Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Norden danner fælles front mod gamle møllevinger

Gamle vingemøller skæmmer naturen ved Tjæreborg Enge. Nu er de nordiske lande gået sammen om at lave en fælles strategi i forhold til bortskaffelse samt genanvendelse. Foto: Tue Sørensen
De nordiske lande er gået sammen om at lave en fælles strategi i forhold til bortskaffelse samt genanvendelse af gamle møllevinger. En sag Anders Kronborg har bragt ind i Nordisk Råd på baggrund af blandt andet problematikken i Tjæreborg og Måde.

Fælles front: Tidligere på året beskæftigede Ugeavisen Esbjerg sig med energiselskabet Vattenfalls gamle møllevinger, der i årevis har ligget i Tjæreborg Enge og skæmmet området. En problematik der findes mange steder, hvor man reelt ikke aner, hvad man skal stille op med de gamle - og ofte udtjente - vinger.

Det er en problematik, der også optager det lokale folketingsmedlem Anders Kronborg, der i Nordisk Råds udvalg for et "Holdbart Norden" tidligere på året bragte problematikken med genanvendelse og bortskaffelse af gamle møllevinger op.

- Vi har en kæmpe udfordring med de møllevinger, da de er svære at genanvende, fordi der er så meget glasfiber i dem. Men det må og skal vi finde en løsning på, for de skal ikke ligge og skæmme, som de gør i blandt andet Måde og Tjæreborg Enge, sagde Anders Kronborg tidligere på året til Ugeavisen Esbjerg.

Annonce

Forleden var der så igen møde i "Holdbart Norden", hvor det blev enstemmigt vedtaget, at der i fremtiden skal være en fælles nordisk strategi for genanvendelse samt bortskaffelse af vindmøllevinger.

- Det er et enigt Norden, der nu er gået sammen og har fundet fælles fodslag om det her. Det er et meget klart og tydeligt signal, der nu bliver sendt, hvor vi er enige om, at vi skal behandle det her affaldsprodukt ordentligt. Og at det bliver genanvendt, hvis det kan, siger Anders Kronborg.

Grøn fra start til slut

Den lokale folketingsmand er naturligvis glad for, at der bakkes så entydigt op om den sag, som han qua sit sæde i Nordisk Råd har bragt ind i rådet. For udfordringen handler ikke kun om nogle vinger i Tjæreborg, Måde eller andre steder. Det er en global problematik, hvor man bør stå sammen, forklarer Anders Kronborg.

- De nordiske lande er om nogen gået foran med den grønne energi. Det er godt for klimaet, det er godt for væksten, det er godt for beskæftigelsen. Men der er også en bagside af mønten, og det er, at efter vindmøllerne har været oppe i 20-30 år, skal de nedtages, og så er der et affaldsprodukt, lyder det fra Anders Kronborg, som tilføjer:

- Men når vi i Norden går foran med den grønne energi, når vi bryster os af i hele verden at være den grønne region, så skal vi også gå foran i forhold til affaldsproduktet. Det nytter ikke, at vi kommer til at se udtjente vindmøllevinger ligge på gravpladser rundt omkring i verden eller blive dumpet i havet, siger Anders Kronborg, som heller ikke ønsker at se beslutningstagere stå som et stort spørgsmålstegn, når snakken i fremtiden falder på, hvad der egentlig skal gøres ved det her affaldsprodukt.

- Lige om lidt bygger Danmark verdens første energiø i Nordsøen med et helt hav, om man så må sige, af meget, meget store vindmøller - større end dem, vi kan se er på land langt de fleste steder i dag. Om 30-40 år vil der også her komme et affaldsprodukt, som vi skal håndtere, og derfor skal man også betragte det her som rettidig omhu. Vi forpligter os nu til, at den grønne rejse skal være grøn fra start til slut, siger Anders Kronborg.


Vi har fokus på affaldsprodukter, når det gælder tekstiler, normaffald og andet, det samme må og skal gøre sig gældende for møllevinger.

Anders Kronborg
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Wienecke og vennerne indtog Royal Arena

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hverdagen sat til vægs

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

UC Syd fyrer 13 efter millionbesparelse

Ugeavisen Esbjerg

Billige bøger i arkivet

Ugeavisen Esbjerg

En nisse kom sejlende

Ugeavisen Esbjerg

Annbritt er landet på fødderne

Ugeavisen Esbjerg

Så er der baaaaasss

Ugeavisen Esbjerg

Jazzfestival i Esbjerg med store og små koncerter

Ugeavisen Esbjerg

Hvad skyldes blodpropper i hjernen hos type 2 diabetikere?

Ugeavisen Esbjerg

Da Esbjerg blev orange

Ugeavisen Esbjerg

Flot titel til Bjarne Nielsen i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Black Friday i city kunne have været bedre besøgt

Ugeavisen Esbjerg

Keld og Hilda og Baileys til kaffen

Ugeavisen Esbjerg

Lykke om ballade i S: Jeg forstår deres skuffelse

Ugeavisen Esbjerg

Nyt brætspil: Nu kan du købe Rundkørslen, Havkatten og Tobakken

Ugeavisen Esbjerg

DI vil give staten nødbremse mod boligbyggeri på havne

Ugeavisen Esbjerg

Statsminister: Esbjerg er en oplagt placering for en klimaerhvervsskole

Ugeavisen Esbjerg

Rød bloks drømme faldt til jorden med et brag

Ugeavisen Esbjerg

Voxpop: Hvad skal det nye byråd i gang med?

Ugeavisen Esbjerg

Nu ringes Julen ind

Ugeavisen Esbjerg

Løb med og hyld Camilla Pedersen

Ugeavisen Esbjerg

Det blev næsten for let at vinde

Ugeavisen Esbjerg

Sådan ser de kommende udvalg ud

Annonce