Annonce
Ugeavisen Esbjerg

ME-sagen: Sundhedsstyrelsen vil med til Sverige

En af de mest syge ME-patienter er den tidligere elitedanser, den 30-årige Marie Louise Ilsøe Gustavussen fra Fanø, som i flere år har været helt afhængig af sine forældres hjælp døgnet rundt, og som Ugeavisen Esbjerg har skrevet om ad flere omgange.Foto Privat

Sundhedsstyrelsen gav ikke gode nok svar om ME. Styrelsen vil nu med på en studietur til Sverige, men ordfører er ikke sikker på, hun kan vente på, at alle finder tiden til turen.

I sidste uge var der opfølgende møde i Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg på baggrund af det samråd, der for nylig blev afholdt om sygdommen ME og den manglende opfølgelse på den enige folketingsbeslutning fra marts sidste år, hvor man besluttede at betragte og anerkende ME som en fysisk sygdom.

På sidste uges møde deltog blandt andre Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, som skulle besvare spørgsmål fra udvalgets medlemmer. Herunder hvordan styrelsen har tænkt sig at tage Folketingets vedtagelse til efterretning. Èn af de mest spørgelystne var Liselott Blixt, Dansk Folkepartis sundhedsordfører, men hun gik ikke fra mødet med en god fornemmelse.

- Jeg synes ikke, Søren Brostrøm svarede konkret på noget som helst. Jeg spurgte helt tydeligt, hvorfor Sundhedsstyrelsen, herunder også flere læger og forskere, bliver ved med at blande ME og kronisk træthedssyndrom sammen. Det svarede han slet ikke på. Det er altså underligt, siger Liselott Blixt og fortsætter:

- Det viser mig endnu engang, at de kun giver de svar, som, de selv mener, er rigtige i deres kontekst. Det er efterhånden træls at stille et konkret spørgsmål, men ikke få svar, for det fordrer bare en endnu højere grad af mistillid til Sundhedsstyrelsen.

Vil vide besked nu
Liselott Blixt kom dog også ud fra mødet med en smule glæde, for Sundhedsstyrelsen har nemlig besluttet, at den rejser med til Sverige, når det samlede Sundheds- og Ældreudvalg skal afsted til Stora Sköndal i Stokholm for at blive klogere på, hvordan man behandler og definerer sygdommen ME i broderlandet. Endnu er der ikke sat dato på afrejsen, og med medlemmernes pressede kalendere kan det have lange udsigter, mener Liselott Blixt.

- Derfor er det også meget muligt, at jeg snart selv tager afsted. Det er afgørende vigtigt for mig, at jeg selv får at vide, om det er korrekt, at man behandler sygdommen anderledes i Sverige. Herunder at man adskiller ME og kronisk træthedssyndrom på grund af blandt andet PEM (post-exertional malaise - en langvarig og i reglen forsinket udmattelse efter fysisk og mental aktivitet, red.), siger Liselott Blixt og fortsætter:

- For er det dét, så ved vi præcis, hvordan vi skal agere. Og så ved jeg konkret, hvordan jeg skal gå til Sundhedsstyrelsen. Det er simplethen et kontrapunkt for mig, at man i Sverige, hvis mine oplysninger er korrekte, adskiller de to sygdomme, mens man i Danmark forsat fastholder dem under den samme betegnelse.

Debatten om ME er efterhånden meget polariseret. Kunne man forestille sig en høring eller en konference, hvor forskellige interessenter fra begge sider deltog?
- Det kunne man nok godt, men for mig er det vigtigste lige nu at komme til Sverige og ved selvsyn se samt høre, hvordan og hvorfor de gør det anderledes der.

Ugeavisen Esbjerg har spurgt Sundhedsstyrelsen, hvem det er fra styrelsen, som skal deltage på turen, samt hvad styrelsen forventer at få ud af turen. Det ville man finde ud af, men fredag eftermiddag lød meldingen fra Sundhedsstyrelsens presseafdeling, at man henviser til Sundheds- og Ældreministeriet for svar på det.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Poul Madsen fra Ekstra Bladet: ”Jeg har frygtet, at jeg selv blev hensynsløs på grund af mit arbejde”

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

God sommer for tre unge fra Esbjerg

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Over 100 haver i Esbjerg slippes fri

Ugeavisen Esbjerg

Spillerforeningen: Brevet er et resultat af at spillerne ikke føler sig hørt

Ugeavisen Esbjerg

Spillere sender åbent brev til EfB: - Vi har oplevet daglige trusler om fyringer, hånende, sexistiske og ydmygende bemærkninger

Ugeavisen Esbjerg

Aldi godt på vej med ny butik

Ugeavisen Esbjerg

It-uddannnelser trækker studerende

Ugeavisen Esbjerg

Trænersag presser båndet til EfB’s støtter

Ugeavisen Esbjerg

Glemte at festugen har jubilæum

Ugeavisen Esbjerg

Slip din indre klovn løs

Ugeavisen Esbjerg

Alle skal være trygge i nattelivet

Ugeavisen Esbjerg

"Mødte jeg mig selv som ung pige i Esbjerg, ville jeg sige "bliv lidt mere forelsket""

Ugeavisen Esbjerg

Bent Pedersen bliver helt elektrisk

Ugeavisen Esbjerg

Hygiejnebind til mange gange

Ugeavisen Esbjerg

Skiltefirma flytter på havnen

Ugeavisen Esbjerg

HH og vennerne vil lave flere fodboldcamps

Ugeavisen Esbjerg

Spildevandet skal afsløre om vi er syge

Ugeavisen Esbjerg

Trænersag afgørende for fremtidens klubkultur

Ugeavisen Esbjerg

Breve fra spillerne har nået ledelsen

Ugeavisen Esbjerg

Hyballa vækker lokal bekymring

Ugeavisen Esbjerg

Sønderhos store fest

Ugeavisen Esbjerg

Andreas på vej mod toppen

Ugeavisen Esbjerg

Hele kvarteret sammen om hjertestarter

Annonce