Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Mening: Når magten bliver fuldkommen

Sundhedsstyrelsen vejleder fortsat om at diagnosticere og behandle ME som en funktionel lidelse, selvom et enigt folketing har vedtaget, at sygdommen ikke skal behandles på den måde. Foto: Presse

Danmark har haft demokrati, siden den første grundlov blev vedtaget i 1849. Vedtagelsen af grundloven blev slutningen på enevælden, kongens magt blev indskrænket, og borgerne fik stemmeret. Vi stemmer på politikere, som vi forventer forvalter den magt, der dermed bliver dem givet. På den måde bestemmer folket fremfor én person.

Det er derfor også bekymrende at være vidne til, at vedtagelsen om at ændre den danske tilgang til sygdommen ME, som et enigt folketing besluttede i marts 2019, endnu ikke er ført ud i livet. Ja, en folketingspolitiker kalder det selv for grotesk.

Det er blandt andet Sundhedsstyrelsen med direktør Søren Brostrøm i spidsen, der fra dag ét har modarbejdet beslutningen. Den i medierne udnævnte ”coronageneral” har ageret som en anden solkonge og ladet politikerne forstå, at de sådan set ikke skal blande sig i fagkundskaben. Og indtil videre har han haft held med det, for intet er sket.

Annonce

Sundhedsstyrelsen vejleder fortsat om at diagnosticere og behandle ME som en funktionel lidelse, hvad det enige folketing jo har sagt, at sygdommen ikke skal. Søren Brostrøm har tydeligvis magt, og den er tydeligvis stor. Måske også for stor, for hvorfor tillader Sundhedsministeren det?


Lige nu svigtes de danske ME-patienter. Det kan vi ikke være bekendt.


Et samfund skal kendes på, hvordan det behandler sine svageste, og lige nu svigtes de danske ME-patienter. Det kan vi ganske enkelt ikke være bekendt, og derfor er det beskæmmende at opleve, hvordan Sundhedsstyrelsen totalt ignorerer folketingsvedtagelsen.

Men lige så grotesk er det, at de folkevalgte politikere i halvandet år har accepteret, at de arrogant bliver ignoreret. Det underminerer vores tro på, at vi som borgere kan stole på, at de ting, som Folketinget vedtager, de bliver ført ud i livet. At magten bliver forvaltet ordentligt. Ingen står over vores demokrati.

Når det ikke sker som i dette tilfælde, så svarer det til, at vi accepterer, at 14.000 ME-patienter i Danmark har det dårligt. Skal vi som borgere bevare vores empati og medmenneskelighed, så skal vi kunne tåle at blive målt på, hvordan vi som samfund behandler dem, der har det sværest.

Det gælder såvel minkavlere, ME-patienter og ørnefamilier på Fanø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kriminaliteten er faldende

Annonce