Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Ny forplads: Allergivenlige birketræer foran musikhuset

Henning G. Kruse, Esbjergs offshore-pioner, har besluttet at give Esbjerg en gave. Hans fond betaler for etableringen af musikhusets nye forplads. Pladsens nye udseende tegnes af Bjarke Ingels Group og indvies efter planen i forbindelse med Henning G. Kruses 80 års fødselsdag i juni. Esbjerg Kommune har slået fast, at projektet ikke kræver lokalplan og dermed heller ikke en egentlig høring.

Musikhuset tager chancen med birketræer på ny forplads. Det er birk uden pollen, har arkitektfirmaet sørget for.

Annonce

Sidst i marts er Musikhuset Esbjerg og Bjarke Ingels Group klar til at præsentere de endelige tegninger til den nye forplads, som Henning G. Kruse både betaler via sin fond og får opkaldt efter sig.

Det bliver en plads med birketræer, som er det træ af alle træer, der giver flest danskere problemer med pollenallergi.

Det problem har skeptikere, som blandt andet musikhusets nabo, Esbjerg Kunstmuseum, peget på i håb om at få Musikhuset Esbjerg og arkitekterne i Bjarke Ingels Group til at overveje et skifte til en anden træsort end birk.
Men, det kommer næppe til at ske. Bjarke Ingels Group har nemlig været opmærksom på allergi-problemet med birkepollen og har derfor valgt en særlig svensk sort, der er hanhybrid og derfor ikke har de hanrakler, som bærer pollen.

- Vi mener, at bekymringen for pollenallergi er undersøgt og håndteret i forhold til de birketræer, der indgår i musikhusets kommende nye plads, har formanden for Musikhuset Esbjerg, Johnny Søtrup, oplyst Ugeavisen Esbjerg om.

En mulig løsning
Astma-Allergi Danmark fraråder generelt at anvende birketræer i byrum, hvor der færdes mange mennesker, og det er jo tilfældet med forpladsen ved Musikhuset Esbjerg.

- Vi fraråder birk i byer, men hvis man absolut vil, have birk, så findes der ganske rigtigt den svenske hybrid, som ikke har hanrakler og dermed heller ikke pollen. Og så er den da det bedste valg. Der findes også sorter, som har mindre pollen end de mest kendte birkesorter, men dem fraråder vi helt at anvende i byrum, siger biolog Karen Rasmussen fra Astma-Allergi Danmark.

Ikke kun pollen generer
Hun peger i øvrigt på, at almindelige birketræer ikke kun udskiller de allergene proteiner med pollen. Det kan også ske i et mindre omfang ved birketræernes knop- og bladskydning, hvorfor allergikere også kan blive syge af birketrær, selvom træerne ikke har pollen.

Der findes beviser for, at visse birketræer udskiller allergene proteiner i forbindelse med knop- og bladskydningen, men biolog Karen Rasmussen fra Astma-Allergi Danmark har endnu ikke set videnskabelig dokumentation, som viser, at det samme er tilfældet med den svenske hybrid.

- Så for den sort kan jeg ikke med 100 procents sikkerhed sige, om den afgiver allergene proteiner ved blad- og knopskydning som andre birketræer eller ej, siger Karen Rasmussen til Ugeavisen Esbjerg.

BAGGRUND
Generelt fraråder Astma-Allergi Danmark beplantning med birketræer for at tage hensyn til folk med birkepollenallergi. Også de udenlandske arter. Såfremt man alligevel ønsker birketræer i bybilledet kan et godt valg være en særlig svensk sort, som er en han-steril hybrid af birk; Betula pendula ’Dalecarlica’ E. Den producerer ikke hanlige rakler og dermed ikke pollen.
Himalayabirk (Betula utilis) er en anden art, som man mener, har en mindre pollenproduktion og færre allergener end vores hjemmehørende dun-birk og vorte-birk, men en pollenallergiker kan reagere på de vandopløselige allergener fra både pollen og blade. De allergene proteiner kan bortset fra pollen også frigives ved knop- og bladskydningen.
Der findes en lang række alternative plantevalg, som ikke giver mennesker problemer med allergi eller astma, som man med fordel kan plante i stedet for birk. Mere information om mulighederne på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside www.astma-allergi.dk.
Et stigende antal kommuner i Danmark vælger konsekvent birk fra til brug i byrum, hvor der kommer mange mennesker.
Kilde: Astma-Allergi Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Blaaholm er reddet

Annonce