Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Myrer, matematik og masser af frisk luft

Der var masser af aktivitet til Naturens Dag i Østskoven. Her er det fra venstre Lucas Hansen, Victor Errebo og Niklas Pedersen, der er på naturbingo-jagt. Foto: Tue Sørensen
Naturens Dag fik over 150.000 børn og unge ud i naturen i sidste uge. Også elever fra Signaturskolen var i skoven, og det var noget, som for alvor kunne trække humøret op hos skolebørnene.

Naturliv: Med store øjne løber de og leder, mens knasende grene lyder under fødderne. Skoene er våde fra den for nyligt faldne regn, smilene er brede. De skal finde en regnorm, en myre, en nød og en sten. Et blad, et flyvende insekt, en kogle, et spindelvæv, en mariehøne og en bænkebider. Det er naturbingo, det er jagten på "fuld plade", og det er skide sjovt, som Victor, Lukas og Niklas udtrykker det. Og bedømt ud fra energi og gåpåmod behøver man ikke en løgnedetektor for at finde ud af, at de tre knægte fra 6.A på Skads Skole Signatur taler sandt.

De er på, og det er, som de siger, væsentligt sjovere at lære dansk på denne måde end i klasseværelset, hvor luften er tung og uret tikker lige så hurtigt som en snegl med astma. Herude ved bålhytten i Østskoven er der højt til himlen, fuglesang og børneråb.

Børnene, lærerne og avisen er her, fordi skolen deltager i Naturens Dag 2020, og det er noget, som skolen prioriterer højt og har deltaget i flere år, fortæller lærer og naturvejleder Henning Lavendt.

Annonce

- Vi mener, at det giver rigtig meget for og til eleverne. Det er et godt brud med den normale hverdag, og vi får alligevel sneget en masse læring ind. Socialt giver det også meget, og det skubber da også lidt til os lærere, smiler Henning Lavendt, der står for geocaching denne dag.

Væk fra computeren

Men tilbage til Victor Errebo, Niklas Pedersen og Lucas Hansen der har optur på. De er de eneste af grupperne, som har fundet en mariehøne, og nu er de så ved at finde og bøje ti "naturnavneord", hvorefter de skal finde så mange udsagnsord som muligt, som man kan gøre med et træ. At fælde det, at plante det og så videre.

- Det er fedt at være ude, det kan jeg godt lide. Jeg kan også gode li' det i min fritid, men jeg er måske alligevel ikke så meget ude i naturen, for jeg kan også godt li' at spille computer på mit værelse, siger Victor Errebo.

Matematiklærer Anette Holm havde ligesom eleverne en sjov, lærerig og underholdende dag i naturen. Foto: Tue Sørensen

Og her er vi så ved en af grundende til, at Naturens Dag findes. For at få flere ud i den og væk fra de lumre værelser med sure sokker og tændte computere.

Naturoplevelser med jord under neglene, beskidte bukser og uglet hår er nemlig noget særligt for - især - børn, og ifølge en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Friluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforening i forbindelse med Naturens Dag svarer 82 procent af forældrene, at de føler, at deres børn kommer i godt humør efter en tur i naturen.

Desværre er naturoplevelser en mangelvare for mange børn, hvis man spørger selvsamme forældre. Knap halvdelen svarer faktisk, at de ikke synes, at deres barn kommer nok ud i naturen. 57 procent svarer således, at fritiden bruges mere foran en skærm end udenfor.

Annonce

Levende Mastermind

Men fredag i sidste uge var langt over 150.000 danske børn ude i naturen i forbindelse med Naturens Dag (som faktisk varer en uge), og blandt dem altså lokale børn i blandt andet Østskoven.

- Jeg gad godt, vi havde noget mere af sådan noget her. Det er sjovt og spændende at være herude, lød det fra Sofia Hørmann fra 6. B, der blandt andet var forbi matematikposten, hvor der skulle regnes kodeord.

Syv gange tre er lig med 21, og ud for 21 står et U. Første bogstav i kodeordet er fundet, og så er det videre med regningen, mens matematiklærer Anette Holm smiler.

- Der er en dejlig aktivitet, og jeg nyder dagen. Eleverne er virkelig på, og det er også sjovt for mig at lære dem matematik på en anderledes måde, siger Anette Holm, der blandt andet har arrangeret det kendte brætspil Mastermind, hvor det er skolebørnene selv, der udgør "brikkerne".

Den leg falder i god jord. Ligesom naturbingo, geocaching, bøjning af naturnavneord og alt den anden viden, som ungerne fra Signaturskolen lærer ind i dag, gør.

Ja, faktisk er der engagement og energi på et niveau, man som regel kun finder i frikvartererne. Måske Naturens Dag skulle være lidt flere dage om året ...


Eleverne er virkelig på, og det er også sjovt for mig at lære dem matematik på en anderledes måde.

Anette Holm, matematiklærer


Naturens Dag

Naturens Dag er Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådets mærkedag for naturoplevelser. Formålet er at åbne naturen for børn og voksne og inspirere til at bruge naturen endnu mere resten af året. Naturens Dag er støttet af Nordea-fonden og har eksisteret siden 2004. Årets tema er 'Vild i naturen.'

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Parkeringshus bliver højere

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Metal-formand er overrasket over Vestas-lukning

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Vestas lukker fabrik i Esbjerg - 75 ansatte er berørt

Ugeavisen Esbjerg

Optakt: Det er tid til at præstere

Ugeavisen Esbjerg

Kunsten at leve normalt

Ugeavisen Esbjerg

Efterlysning af vidner til hasarderet kørsel i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Samling om budgettet

Ugeavisen Esbjerg

Foreninger skal lokke til idræt og bosætning

Ugeavisen Esbjerg

Teater Fra London

Ugeavisen Esbjerg

Folkemøde for skolebørn og børnefamilier

Ugeavisen Esbjerg

Kom med: I dag begynder Energiens Folkemøde

Ugeavisen Esbjerg

Fantasyfestival er tilbage i virkeligheden

Ugeavisen Esbjerg

Corona-sæson lover godt for ture med skonnert

Ugeavisen Esbjerg

En punket tegneserie

Ugeavisen Esbjerg

Til Danmark efter grønne jobs

Ugeavisen Esbjerg

Fra Fanø til Esbjerg med ballon

Ugeavisen Esbjerg

To verdener mødes i kulturen

Ugeavisen Esbjerg

Ny nærpolitistation skal hjælpe Stengårdsvej

Ugeavisen Esbjerg

20 år senere i Esbjerg …

Ugeavisen Esbjerg

Optakt: Sejre skaber tro på noget større i Team Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Alvin kommer på kalenderen

Ugeavisen Esbjerg

Legeskibet sætter igen sejl mod Esbjerg: Kom og leg med

Ugeavisen Esbjerg

Kæmpe stigning i friværdien - nogle steder

Annonce