Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Næsten hver femte lærer i folkeskolen har ikke en læreruddannelse

Sidst vi lavede vores egen lokale optælling, lå vi på over 250 løse vikarer med fast tilknytning til skolerne, siger Maja Gundermann Østergaard, formand for Esbjerg Lærerforening, og slår fast, at vi ikke lider af lærermangel i Esbjerg Kommune. Foto: Tue Sørensen
I nogle kommuner er over 30 procent af undervisningen lagt i hænderne på personer uden en læreruddannelse. En gevaldig glidebane mener Danmarks Lærerforening, mens den lokale lærerformand er bekymret over de mange løse vikarer, for der er nemlig ikke lærermangel i Esbjerg.

Vikar: 18,1 procent af de lærere, der i 2019 stod ved tavlen i en af landets folkeskoleklasser, havde slet ikke en læreruddannelse. Det viser en ny analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet for Danmarks Lærerforening.

- Det er en gevaldig glidebane, at kommunerne fylder ledige lærerstillinger op med personer, der ikke har den rette uddannelse. Det er en udvikling vi skal have vendt. Vi ved fra forskningen, at læreren er den vigtigste faktor for elevernes udbytte af undervisningen. At undervise er en uhyre kompliceret opgave, som kræver uddannelse, siger Gordon Ørskov Madsen, der er formand i Danmarks Lærerforening.

Andelen af lærere uden en læreruddannelse er således steget markant de senere år. I 2012 var det 10,3 procent af dem, som varetog en lærerstilling, der ikke havde en uddannelse.

Annonce

Løse vikarer er billigere

Lokalt er billedet også alvorligt, selvom rapporten viser, at tallet for Esbjerg ”blot” er ni procent. Maja Gundermann Østergaard, der er formand for Esbjerg Lærerforening, er dog bekymret og hæfter sig blandt andet ved, at undersøgelsen kun har talt ansættelser med, som lever op til følgende kriterier:

Kun ansættelser på mindst 20 timer om måneden, og hvor løntimerne er indberettet og ikke opregnet (imputeret) indgår i analysen.

- Det vil jo sige, at man ikke tæller alle dem, vi normalt kalder løse vikarer med. Og sidst vi lavede vores egen lokale optælling, lå vi på over 250 løse vikarer med fast tilknytning til skolerne. De er kun ansatte på dagen og timelønnede, så de er ikke talt med i rapporten, siger den lokale formand for lærerne og uddyber:

- Langt de fleste af de 250 har timer på skolerne i noget, der ofte ligner en fuldtidsstilling. Der er derfor rigtig mange lektioner, som bliver varetaget af løse vikarer. Nogle få løse vikarer har læreruddannelse, lidt flere er lærerstuderende, men allerflest kommer direkte fra gymnasiet for at tjene penge et år eller to.

Maja Gundermann Østergaard forklarer, at hun ikke med sikkerhed ved, om Esbjerg Kommune er mere tilbøjelig til at bruge løse timelønnede vikarer end andre kommuner, men hun har en mistanke om det.

- Og det er naturligvis en stor anledning til bekymring. Problemet er, at det er væsentligt billigere for skolerne at have timelønnede uuddannede vikarer gående end at fastansætte en uddannet lærer som fast vikar. Og da vi ikke har lærermangel i Esbjerg Kommune, ja så handler det mere om et økonomisk hensyn, hvilket jo er sørgeligt, når vi har med børns undervisning at gøre, siger Maja Gundermann Østergaard.

Annonce

De rigtige kræfter skal ind

Morten Refskov er formand for Lærernes A-kasse og siger, at det selvsagt er beklageligt, at man vælger at bruge så mange løse vikarer, når der er 232 ledige lærere i Sydjylland, der brændende ønsker sig et job.

- Og det er vigtigt, at vi får sat de rigtige kræfter ind, for lærerne ved både noget om at undervise, men har også fokus på andre forhold, som er afgørende for at kunne lære noget. Det gælder blandt andet klassefællesskabet og elevernes trivsel. Vi kan hurtigt hjælpe skoleledere med at finde en vikar, for vi kender de lediges kompetencer og kvalifikationer, da de giver os de oplysninger, når de melder sig ledige. Det eneste skolelederne skal gøre, er sådan set at kontakte os, siger han til Ugeavisen Esbjerg.


Da vi ikke har lærermangel i Esbjerg Kommune, ja så handler det mere om et økonomisk hensyn, hvilket jo er sørgeligt, når vi har med børns undervisning at gøre.

Maja Gundermann Østergaard, formand for Esbjerg Lærerforening.
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Bagerdatter bestod med ros

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Breakdance får sin egen festival

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Fællesskab for de flamboyante

Ugeavisen Esbjerg

Skilte i tre generationer

Ugeavisen Esbjerg

"Mister Gegenpress" har ikke plads til tøsedrenge

Ugeavisen Bramming

Esbjerg Kommune tager hånd om erhvervspraktikken: Ny portal skal sikre bedre muligheder

Ugeavisen Esbjerg

Ol på ETAC

Ugeavisen Esbjerg

Entreprenør-gigant køber sig ind i NemByg for 41 millioner

Ugeavisen Esbjerg

50-års jubilæum: Løvenkrands og Strandby tager SGI-afsked mod EfB

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Det blev svært at vedligeholde løsere relationer

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Svært at stå op om morgenen med virtuel undervisning

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Uden corona havde jeg ikke oplevet den gensynsglæde

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Det hele blev sat på prøve under corona

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Jeg kan tælle traditioner og begivenheder, der faldt til jorden, indtil jeg får gråt hår

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Jeg har lært at være mere åben

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Vi gik glip af gallaen

Ugeavisen Esbjerg

Jens Peder Hansen får sin vej

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Corona har forandret helt vildt meget, føler jeg

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Jeg går ud af gymnasiet med en vinderfølelse

Ugeavisen Esbjerg

Træer til evigheden

Ugeavisen Esbjerg

Lanternen tager form

Ugeavisen Esbjerg

Stud.corona: - Gymnasiet lærer én en del om sig selv

Ugeavisen Esbjerg

Håndværkerbutik gør sig flyveklar på Ørnevej

Annonce