Annonce
Ugeavisen Esbjerg

ME-sagen: Sundshedsordfører kan godt se Fanø-familie i arbejdsgruppe

I et samråd i Sundheds- og Ældreudvalget bebudede sundhedsminister Magnus Heunicke blandt andet nyt materiale til de praktiserende læger med redskaber til udredning og behandling af ME. Det arbejde kan Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, godt se personer ramt af ME, ME-Foreningen samt ME-pårørende deltage i. Heriblandt familien Gustavussen fra Fanø.

Sundhedsordfører og ME-konsulent er begge positive og forundrede efter samråd. Liselott Blixt åbner for, at Fanø-familie kan komme med i en ny arbejdsgruppe.

Liselott Blixt, Dansk Folkepartis sundhedsordfører, havde i tirsdags kaldt Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke i samråd om sygdommen ME og den manglende opfølgelse på den enige folketingsbeslutning fra marts sidste år, hvor man besluttede at betragte og anerkende ME som en fysisk sygdom. Og det var en tilfreds ordfører, der efterfølgende forlod samrådslokalet på Christiansborg.

- Jeg er glad for, at ministeren siger, at han selvfølgelig følger op på vedtagelsen. Jeg er også meget tilfreds med, at han tog imod min invitation om at tage med til Stokholm for at se, hvordan man behandler ME-patienter der. Vi mangler simpelthen viden på området, siger Liselott Blixt, der også kom overrasket ud fra mødet:

- Jeg synes, at ministerens svar bar præg af, at han ikke var informeret godt nok om sygdommen. Og skal jeg være helt ærligt, så kan jeg godt frygte, at han simpelthen er blevet misledt af Sundhedsstyrelsen. Hvis mine oplysninger er korrekte, hvilket jeg føler mig meget overbevist om, så er ministerens informationer i hvert fald ikke korrekte, siger Liselott Blixt og tilføjer, at hun til sidst ligefrem havde ”ondt af ministeren.”

Forundret konsulent
Liselott Blixt mener i den forbindelse, at det er direkte skadeligt, at ministeren og hans embedsværk, herunder en lang række læger, bliver ved med at blande ME og kronisk træthedssyndrom sammen.

Det samme er Vibeke Vind, ME-Foreningens videnskabskonsulent, der er meget forundret og dybt skuffet over, at baglandet ikke havde klædt ministeren bedre på.

- Man har haft ti måneder til at lave grundig dybdeborende ME-research til at belyse, hvor den videnskabelige strømpil peger hen, og om hvordan andre lande tilgår sygdommen. Alligevel kunne jeg fange ministeren i mange faktuelle fejl, siger Vibeke Vind og fortsætter:

- For eksempel blev der sagt, at både Norge og Sverige gør ligesom i Danmark. Det er ikke korrekt, da de diagnosticerer ME og ikke officielt anbefaler gradueret træning som virksom behandling. Jeg blev derfor lettere oprørt over, at ministeren kan sige, at der ingen evidens er for forværring som følge af gradueret træning, når sygdommen netop er kendetegnet ved PEM (post-exertional malaise - en langvarig og i reglen forsinket udmattelse efter fysisk og mental aktivitet, red.), og hvor skadevirkningerne er underbelyst.

Inddrag pårørende
Både Liselott Blixt og Vibeke Vind understreger dog, at de grundlæggende er positive efter mødet.

Nu skal det blandt andet diskuteres, hvordan man håndterer den fremtidige praksis på området. I den forbindelse kunne Liselott Blixt godt forestille sig, at man nedsatte en arbejdsgruppe, hvor man kunne inddrage ME-ramte eller pårørende.

- Det ville være rigtig fint, synes jeg. For med den manglende viden, og den modstand vi oplever, så er det for mig at se vigtigt at have dem med, som reelt ved noget om det. Herunder eksempelvis familien Gustavussen fra Fanø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kriminaliteten er faldende

Annonce