Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Midtbyen på museum

Mette Slyngborg med en såkaldt gargoyle, der kan ses på udstillingen. Den sad på vandtårnet i sin tid. Foto: Kim Westphal
Esbjerg Museum sætter fokus på den unikke bymidte i Esbjerg med ny udstilling, der er fuld af detaljer om en by, der er helt sin egen.

Indspark: Diskussionen fyger i byrådet og blandt borgerne. Hvordan skal fremtiden se ud i Esbjergs midtby. Skal vi bygge højt, fladt og i kulørte farver eller hvad.

Meningerne er mange, og argumenterne højlydte, og nu blander Esbjerg Museum sig så i debatten. Ikke for at sige, hvad der er rigtigt eller forkert, men for at kvalificere debatten og give debatørerne et fælles udgangspunkt, når man diskuterer.

Udstillingen går tilbage til de første huse i Esbjerg og begiver sig op igennem forskellige byggestils perioder og tidsfænomener op til i dag, og gæsterne på udstillingen, der åbner den 17. juli, kan dykke ned i detaljer og pudsigheder undervejs. Det er museumsinspektør Mette Slyngborg, der har arrangeret udstillingen.

Annonce

- Selvom Esbjerg er en ung by, har den alligevel en fin og markant historie. Og fortidens politikere var fremsynede og lavede detaljerede planer for, hvordan byen skulle udvikle sig. I begyndelsen var der ingen regler i forhold til, hvordan man måtte bygge, men i 1881 og i 1899 kom der detaljerede planer for, hvordan byens fædre mente, at byen skulle udvikle sig. Blandt andet måtte husene ikke være højere end gadens bredde, siger hun.

Esbjerg havde mange teglværker, og flere mærkede deres mursten med bynavnet. Foto: Kim Westphal

I begyndelsen var det historicismen, der var på mode. Den er blandt andet kendt som en byggestil med mange detaljer og lån fra hele Europa. Blandt andet er vandtårnet inspireret af et byhus i Nürnberg, og gavlvinduet på det tidligere missionshus i Kirkegade er inspireret af en kirke i Frankrig.

- Man dekorerede gerne husene og udstyrede dem gerne med små tårne. Der var mange, der tjente gode penge, og mange ville gerne vise, de havde noget i banken. Sidenhen kom funktionalismen, og den er der også mange gode eksempler på rundt omkring i byen, og udstillingen føres helt op til i dag, hvor gæsterne blandt andet via en 3d animering kan se, hvordan byen vil ændre karakter, hvis man bygger højt forskellige steder, siger Mette Slyngborg.

Sluttelig ender udstillingen med fem små film, hvor man blot kan høre om, hvad forskellige borgere mener, der skal til for at skabe gode bymiljøer, ligesom der er indlæg for og imod at bygge højt i Esbjerg.

Skal komme med indspark

Mette Slyngborg er uddannet Cand. Mag i æstetik og kultur ved Aarhus Universitet og har været ansat ved Sydvestjyske Museer i lidt mere end et kvart århundrede. Hun har blandt andet været med til at udpege 69 særlige bevaringsværdige kulturmiljøer i Esbjerg i samarbejde med Esbjerg Kommune, og her iblandt er Esbjergs bymidte.

Hun er med på, at det kan se ud, som museet blander sig i debatten om byens fremtid, men faktisk er det museets forpligtigelse at gøre netop dette. Kapitel 8 i Museumsloven vedrører sikring af kultur- og naturarv i forbindelse med kommunernes fysiske planlægning og forberedelse af jordarbejder og andet.


Jeg håber, gæsterne vil kunne se, hvor unik en by, Esbjerg er.

Mette Slyngborg, Sydvestjyske museer


Kommunerne/Planmyndighederne er altså forpligtigede til at inddrage det relevante museum, når der udarbejdes en kommuneplan eller lokalplan, der berører bevaringsværdier. Planmyndighederne skal underrette museerne om planforslag og om bygge- og nedrivningstilladelser.

- Det betyder, at vi skal høres og kommentere, når myndighederne vil bygge eller renovere kvarterer eller huse, så udstillingen er også en dokumentation af vort arbejde, og netop i en tid, hvor det diskuteres, hvordan Esbjerg skal udvikle sig, er det vort håb, at denne udstilling giver et indtryk af, hvor værdifuld og særegen den er, og hvorfor vi skal passe på den, siger Mette Slyngborg.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Aldi godt på vej med ny butik

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

It-uddannnelser trækker studerende

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Trænersag presser båndet til EfB’s støtter

Ugeavisen Esbjerg

Glemte at festugen har jubilæum

Ugeavisen Esbjerg

Slip din indre klovn løs

Ugeavisen Esbjerg

Alle skal være trygge i nattelivet

Ugeavisen Esbjerg

"Mødte jeg mig selv som ung pige i Esbjerg, ville jeg sige "bliv lidt mere forelsket""

Ugeavisen Esbjerg

Bent Pedersen bliver helt elektrisk

Ugeavisen Esbjerg

Hygiejnebind til mange gange

Ugeavisen Esbjerg

Skiltefirma flytter på havnen

Ugeavisen Esbjerg

HH og vennerne vil lave flere fodboldcamps

Ugeavisen Esbjerg

Spildevandet skal afsløre om vi er syge

Ugeavisen Esbjerg

Trænersag afgørende for fremtidens klubkultur

Ugeavisen Esbjerg

Breve fra spillerne har nået ledelsen

Ugeavisen Esbjerg

Hyballa vækker lokal bekymring

Ugeavisen Esbjerg

Sønderhos store fest

Ugeavisen Esbjerg

Andreas på vej mod toppen

Ugeavisen Esbjerg

Hele kvarteret sammen om hjertestarter

Ugeavisen Esbjerg

EfB-ejer: Advokatfirma skal undersøge Hyballa-sagen

Ugeavisen Esbjerg

Stjernekok Morten Falk: ”Der er for fanden ingen, der arbejdsmæssigt er uundværlig”

Ugeavisen Esbjerg

Verdensmål for store og små

Ugeavisen Esbjerg

Baren er åben i Esbjerg Bryghus

Ugeavisen Esbjerg

Spillerne taler ud om Hyballas hetz

Annonce