Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Missionen er fuldført

Fredag aften er superligaen tilbage. For EfB bliver det nye år også et år uden Kristoffer Jarl Kristensen som formand. Han stopper i EfB Elite A/S, der samtidig får en kæmpe gave af sine venner. Claus Sørensen Gruppen og andre kreditorer eftergiver gæld for 33 millioner kroner, mens CS Gruppen tilfører yderligere 30 millioner kroner.

Annonce

Kristoffer Jarl Kristensen har givet high fives til spillerne og jublet over en sejr. Han har krammet en træner og græmmet sig over et nederlag. Men EfB-formand Kristoffer Jarl Kristensen blev aldrig en rigtig fodboldmand. Han har brændt for projektet - for at vende at skuden og for at sende EfB på rette kurs. Han har brændt for klubben og Esbjerg, men han har aldrig forelsket sig i fodboldspillet.

Det er måske derfor, han lige siden han tiltrådte som formand for EfB Elite A/S i 2016 igen og igen har understreget, at han blot har siddet på posten midlertidig. Den 5. marts får han sit ønske opfyldt til den årlige generalforsamling i EfB Elite. Formanden er på valg. Og han genopstiller ikke.
- Det gør jeg ikke fordi, at nu er der kommet styr på tingene. Der er ro på bagsmækken - organisatorisk og økonomisk. Derfor synes jeg tiden er inde til at give plads til nogle, der har andre visioner, siger Kristoffer Jarl Kristensen.

Det kræver selvfølgelig en forklaring at forstå, hvordan EfB, der de seneste år har præsenteret underskud på underskud, spillet for lånte penge og kæmpet med negativ egenkapital, pludselig er en klub med ro på økonomien.
- Vi har siddet med rundt om bordet, mens ulykkerne skete, derfor havde vi også en udvidet forpligtigelse til at hjælpe EfB tilbage på sporet. Det har vi gjort nu. EfB kommer ud med et lille overskud. Der er styr på organisationen. Claus Sørensen Gruppen sammen med andre venner af huset har afskrevet knap 33 millioner kroner i gæld og Claus Sørensen Gruppen har tilført et meget stort millionbeløb over de kommende år, så driften sikres det næste år til halvandet, fortæller Kristoffer Jarl Kristensen.

Jagten på en investor
Helt præcist drejer det sig om fem millioner kroner til det netop overståede transfervindue, 15 millioner til indeværende sæson og ti millioner til næste sæson, og dermed er det ikke kun formanden, der træder et skridt ned ad tribunen på Blue Water Arena. Det her er også historien om Claus Sørensen Gruppen, der giver styringen af EfB fra sig.
- Jeg ved ikke, om det er en afskedsgave. Vi har jo hovedsponsoratet - indtil videre denne og næste sæson. Vi er tæt forbundet med EfB, og i denne proces, hvor vi økonomisk har skullet få EfB tilbage på sporet, har der været nogle, der måtte gå foran. Nu synes vi, at der er nogle nye, der må gå foran. Nu har vi løst den opgave, vi har påtaget os. Så står vi på lige fod med alle andre sponsorer og tager vores medansvar med alle andre sponsorer og virksomheder i byen. Efb ligger stadig Claus Sørensen Gruppen på hjertet, siger Kristoffer Jarl Kristensen.

Det helt store spørgsmål er selvfølgelig, hvem der så skal gå forrest. Det handler om meget mere end at finde en ny formand, det handler om at finde investorer, der kan se en ide i at gå ind i EfB.
- Vi vil gerne bringe EfB frem til en position, hvor EfB som klub er attraktiv for nogle, som kan løfte klubben til et højere niveau. Konkurrencen skærpes, og der kommer flere og flere penge i fodbolden, der bliver mere og mere betragtet som forretning. Fodboldforretning ligger uden for det vi normalt gør, siger Kristoffer Jarl Kristensen og nævner udenlandske fodboldklubber fra for eksempel Bundesligaen eller England som mulige investorer.

Mere konkret kan han ikke blive, men der arbejdes på sagen, slår han fast. Et andet bud på en EfB fremtid uden Claus Sørensen Gruppen i spidsen kan findes lokalt.
- Det kunne også være, der sidder nogle unge esbjergensere, der har lyst til at vise, at de også er en del af det esbjergensiske erhvervsliv. Der er jo masser af gode virksomheder i Esbjerg, der har tjent gode penge de seneste år, siger han.

Kejserens nye klæder
Der er styr på tingene, sagde Kristoffer Jarl Kristensen i begyndelsen af artiklen. EfB er klar til at blive overtaget af en ny investor, men kaster vi et blik på stillingen i superligaen begynder advarselslamperne igen at blinke.
- Ja. Der var ikke nogen, der havde forudset, at det skulle se sådan ud. Så derfor er der måske endnu mere brug for, at der kommer friske øjne på til at se, om tingene skal køre anderledes. EfB kører jo et dyrt setup med talentudvikling og akademi og har haft en tyrkertro på, at det var modellen. Men vi må erkende, at den model har vist svaghedstegn, siger Kristoffer Jarl Kristensen og forklarer:

- Esbjergenserne råbte på lokale spillere, og de kunne ikke udtale navne som Kakabadze. Så prøvede vi at indfri forventningerne. Hvis EfB skal have mulighed for at lave det meget intense arbejde med talenter forudsætter det store salg af spillere, siger Kristoffer Jarl Kristensen.
De store spillersalg udeblev, og mod forventning tog talenterne ikke det næste skridt i den udvikling, de havde været i i bronzesæsonen. Og så fristes man næsten til at sige, at det blev hverdag på Gl. Vardevej, da en god sæson blev afløst af en dårlig.
- Vi har skudt lidt i bøssen, så man har kunnet forstærke truppen i det her vindue. Så vi har øget muligheden for at klare os godt igennem den her sæson, siger han.

Kristoffer Jarl Kristensen skal nok få tiden til at gå uden at fodbolden fylder så meget i hans liv. Og selvom han ikke forelskede sig i spillet, så træder han tilbage fra formandsposten mange oplevelser rigere.
- Det var jo fantastisk at få lov til at rejse rundt i de glade Europa League-tider. Det var jo en solstrålehistorie. Det er det, jeg vil huske, når jeg kigger på opslagstavlen med billedet af pokalvinderne eller af et fyldt stadion til Fiorentina-kampen. Det var desværre der, vi blev lidt overmodige. Vi tænkte: Esbjerg har fat i noget stort, det skal vi underbygge, og så stod vi med nogle meget store omkostninger. Der var jo ikke et lille barn, der råbte: Han har jo ingen klæder på. Derfor blev vi alle sammen grebet af euforien, og det fik vi så lov til at betale for.

Nu har Claus Sørensen Gruppen købt aflad og mere til. EfB står som et nyistandsat hus med et forgyldt til salg skilt. Men Kristoffer Jarl Kristensen – kommer han til at savne formandsstolen?
- Nej, jeg kan godt lide forudsigelighed. Det er klart, der ikke er meget adrenalin ved at gå en tur i skoven og jeg har også brug for adrenalin, så det kan godt være, jeg vil komme til at gå lidt oftere til fodbold.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Den uperfekte bagside

Annonce