magnus Heunicke forsøgte Liselott Blixt i august at sikre sig, at Folketingets beslutning fra 12. marts også føres ud i livet. Og det bliver den, lod Magnus Heunicke forstå i et svar.

- Sundhedsstyrelsen arbejder lige nu på en plan for opfølgning. Dette vil Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg høre mere om snarest muligt, skrev han i sit svar dengang.

Men siden er der ikke sket nogen ændring. Og derfor er Liselott Blixt nu i gang med at forberede et samråd, hun vil indkalde sundhedsminister Magnus Heunicke til.

- Det er vigtigt at holde fast i den folketingsbeslutning, som har så stor betydning for mange mennesker. Et samråd kunne være en måde at få sundhedsministeren til at holde trykket på Sundhedsstyrelsen, så der kommer skred i den ændring af tilgangen til sygdommen, som et enigt folketing stemte for i marts, siger Liselott Blixt.

Hun kommenterede sagen i forbindelse med et møde om sygdommen ME, som foregik søndag i København. Et møde, som familien til den ME-syge Marie Louise Ilsøe Gustavussen var blandt initiativtagerne til. Både den syge kvindes far og hendes bror deltog i mødet, mens moderen blev på Fanø for at tage sig af datteren, der er afhængig af hjælp døgnet rundt.

FAKTA:

Allerede i august lovede sundhedsminister Magnus Heunicke, at han ville følge op på folketingsbeslutningen om en ny dansk tilgang til ME. Nu kommer han under pres for at holde trykket på Sundhedsstyrelsen, som endnu ikke har sendt klare nye signaler.
BAGGRUND: Marie Louise Ilsøe Gustavussen har sygdommen ME – Myalgisk Encephalomyelitis med diagnosekoden ICD-10 G93.3. Det er en kronisk sygdom uden kendte og sikre helbredende muligheder for behandling. Sygdommen findes i alle sværhedsgrader. Hun hører til i den alvorligste kategori og har brug for hjælp døgnet rundt. Mens det danske sundhedssystem hænger lidt i bremserne, har Canadas regering og sundhedsministerium besluttet at støtte etableringen af et nationalt netværk, der specifikt skal styrke forskning i sygdommen ME. I første omgang med et beløb på 1,7 millioner canadiske dollars. De amerikanske sundhedsmyndigheder fastslog i 2015, at ME er en kronisk og meget alvorlig multisystemsygdom, som påvirker flere organsystemer i kroppen. NIH (National Institute of Health) har derfor finansieret fire forskningscentre i USA. Her arbejder forskere fra mange forskellige specialer på at finde de biomedicinske årsager til, at nogle mennesker udvikler ME. I Danmark skønnes det, at 14.000 lider af sygdommen.

Liselotte Blixt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

NemByg cykelholdet på kursus i førstehjælp: Med de kilometer vi cykler om året, er spørgsmålet ikke, om der sker en ulykke igen, men hvornår

Ugeavisen Esbjerg

Fire dage i sadlen

Ugeavisen Esbjerg

Tilbage til barndommen

Ugeavisen Esbjerg

Patrick er i duoform

Annonce