Annonce
Ugeavisen Esbjerg

ME-sagen: Sundhedsstyrelsens anbefalinger hviler på kritiseret undersøgelse

Sundhedsstyrelsen kan blive tvunget til at ændre sine anbefalinger for behandlingen af patienter med funktionelle lidelser, hvis resultaterne af et kritiseret studie viser sig ikke at holde.

Annonce

Gennem flere år har ME-patienter og deres patientforening kritiseret Sundhedsstyrelsen for at bruge fysisk træning som en del af behandlingen af ME.

Da Sundhedsstyrelsen sidste år kom med nye anbefalinger på området var der stadig plads til den omdiskuterede fysiske træning, men tilbage i oktober fik ME-patienternes kritik fornyet styrke, da det videnskabelige fællesskab Cochranes gennemgang af effekten af gradueret fysisk træning blev trukket midlertidig tilbage.

I Cochranes gennemgang blev der blandt andet lagt vægt på resultaterne af en undersøgelse – PACE-studiet. Og det er netop PACE-studiets resultater, der er blevet anfægtet, og nu skal genovervejes.

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm fik for nylig udgivet en artikel om funktionelle lidelser i Journal of Psychosomatic Research. I artiklen skrev Søren Brostrøm blandt andet:

”Vi har evidens, der viser, at gradueret fysisk træning og kognitiv terapi er effektivt i forhold til en række funktionelle lidelser”.
En del af den evidens, direktøren nævner, stammer fra det kritiserede PACE-studie.

Derfor spørger vi Mikkel Bruun Pedersen, projektleder for Sundhedsstyrelsens indsats i forhold til funktionelle lidelser:
Hvis resultaterne af PACE-studiet falder fra hinanden, vil det så trække tæppet væk under Sundhedsstyrelsens anbefaling om at bruge fysisk træning?

- Ja altså, hvis de efter reviewet kommer frem til, at PACE-studiet ikke er solidt videnskabeligt, så vil vi tage det op og revurdere vores anbefalinger til fysisk træning. Så har vi en ny situation, som vi er nødt til at forholde os til. Så vi venter spændt på, hvad udkommet bliver. Indtil da så har vi de anbefalinger, vi har, siger Mikkel Bruun og understreger, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger ikke udelukkende er baseret på PACE-studiet.

Citat:

Det er ikke kun det ene studie, vi baserer vores anbefalinger på, men det er klart, vi holder øje med og følger den faglige diskussion.
- Mikkel Bruun Pedersen, konsulent i Sundhedsstyrelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce