Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Mission Julegaver: Opfyld et julegaveønske for en udsat eller hjemløs

Tina Sällberg fra Varmestuen går selv rundt og spørger, hvad brugerne ønsker sig og holder liste med køn, anonymiseret ønskenummer og det brugerne ønsker sig. det er alt fra tobak til varme sko, jakker, spil og gavekort til byen. Foto: Tue Sørensne
Linda kan ikke få sit største ønske om at holde jul med sin familie opfyldt. Frivillige ildsjæle gør hvad de kan, for at sprede juleglæde i en mørk tid.
Annonce

Hjemløs jul:

- Den bedste julegave, jeg kunne få, ville være at se og mærke mine niecers fryd og glæde juleaften, når deres øjne stråler som små stjerner, fortæller Linda med et smil, mens øjnene tårer til.

Fordi Linda holder til i det udsatte miljø, vil hun ikke sætte sin familie i smittefare ved at holde jul med dem. Juledrømmen bliver altså ikke til virkelighed i år. Derfor er hun dybt rørt af og taknemlig for, at der trods alt er nogen, der ønsker at bringe hende lidt juleglæde.


Det virker meget abstrakt for dem (de udsatte, red.), når man kommer og spørger, hvad de ønsker sig.

Tina Sällberg, Frivillig i Varmestuen og medskaber af Mission Julegaver


Annonce

Alle slags mennesker

Linda blev i 2016 skilt og gik ned med flaget. Så meget, at hun nu er hjemløs. Det må være den korte forklaring, men ikke mindst det, den blide rolige kvinde fortæller, mens vi sidder på en fugtig træbænk i gården bag Kirkens Korshærs Varmestue i Exnersgade.

Hun holder til på forsorgshjemmet og i Varmestuen, men i løbet af de sidste syv måneder har hun også været nødsaget til at sove på gaden eller på en sofa hos en ven, når der var husrum og hjerterum til det.

- Linda er jo en pæn og ordentlig dame. Det bevidner at alle salgs mennesker kan havne her, fortæller Tina Sällberg, frivillig ved Varmestuen og en af ildsjælene bag projektet Mission Julegaver.

Mission Julegaver er:

  • Et privat projekt drevet af Tina Sällberg, Hanne Berggreen og Nanna Nedergaard Bolby
  • Sidste år opfyldte de knap 100 julegaveønsker til hjemløse og udsatte.
  • Julegaveønskerne offentliggøres på Facebookgruppen ”Julegaver til hjemløse og udsatte i Esbjerg”.
  • Her kan medlemmerne af gruppen melde ind på et ønske, de gerne vil opfylde.
  • Flere ønsker offentliggøres til og med den 11. december.
  • De indsamlede gaver bliver udleveret den 17. december til dem, der ikke holder jul på nogen af værestederne.
Annonce

Der hvor lidt betyder meget

- Hvis dit største problem i livet er, at du ikke får en julegave, så er du heldig, siger Linda, mens vi sidder der omgivet af misbrugere, hjemløse og andre udsatte.

Hun siger det ikke på en bitter ”sur på livet” måde. Tvært imod med en blød og rolig stemme, der sætter livet i perspektiv. Et perspektiv, der gør Linda mere taknemlig end de fleste.

For at understrege sin pointe, hiver hun sin lille grønne glimmer-notesbog op af tasken og slår op på den side, hvor hun har noteret lyrikken fra sangen "De nære ting". Hun læser den for mig.

- Du skal ikke jage i hvileløs ring, men lære at elske de nære ting, synger hun til sidst, mens vi begge fæller en tåre.

- Vi ved selvfølgelig godt, at en julegave ikke løser alle deres problemer, men det giver et lille drys på tilværelsen, fortæller Tina Sällberg, der de sidste par år har indsamlet gaveønsker blandt brugerne af Varmestuen, Folkekirkes hus og Refugium.

I års første 40 julegaveønsker kan allerede findes på Facebookgruppen ”Julegaver til hjemløse og udsatte i Esbjerg".

Annonce

En stor opgave

Da jeg skal til at forlade varmestuen, bliver jeg stoppet af de andre ansatte på stedet, sygeplejerske Sunyan Nordqvist. ”Må jeg lige tale med dig inden du går?” siger hun.

”Jeg ville bare lige sige, at jeg synes virkelig Tina fortjener ros for sit store arbejde. Hun lægger meget energi i både Misson Julegaver og sit frivillige arbejde her på Varmestuen. Det bliver set og mærket af rigtig mange, fortæller sygeplejersken, mens Tina Sällberg skynder sig væk, for ikke at skulle overhøre ”skamrosen”, som hun siger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Den uperfekte bagside

Annonce