Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Midt i ophedet højhusdebat: Besparelser forsinker ny arkitekturstrategi og rådgivning

Esbjerg Kommune skulle have haft en ny arkitekturstrategi. Nu raser højhusdebatten, men strategien er forsinket.

Annonce

Planerne om et højhusbyggeri på hjørnet af Borgergade og Torvegade har på ny skabt en ophedet debat om højhusbyggeri i Esbjerg.

Sidste år tog politikerne i byrådet ellers en beslutning, der kunne have guidet både borgere, embedsfolk og politikere gennem debatten og beslutningen, da Morten Harder blev ansat som stadsarkitekt.

Samtidig blev det nemlig besluttet, at den nye stadsarkitekt skulle arbejde ud fra en revideret udgave af kommunens arkitekturstrategi, og at stadsarkitekten samtidig skulle have et advisory board (en form for rådgivende bestyrelse, red.) at spare med.

Arkitekturstrategien skulle have været klar til godkendelse i byrådet i dette års første kvartal.

Men selvom stadsarkitekt Morten Harder i en artikel i JydskeVestkysten har markeret sig som fortaler for højt byggeri og en skyline i midtbyen, har han hverken en ny arkitekturstrategi at læne sig op ad eller holdt det første møde med sit advisory board.

- Strategien er i gang med at blive lavet, men den er ikke færdig endnu. Ting kan jo tage tid. Afdelingen har haft meget travlt det seneste års tid, og den blev blandt andet reduceret i forbindelse med budgetbesparelserne sidste år. Det gør, at vi har været nødsaget til at sænke hastigheden i arbejdet med arkitekturstrategien en smule, forklarer Erik Jespersen, direktør for Teknik & Miljø, som stadsarkitekten er ansat i.

Sparringspartner på standby
I et notat til byrådet, da beslutningen om at oprette stillingen som stadsarkitekt blev truffet, stod der ellers:

”Arkitekturstrategien bliver således stadsarkitektens vigtigste arbejdsredskab.”

I notatet fremgik det også, at advisory boardet skulle være sparringspartner for stadsarkitekten, og om arkitekturstrategien stod blandt andet:

”... strategien revideres i tæt samarbejde med de mange interessanter som byfora, byfonden og de mange aktører på området...”

Netop byfonden og byfora skal være repræsenteret i advisory boardet, men for anden gang er et møde med advisory boardet nu blevet udskudt.
Det undrer arkitekt Helene Plet, der i sin rolle som formand for Esbjerg Byfond netop har en plads i boardet.

- De vil lave en arkitekturstrategi, men de aflyser vores møder gang på gang. Nu raser debatten om højhuse, og stadsarkitekten udtaler sig om skyline stik mod lokalplanen for indre by. Det er netop nu, man skal inddrage os og borgerne. Jeg har lige skrevet til dem, at jeg synes, det er meget uheldigt, at de aflyser, hvis vi skal tage ejerskab til projektet og føle vi er i dialog, siger Helene Plet.

CITAT: Esbjerg bliver jo ikke en storby af, at vi bygger et højt hus, det virker tværtimod visionsløst og lidt bonderøvsagtigt. Hvorfor ikke gå foran og turde noget andet end de andre større byer med en vision og for eksempel være Danmarks grønneste by med byrum, der tilfører kvalitet til byen?
Helene Plet, formand for Esbjerg Byfond

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce