Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Mette Frederiksen tøver med en dato for regeringens PtX-strategi

Da Mette Frederiksen besøgte Esbjerg foregik det på Jutlandias terminal på havnen. Her var flere hundrede elever fra Rybners mødt op for at høre om blandt andet de kommende klimaerhvervsskoler.
Klima- og energiminister Dan Jørgensen lovede tilbage i februar, at regeringen ville have en Power-to-X-strategi klar inden årets udgang. Den er endnu ikke klar, og statsminister Mette Frederiksen kan ikke sætte en dato.

Grøn omstilling: Det var tilbage i februar måned, at planerne om et 7,5 milliarder dyrt Power-to-X-anlæg i Esbjerg blev præsenteret. Siden er der blevet talt meget om, hvad der skal til, før anlægget kan blive til virkelighed. Det handler om el-tariffer, men også om den ptx-strategi, som Ugeavisen Esbjerg spurgte klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) ind til, tilbage i februar.

Mette Frederiksen besøgte Esbjerg i sidste uge for at tale om den grønne omstilling, men hun kan ikke sætte en dato på, hvornår regeringens ventede Power-to-X-strategi er klar. Foto: Niels Husted

- Vi kommer fra regeringens side til at lave en strategi for den fremtidige udvikling af Power-to-X, sagde Dan Jørgensen dengang og lovede, at strategien ville være færdig inden årets udgang.

Det er den stadig ikke. Derfor spurgte Ugeavisen Esbjerg igen ind til regeringens kommende PtX-strategi, da statsminister Mette Frederiksen og SF-formand Pia Olsen Dyhr i sidste uge besøgte Esbjerg.

Annonce

- Vi har lagt det ind som en del af den fortløbende klimaplan, og vi arbejder på, at der skal komme en egentlig strategi. Jeg tør ikke sætte en dato på, men den kommer indenfor en overskuelig fremtid, siger Mette Frederiksen til avisen.

SF-formand Pia Olsen Dyhr og statsminister Mette Frederiksen besøgte Esbjerg som en del af valgkampen. Foto: Niels Husted

Jeg har også hørt det fra virksomhederne, og jeg har spurgt ind til det, og med de svar, jeg har fået, ser det ud som om, planen holder, hvis den ikke gør, må vi tage det alvorligt og se, om der er andre steder, vi kan lægge nye havvindmølleparker, men det bedste er at gøre det på energiøer, for så kan du gøre det på et kabel, og du får meget mere effektivitet ud af det. Vi lytter til folk, og hvis vi kommer i problemer, må vi gøre noget ved det.

Pia Olsen Dyhr, SF-formand, på spørgsmålet om der er nok grøn energi på vej

PtX-strategien er altså på vej, men Dan Jørgensens løfte om, at den ville være klar inden årets udgang bliver svær at holde, mener Pia Olsen Dyhr.

- Jeg tror, den kommer snart. Hvis den ikke kommer på denne side af året, så kommer den lige efter. Og hvis vi skal være ærlige, så er der rigtig mange andre ting, der har trukket tænder ud i det her land, blandt andet corona. Det er ikke fordi, energipolitikere ikke har mødtes, de har lavet rigtig mange ting, mange aftaler blandt andet klima og landbrug, men de kan ikke lave to ting på en gang, siger hun.

Energimangel

I debatten om de store PtX-anlæg, hvor der alene i Esbjerg er planlagt to anlæg, med et samlet strømforbrug på to gigawatt, som svarer til cirka to femtedele af det samlede danske strømforbrug, er der også stillet spørgsmålstegn ved, hvor den grønne strøm skal komme fra.

- Det er lækkert, at man gerne vil elektrificere hele samfundet, men elektriciteten er der ikke. Den kommer heller ikke i den mængde, vi skal bruge, hvis vi skal køre elbiler og omlægge industrier. Så på den måde er slutproduktet fint, men ingredienserne er der ikke, og de kommer ikke i tilstrækkelig hast til, at vi kan indfri målsætningerne. Og det bekymrer mig, sagde Polytech-direktør Mads Kierkegaard til avisen for en måned siden.

Der var både tid til spørgsmål fra salen og efterfølgende selfies, da Mette Frederiksen og Pia Olsen Dyhr besøgte Esbjerg. Foto: Niels Husted

Men Pia Olsen Dyhr mener ikke, at Christiansborg nøler med den grønne omstilling.

- Der er jo havvind på vej. Og det ligger i pipelinen allerede. Der er færdiggjort et udbud, og jeg tror, der snart kommer en ny havvindmøllepark. Så jeg tror, den grønne omstilling ruller, og vi kan ikke få tingene til at gå hurtigere. Vi er også nødt til at lave lokale indsatser, for vi kan ikke gøre det her alene, siger hun.


Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Wienecke og vennerne indtog Royal Arena

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hverdagen sat til vægs

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

UC Syd fyrer 13 efter millionbesparelse

Ugeavisen Esbjerg

Billige bøger i arkivet

Ugeavisen Esbjerg

En nisse kom sejlende

Ugeavisen Esbjerg

Annbritt er landet på fødderne

Ugeavisen Esbjerg

Så er der baaaaasss

Ugeavisen Esbjerg

Jazzfestival i Esbjerg med store og små koncerter

Ugeavisen Esbjerg

Hvad skyldes blodpropper i hjernen hos type 2 diabetikere?

Ugeavisen Esbjerg

Da Esbjerg blev orange

Ugeavisen Esbjerg

Flot titel til Bjarne Nielsen i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Black Friday i city kunne have været bedre besøgt

Ugeavisen Esbjerg

Keld og Hilda og Baileys til kaffen

Ugeavisen Esbjerg

Lykke om ballade i S: Jeg forstår deres skuffelse

Ugeavisen Esbjerg

Nyt brætspil: Nu kan du købe Rundkørslen, Havkatten og Tobakken

Ugeavisen Esbjerg

DI vil give staten nødbremse mod boligbyggeri på havne

Ugeavisen Esbjerg

Statsminister: Esbjerg er en oplagt placering for en klimaerhvervsskole

Ugeavisen Esbjerg

Rød bloks drømme faldt til jorden med et brag

Ugeavisen Esbjerg

Voxpop: Hvad skal det nye byråd i gang med?

Ugeavisen Esbjerg

Nu ringes Julen ind

Ugeavisen Esbjerg

Løb med og hyld Camilla Pedersen

Ugeavisen Esbjerg

Det blev næsten for let at vinde

Ugeavisen Esbjerg

Sådan ser de kommende udvalg ud

Annonce