Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Mundbind på helt små børn er nu droppet

Fanø Kommune kræver nu ikke længere, at helt små skolebørn skal bruge mundbind i bussen. En praksis, der har stået på siden september 2020, viser det sig nu. Foto: Tue Sørensen
Nu kræver Fanø Kommune ikke længere, at helt små skolebørn skal bruge mundbind i bussen. En praksis, der har stået på siden september 2020, viser det sig nu. Dengang vidste vi ikke så meget om corona, lyder argumentet blandt andet.

Corona: I sidste uge bragte Ugeavisen Esbjerg en artikel om, at Fanø Kommune på en busafgang kræver mundbind på selv helt små skolebørn for at imødekomme utrygge ældre borgere på øen.

Nu har kommunen dog valgt at sadle om. Selvom forvaltningen ikke officielt har meldt noget ud på kommunens hjemmeside, er der via Aula (den fælles kommunikationsplatform for medarbejdere, forældre og elever på landets folkeskoler og i dagtilbud, red.) blevet sendt besked ud om, at børn under 12 år ikke længere behøver bruge mundbind i visitationsbussen.

Det glæder Jens B. Fischer, der gennem flere uger ellers på egen hånd havde forsøgt at komme i dialog med Fanø Kommune om det problematiske i, at kommunen lavede egne mundbinds-regler og efter hans mening blandede små børn unødigt ind i corona-krisen.

Annonce

- I bund og grund betyder det jo bare, at der er blevet rettet en fejl, man selv har lavet. Minus én plus én giver ikke ret meget udover en masse spild af penge og folks tid. Men det er dog bedre end, hvis den ikke var rettet, siger Jens B. Fischer og tilføjer:

- At der ingen officiel udmelding er kommet, er jeg ikke overrasket over. Det er jo ikke smart for en myndighed at skilte med de fejl, man laver. Min hensigt har hele tiden været at gå direkte til kommunen og få den til at rette sin fejl, og så skulle vi ikke bruge mere energi på det. Det ville efter min mening have været et tegn på sunde rammer i forholdet mellem borger og myndighed, hvis kommunen havde lyttet og ikke bare arrogant affejet mine argumenter. Det er en skam, at det er nødvendigt at indblande Ugeavisen Esbjerg i en sag fra Fanø. Igen.

Siden september

I forbindelse med sidste uges artikel var Ugeavisen Esbjerg i kontakt med Transportministeriet i forhold til Fanø Kommunes soloridt på at kræve mundbind på små børn. Transportministeriet er efterfølgende vendt tilbage, og meldingen er klar:

Transportministeriet kan oplyse, at det er en generel regel, at børn under 12 er undtaget fra kravet om brug af mundbind. Denne regel fremgår også af § 2 i bekendtgørelse om krav om mundbind m.v. i kollektive trafik i forbindelse med håndtering af Covid-19.

Transportministeriet oplyser desuden til Ugeavisen Esbjerg, at den også selv har taget kontakt til Fanø Kommune, som altså nu har droppet det selvopfundne krav.

Det var i forbindelse med en legeaftale hos en kammerat for en lille måned siden, at Jens B. Fischers syv-årige søn var blevet påkrævet at bære mundbind i bussen. I flere uger forsøgte Jens B. Fischer derfor at indgå i en dialog med kommunen, men uden held.

Nu viser det sig imidlertid, at Fanø Kommunes praksis med at kræve mundbind på helt små skolebørn har stået på væsentligt længere end én måned. Allerede i november sidste år gjorde en anden borger således kommunen opmærksom på, at dens tiltag var stik imod Sundhedsstyrelsens anbefalinger, viser dokumentation, Ugeavisen Esbjerg er i besiddelse af.

På daværende tidspunkt havde Fanø Kommune dog allerede indført sin egen regel. Arne Blaabjerg Jensen, der sidder med trafikafvikling på Fanø, oplyser nemlig nu, at tiltaget, som forvaltningen selv indførte uden politisk behandling, blev vedtaget tilbage i september 2020. Men nu er mundbindskravet altså fra den ene dag til den anden droppet.

- Og det skyldes, at de, der sidder i bussen, er vaccineret nu. Så der var ingen vigtig grund til at opretholde kravet til børnene længere, siger Arne Blaabjerg Jensen.

Så at I ændrer praksis lige præcis på det tidspunkt, hvor Ugeavisen Esbjerg og Transportministeriet kontakter jer, er en tilfældighed?

- Jeg kan bare sige, at vi nu har ændret det.

Jeg spørger også fordi, du i sidste uge fastholdt, at det ikke blev ændret før efter sommerferien. Men er der så noget i det her, du fortryder?

- Ikke det mindste. Tilbage i september vidste vi ikke rigtig, hvad det var for noget med det her corona. Så vi følte, at det var rigtigt, at de, der kørte med bussen, skulle bære mundbind uanset alder. Vi har ikke penge til en ny bus, så skulle der børn med den busafgang, så skulle de bære mundbind.

Du siger vi. Hvem besluttede det egentlig?

- Det gjorde jeg, for det er mig, der har ansvaret for transport på øen. Men Lars Bach (daværende forvaltningschef for erhvervs- og teknikområdet, red.) samt kommunaldirektør Vibeke Kinch var med til det. Men jeg står fuldt på mål for beslutningen, for jeg synes, den var og er det rigtige. Forældrene kan jo også godt lære deres børn at tage mundbind på, hvis de ved, de skal benytte den busafgang, siger Arne Blaabjerg Jensen.

Annonce

Det er bekymrende

Jens B. Fischer er glad for, kommunen nu har rettet ind. Han er dog overrasket over, at kommunens egen mundbinds-praksis har stået på i trekvart år, og at kommunens topfolk og politikere for lang tid siden blev gjort opmærksom på regelbruddet uden at ændre noget.

- Det er desværre endnu et eksempel på, at der er noget galt med rammerne. Jeg har masser af andre ting, jeg burde bruge min tid på, men her var det tydeligvis nødvendigt, for kommunen var desværre ikke lydhør, da det blot var mig eller andre borgere, der kontaktede dem, siger Jens B. Fischer og tilføjer:

- Når dialog og argumenter for og imod ikke er noget, der kan bruges, når det kommer til beslutninger, som burde være til for at hjælpe folk, hvad skal så bruges? Dårlig omtale i pressen? Det er dårligt for alle på Fanø. Jeg har aldrig ønsket dette i pressen, men jeg så til sidst ingen andre muligheder. Men folk med magt hører tilsyneladende kun på andre med magt. Det er bekymrende.


Folk med magt hører tilsyneladende kun på andre med magt. Det er bekymrende.

Jens B. Fischer
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Bagerdatter bestod med ros

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Breakdance får sin egen festival

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Fællesskab for de flamboyante

Ugeavisen Esbjerg

Skilte i tre generationer

Ugeavisen Esbjerg

"Mister Gegenpress" har ikke plads til tøsedrenge

Ugeavisen Bramming

Esbjerg Kommune tager hånd om erhvervspraktikken: Ny portal skal sikre bedre muligheder

Ugeavisen Esbjerg

Ol på ETAC

Ugeavisen Esbjerg

Entreprenør-gigant køber sig ind i NemByg for 41 millioner

Ugeavisen Esbjerg

50-års jubilæum: Løvenkrands og Strandby tager SGI-afsked mod EfB

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Det blev svært at vedligeholde løsere relationer

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Svært at stå op om morgenen med virtuel undervisning

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Uden corona havde jeg ikke oplevet den gensynsglæde

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Det hele blev sat på prøve under corona

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Jeg kan tælle traditioner og begivenheder, der faldt til jorden, indtil jeg får gråt hår

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Jeg har lært at være mere åben

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Vi gik glip af gallaen

Ugeavisen Esbjerg

Jens Peder Hansen får sin vej

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Corona har forandret helt vildt meget, føler jeg

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Jeg går ud af gymnasiet med en vinderfølelse

Ugeavisen Esbjerg

Træer til evigheden

Ugeavisen Esbjerg

Lanternen tager form

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Gymnasiet lærer én en del om sig selv

Ugeavisen Esbjerg

Håndværkerbutik gør sig flyveklar på Ørnevej

Annonce