Annonce
Ugeavisen Esbjerg

ME-sagen: Sundhedsminister vil se ændring

ME-patienter og pårørende vejrede morgenluft, da et enig Folketing i marts besluttede, at Danmarks tilgang til sygdommen skal ændres. Den beslutning holder sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fast i.

Den nye socialdemokratiske sundhedsminister Magnus Heunicke har som en af sine første meget konkrete handlinger bekræftet og dermed blåstemplet, at en folketingsbeslutning fra 12. marts i år skal føre til ændringer i den danske tilgang til sygdommen ME. Oftest omtalt som kronisk træthedssyndrom.

I fremtiden skal sygdommen betegnes og forstås som en fysisk sygdom og ikke som en psykisk. Det blev besluttet af et enigt Folketing, og den beslutning betød, at Sundhedsstyrelsen i fremtiden skal placere sygdommen under en neurologi-dignose og dermed ikke under betegnelsen funktionelle lidelser, hvor den hidtil har været placeret.

Fanøsag baner vejen
Det sundhedspolitiske skifte i tilgangen til den alvorlige sygdom blev til efter pres fra ikke mindst den daværende formand for Folketingets Sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF). Hun argumenterede for ændringen med afsæt i blandt andet den tragiske sag på Fanø, hvor den nu 29-årige Marie Louise Ilsøe Gustavussen i flere år har ligget ME-syg og helt afhængig af sine forældres hjælp døgnet rundt. En tragedie Ugeavisen Esbjerg har belyst i en række artikler.

Beslutning følges op
Med et skriftligt spørgsmål til Magnus Heunicke har Liselott Blixt ønsket at sikre sig, at Folketingets beslutning fra 12. marts også føres ud i livet. Og det bliver den, kan kan man læse i et kort og klart svar fra Magnus Heunicke til Liselott Blixt.

- Ja, jeg vil sørge for at følge op på vedtagelsen. Sundhedsstyrelsens arbejder lige nu på en plan for opfølgning. Dette vil Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg høre mere om snarest muligt, skriver han i sit svar.
Formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, har i Dagens Medicin kritiseret beslutningen.

- Det var og er forkert, at folketingspolitikere pludseligt begynder at stemme om en diagnose. Og tilmed gik imod anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen. Det burde være indlysende, at det er forskning og dokumentation, der skal styre, hvilken behandling, man som patient skal have, siger han i Dagens Medicin.

Canada investerer i ME-forskning
Internationalt: Mens det danske sundhedsystem hænger lidt i bremserne, har Canadas regering og sundhedsministerium besluttet at støtte etableringen af et nationalt netværk, der specifikt skal styrke forskning i sygdommen ME - Myalgisk Encephalomyelitis. I første omgang med et beløb på 1,7 millioner canadiske dollars.
- Vi vil med pengene styrke forskningen i ME og støtte arbejdet med at udvikle undersøgelser og behandlingsmuligheder samt forbedre uddannelsen af læger og dermed i sidste ende sikre bedre hjælp til patienterne, end de får i dag, siger Canadas sundhedsminister Ginette Petitpas Taylor til canadiske medier.

Kirken sætter fokus på ME
Tirsdag den 3. september klokken 19.00 sætter Grundvigskirken i samarbejde med ME-foreningen fokus på ME under overskriften ”Hvordan tackler vi sygdom?”. Her bliver der vist dele af filmen Unrest, og så bliver der mulighed for at høre om familien Gustavussens kamp for den ME-syge Marie Louise Ilsøe Gustavussen gennem og mod systemet. Deltagelse koster 20 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kriminaliteten er faldende

Annonce