Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Mou begyndte i en slagterforretning på Hjertingvej

To gode ideer endte med at blive et forretningseventyr, som ingen kunne have forudset. Nu er det 50 år siden, at Mou-supperne første gang kom i kog. Ta’ med ned ad mindernes allé.

Annonce

Da ægteparret Sigurd og Vera Mou i 1953 flyttede til Esbjerg, var det for at starte en slagterforretning på Hjertingvej. Og det gjorde de da også, men det var ikke den lille slagterforretning, der for alvor skulle sætte Mou-parret på landkortet.

For selv om de fra den lille forretning sørgede for kød, rørte farser og hvad hjertet ellers måtte begære til kunderne, så blev det Mou-supperne, der ellers blot opstod som en sideforretning, der fik forretningen til at blive endog rigtig god.

I dag koges der således hvert år flere millioner portioner suppe på fabrikken i Esbjerg.

Det var ellers i første omgang en anden sideforretning, som Sigurd og Vera Mou var slået ind på. For selvom der var godt gang i forretningen, så tænkte det driftige par alligevel i nye retninger, da supermarkederne begyndte at sælge mere kød i kølediskene. Det blev smørrebrød, som de både solgte i forretningen, men også leverede til diverse arrangementer.

I en portrætvideo, man kan se på Mou.dk, fortæller Vera Mou dog, at det blev for besværligt i længden med smørrebrødet, men så fik hun en god idé, da hun en dag skulle lave suppe derhjemme.

- Jeg havde ikke fået lavet melboller, og det var jo forfærdeligt. Jeg vidste, at købmanden havde en lille pakke melboller fra Findus, 115 gram og de kostede 1,75 kroner, det var meget dengang. Så kom Sigurd og jeg til at snakke om, at det kunne vi da lave til en bedre pris. Jeg havde min mors opskrift. Og så begyndte vi at lave kød- og melboller, fortæller Vera Mou i portrætvideoen.

Bollerne blev til suppe
Salget gik over al forventning, og Sigurd og Vera Mou kunne næsten ikke nå at følge med efterspørgslen. Kød- og melbollerne blev så populære, at andre slagtere kom for at købe bollerne og sælge i deres egne forretninger. Og så var det pludselig Sigurd Mou, der fik en idé, som viste sig at være rigtig god.

- Vi havde frysere over hele forretningen for at kunne følge med. Da der var gået et stykke tid med bollerne, sagde min mand: ”Skal vi ikke prøve at lave suppe også? Det kan nok også sælges”. Det gjorde vi så, og det puttede vi i fryseren i butikken. De blev solgt med det samme, og det blev sådan, at folk kom og bestilte til lørdag, når de skulle have gæster, fordi det skulle bruges til natmad. Så det var tit svært at lave nok suppe, fortæller Vera Mou i portrætvideoen.

Slagterforretningen blev til sidst for lille
Den første suppe, som Mou-ægteparret begyndte at lave, var oksekødssuppen. Derefter fulgte den klassiske hønsekødssuppe. Den store efterspørgsel på supperne og kød- og melbollerne betød, at slagterforretningen på Hjertingvej i Esbjerg blev for lille.

Efter store overvejelser valgte ægteparret efter en god støtte og motivation fra deres søn Agner Mou, som har været en stor del af Mou-eventyret, at bygge en fabrik på Mukkerten 13 i Tarp.

- Vi byggede først 225 kvadratmeter, men det var hurtigt alt for lille. Et lille kølerum og en lille fryser. Vi havde ingenting på lager. Så snart vi havde produceret noget, var det ude af døren igen. Så vi byggede først 500 kvadratmeter til. Det var stadig for lille. Så byggede vi en hal mere til. Så manglede vi noget til emballagelageret. Så det byggede vi over på den anden side af vejen, hvor vi havde købt mere jord, fortæller Vera Mou i portrætvideoen.

Den 21. maj i år fyldte Mou-fabrikken på Mukkerten i Tarp et halvt århundrede. I de år er flere hundrede millioner portioner suppe blevet lavet på adressen, og alle er de med udgangspunkt i Sigurd og Vera Mous opskrifter. En god suppe tager tid, og den laves af gode råvarer, som de siger hos Mou.

I 1995 solgte Sigurd og Vera Mou så Mou Suppe til Danish Crown-koncernen, og i dag drives Mou-fabrikken på Mukkerten 13 af Danish Crown Foods.

Facadefoto af Mou Dybfrost, der har spillet en markant rolle i Esbjergs erhvervsliv i nu 50 år.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kandidat: Hende kan man have tillid til

Annonce