Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Ny bog: Helt tæt på krigen i 1864

Udgiver oldefars erindringer fra krigen i 1864.

Annonce

Historien fortælles ofte gennem kommandanter og generaler og i tal med opmåling af antal døde, men nu kan man komme helt tæt på, hvordan en korporal oplevede krigen i 1864, hvor vi som bekendt mistede Sønderjylland.

Det er Kjeld Vejrup Lauridsen, der har været på jagt i familiens gemmer, og her faldt han over oldefar Niels Lauridsens erindringer, som han havde nedskrevet under og efter krigen.

- Manuskriptet var i dårlig stand, og jeg tænkte, at hvis jeg ikke sørgede for at det blev bevaret på den ene eller anden måde, så ville et lille stykke Danmarkshistorie forsvinde. Så jeg satte mig for at få det bevaret, og det er så blevet til bogen ”En soldats øjenvidneberetning”, fortæller den tidligere murermester, der altid har haft en stor interesse for historie.
Han gik på jagt i arkiverne, skaffede billeder frem og fik så god hjælp af Pia Momme Jessen, der stod for en nænsom bearbejdelse af sproget, således af nutidsdanskere også kunne finde hoved og hale i Niels Lauridsens ganske lakoniske optagelser.

Han skriver blandt andet om kammeraten Sørensen: ”Min bedste kammerat, korporal Sørensen, som var bange for at blive skudt, så jeg aldrig mere”.

Bom og slut med Sørensen.

Sideløbende med Niels Lauridsens egen beretning suppleres fortællingen af små faktabokse, der findes undervejs i bogen.

I landstinget
Bogen er fuld af underspillet dramatik og beskrivelser af hverdagen, hvor han og de andre soldater nogle gange måtte banke på dørene ude på gårdene for at få mad og overnatning. Samtidig er det også en beretning om, hvordan man som et lille hjul i den store krigsmaskine formår at komme igennem den urolige tid.

Efter krigen blev Niels Lauridsen gift og slog sig ned i Vilslev og var her en af de største jordbesiddere og kom endda i Landstinget for Det Radikale Venstre og fik sidenhen Ridderkorset. Han døde i 1930, 97 år gammel.

- Jeg håber, at min bog kan give læserne et interessant indblik i, hvordan jævne folk gik gennem de vanskelige år,, siger Kjeld Vejrup Lauridsen, der selv har bekostet udgivelsen af bogen, som foreløbigt er trykt i 500 eksemplarer. Den kan blandt andet købes hos Varmings Boghandel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kandidat: Hende kan man have tillid til

Annonce