Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Ny Covid-19-mutation er fundet i Esbjerg

Gert Egholm er en af de esbjergensiske minkavlere, der har fodret sine mink for sidste gang. Avisen har ikke oplysninger, der peger på, at netop hans mink var bærere af den nye Covid-19-variant. Arkivfoto: Tue Sørensen
Det er ikke kun i nordjyske mink, at Covid-19 er muteret. En ny SARS-CoV-2-type er fundet i Esbjerg, men den giver ikke grund til bekymring, forklarer Statens Serum Institut.
Annonce

Covid-19: Mens alle danske mink skal aflives, og Nordjylland lukker ned, så er der også fokus på Esbjerg i den risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI), der har analyseret Covid-19-minkvariantens mulige effekt på folkesundheden.

Det er en nordjysk minkvariation af Covid-19, der får regeringen til at sætte massivt ind, kort fortalt fordi minkvarianten er mindre modtagelig overfor menneskers antistoffer og dermed også vil være det overfor en vaccine.

Men Covid-19 har ikke kun muteret i de nordjyske mink, også i Esbjerg har Statens Serum Institut fundet en ny SARS-CoV-2-type. Den mutation er dog anderledes end den nordjyske.

Der er løbende sket mutationer i minkvarianten af coronavirus, hvor der indtil nu er fundet fem clustre. Det er cluster fem, der nu resulterer i nordjysk nedlukning og masseaflivninger af mink, men Esbjerg nævnes altså også i risikovurderingen. Endnu ved man ikke nøjagtig, hvad Esbjerg-varianten betyder, men Statens Serum Institut oplyser til Ugeavisen Esbjerg, at man ikke har set tegn ved Esbjerg-varianten, der giver anledning til bekymring.

”Derudover er der sket introduktion af to nye SARS-CoV-2-typer i henholdsvis Esbjerg og Vejle kommuner, som ikke er beslægtede med minkvarianten,” skriver SSI i risikovurderingen.

Annonce

Borgmester vidste intet

Selvom Esbjerg nævnes i risikovurderingen, så har Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen ikke hørt om Esbjerg-varianten.

- Det har jeg ikke, og det er meget utilfredsstillende, at de ikke informerer kommunerne omkring det. Det er fint, hvis de vurderer, at vi ikke skal være bekymrede, men når vi er nævnt i en rapport, burde de have orienteret os, siger han.

Esbjerg Kommunes direktør for Sundhed & Omsorg Arne Nikolajsen har med et opkald til Styrelsen For Patientsikkerhed i Kolding forsøgt at blive klogere.

- De vidste ikke noget om det. Vi undrer os meget over, at vi ikke har fået de oplysninger, siger han.

Overfor Ugeavisen Esbjerg forklarer SSI, at Esbjerg-varianten også er en mink-variant, det er bare ikke den mink-variant.

I risikovurderingen fra SSI står desuden:

”… det må forventes, at yderligere stigning i befolkningsincidensen vil forøge risikoen for introduktion af nye virustyper til mink fra mennesker, som senest set i Esbjerg og Vejle kommuner.”

Der er altså konstateret smitte fra både menneske til mink og omvendt på minkfarme i Esbjerg, og det er netop den teori, SSI arbejder med i forhold til smitten af mink, hvor der også er blevet spekuleret i, at rotter, måger eller spildevand har været smittekilden.

Ugeavisen Esbjerg har bedt om et interview med Kåre Mølbak, direktør for Statens Serum Institut, for at stille opfølgende spørgsmål. Han er på trods af flere henvendelser ikke vendt tilbage, før redaktionens deadline.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Den uperfekte bagside

Annonce