Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Mit tilbageblik: Williams seje regnorme og skønne væsen

William nåede - med kyndig vejledning fra naturfagslærer Annelise Kjær - finalen i Unge Forskere med sit projekt om regnormen. Arkivfoto: Tue Sørensen
Jeg husker 2021 for endnu et år med utallige linjer om mundbind, PCR-tests og vacciner. Men jeg husker det også for alle de spændende mennesker, jeg har skrevet om. Og én særlig dreng mindes jeg især.

Tilbageblik: "Jeg holder af hverdagen. Mest af alt holder jeg af hverdagen" skrev Dan Turèll for efterhånden mange år siden. Sådan har jeg det også.

Jeg føler mig ekstremt privilegeret ved at have et arbejde, hvor jeg i dagligdagen, i hverdagen, møder så utrolig mange spændende mennesker. 2021 har bestemt ikke skortet på dem.

Jeg husker blandt andet tilbage på de viljestærke beboere i Tjæreborg, der på en både saglig og overbevisende måde fik gjort politikerne opmærksom på, hvad der var på spil med Vattenfalls mulige 180 meter høje vindmøller i byen.

Annonce

Og jeg mindes jævnligt de ti spændende, skønne og ikke mindst reflekterende mennesker, som jeg mødte i forbindelse med min sommerserie "Det har jeg lært af livet."

Jeg erindrer også den lille krudtprinsesse Mille Nygaard, der havde designet sit eget nytårsbatteri, Nikko Derbyshire, der væltede væggen ind til nazisternes gamle UgruKo bunker i Strandskoven, Claus Pedersen, som rørende fortalte om sit hjertestop og skæbnefællesskab med fodboldspiller Christian Eriksen, de mange corona-ramte studenter, der mildest talt ikke havde fået den studentertid, de havde drømt om, og Jenny og Allan, der blev gift som 17-årig og 19-årig og i oktober kunne fejre diamantbryllup.

Og mange andre. Tak, fordi I har delt ud af jeres liv til læserne og mig.

Lille, men vigtig og sej

Men når jeg ser tilbage på 2021, er der alligevel en enkelt person, der skiller sig ekstraordinært ud. Jeg mødte ham første gang i begyndelsen af marts, og hans navn er William Hoffmann Johnsen.

Det var Williams naturfagslærer Annelise Kjær, der kontaktede mig og forklarede, at hun havde en lille elev, der havde gang i et særligt projekt. Og det må man sige, at William fra 0. klasse på Ådalskolen havde. William er nemlig ikke blot en vanvittig charmerende skoleelev, han er også en rigtig naturvidenskabsmand, der havde lagt mærke til, at mange ikke altid er gode ved regnorme.

Men regnormen er faktisk nyttig for andre dyr, naturen og for mennesker, og det havde William så lavet et projekt om. Et projekt, der var så godt, at han blev Danmarks yngste finalist i konkurrencen "Unge Forskere".

Det var jo på mange måder historien i sig selv, men det var Williams helt igennem fremragende væsen, jeg husker tydeligst fra mit møde med ham. Han har en personlighed, der bare oser af spillopper og smil, men også en attitude, hvor der skal mere end en del til for at imponere ham.

Imponere William er noget, som regnormen, den lynhurtige falk eller Sebastian Klein kan, det er ikke noget som en tur i avisen, Go' Morgen Danmark eller finalen i Unge Forskere kan. Det var så befriende.

William leverede i øvrigt varen og imponerede juryen så meget med sit regnorme-projekt, at han fik en fjerdeplads i Unge Forskere. 5.000 kroner fik han også for sin bedrift, men heller ikke det var noget, som steg den lille store mand til hovedet. Faktisk var han lige i færd med at spille et computerspil færdig, da jeg ringede for at høre til bedriften i maj måned. Så jeg måtte altså lige vente på det - herligt herligt!!

I researchfasen til min sommerserie var jeg derfor heller ikke i tvivl om, at jeg i kategorien 0-10 år skulle forsøge at overtale William Hoffmann Johnsen til at være med. For han er lige nøjagtig som sine regnorme. Lille, men vigtig og sej.

William sagde heldigvis ja og leverede en kæmpe buket af guldkorn. Jeg vil slutte med et af de guldkorn og takke William for at tage sig tid til en skriverkarl fra ugeavisen hele tre gange i 2021, selvom han måske nok havde sjovere ting at tage sig til.

Jeg har altid været meget interesseret i dyr og set tv og kigget i bøger om dyr. Regnormen er sej, men det sejeste niveau er nok krybdyr og kattedyr. Man kan selvfølgelig også godt blive lidt bange, hvis man bare lige møder en komodovaran ud af ingenting. Eller hvis man vågner, og der lige sidder en edderkop oven over ens hoved. Jeg synes allerede, jeg har lært meget om dyr, men det vigtigste, jeg har lært, er, at man skal være god mod andre. Det har min mor og far lært mig.

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hele Danmark kommer til at kigge på Esbjerg i morgen: TV-vært bange for hosteanfald

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

- I dansk lærer jeg at formidle noget

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

- Jeg kan godt lide at matematik er facts

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

- Jeg synes Kalmarunionen er virkelig spændende

Ugeavisen Esbjerg

Tretten Da Vinci-elever er videre i DM i skolefag

Ugeavisen Esbjerg

Før transfervinduet smækker i: Direktøren vil have fysik og rutine til midtbanen

Ugeavisen Esbjerg

Der er vaccinehjælp at hente: Jørgen fik sit tredje stik

Ugeavisen Esbjerg

Rekord: Esbjerg-virksomheder runder en million kroner til Danmarks Indsamling

Ugeavisen Esbjerg

Så går Theodors tid godt med det

Ugeavisen Esbjerg

Hjælp til det nye MitID

Ugeavisen Esbjerg

Opråb: Lad nu de butiksansatte trække vejret igen

Ugeavisen Esbjerg

Ansatte lider under værnemidler: Hovedpine, varm ånde og uren hud

Ugeavisen Esbjerg

Hus uden gavl i Østergade skal genopbygges

Ugeavisen Esbjerg

Ingen gider være den, der aldrig kom væk fra Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Jesper Jensen: - Vi er mange om succesen

Annonce