Annonce
Ugeavisen Esbjerg

ME-sagen: Minister sætter styrelse på plads

En af de mest syge ME-patienter er den tidligere elitedanser, den 30-årige Marie Louise Ilsøe Gustavussen fra Fanø, som i flere år har været helt afhængig af sine forældres hjælp døgnet rundt

Politikere holder fast i beslutning om en ny dansk tilgang til sygdom, ingen endnu kender årsagen til.

- Intet over eller ved siden af Folketinget. Det gælder også i denne sag, så der er sådan set ikke noget at rafle om.

Med den klare melding fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et åbent samråd blev det i sidste uge slået fast, at Sundhedsstyrelsen skal rette ind og komme videre med at ændre den danske tilgang til sygdommen ME.

Et enigt Folketing besluttede sidste år i marts, at sygdommen i fremtiden skal betragtes og anerkendes som en fysisk sygdom, hvad Sundhedsstyrelsen indtil da ikke havde gjort.

Men, det skal ske, slog Magnus Heunicke fast på sidste uges åbne samråd, hvor han også lovede, at Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg vil tage til Sverige for at se, hvordan man der tager sig af de mest syge ME-patienter. Han lovede også, at der vil komme to specialiserede centre indrettet målrettet til de mest syge ME-patienter i Danmark, som der i dag reelt ingen tilbud er til.

Bedre tider
Et enigt folketing slog i marts også fast, at den danske indsats for ME-patienter i det hele taget er mangelfuld og skal forbedres. Den beslutning blev bekræftet på det åbne samråd i sidste uge, og det vækker glæde blandt ME-patienter og deres familier, der nu aner bedre tider og mere forståelse.

En af de mest syge ME-patienter er den 30-årige Marie Louise Ilsøe Gustavussen på Fanø, som i flere år har været helt afhængig af sine forældres hjælp døgnet rundt. Forældrene, Esben og Vibeke Ilsøe Gustavussen, ser frem til forandring efter den klare melding fra Magnus Heunicke.

- Vi er meget glade for ministerens positive tilgang til hele problemstillingen. Og det er virkelig godt, at Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg nu endelig tager afsted til Sverige for at se, hvad man gør der. Kan vi få det i Danmark, som i Sverige, er det en meget stor forbedring, siger Vibeke Ilsøe Gustavussen, som håber på hurtig handling nu.

- Det haster at få ændret tilgangen. Og man skal huske, at de mest syge ME-patienter skal have mulighed for hjemmebesøg af fagligt opdaterede læger og andet sundhedspersonale, siger hun.

Årsagen til ME er ikke klarlagt. Der findes heller ingen kur, men kun forskellige måder at lindre nogle af sygdommens gener lidt.

FAKTA
Årsagen til ME er ikke klarlagt, og lægeverdenen har længe været i strid om tilgangen til sygdommen. Men der er enighed om, at patienterne reelt er syge , og at de mest syge er meget alvorligt syge. Op mod 14.000 danskere skønnes at være ramt. ME står for Myalgisk Encephalopathi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kriminaliteten er faldende

Annonce