Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Olafur og fortidsminderne

Olafur Kristjansson mener ikke, der er en rigtig og en forkert måde at vinde fodboldkampe. Arkivfoto: Niels Husted
Olafur Kristjansson tog til Island på juleferie med EfB på en delt førsteplads i 1. division. Alligevel har fodbolddebatten ikke kun sendt roser udover det vestjyske fodboldhold.
Annonce

Juleaftensdag stod Olafur Kristjansson i køkkenet i Island en flyvetur fra Danmark. Han lavede rensdyr, men Olafur Kristjansson har levet så mange år i Danmark, at der også var and på julemenuen. Den islandske fodboldtræner vendte hjem til Danmark, da EfB fik ham overtalt til at tage udfordringen op på vestkysten.

Fire måneder senere fik Olafur Kristjansson et lille forskud på julegaverne, da EfB’s spillere vandt den ottende kamp i træk og gik på juleferie på en delt førsteplads i 1. division.

Oprykningen til superligaen er i virkeligheden det eneste parameter Olafur Kristjanssons første sæson som EfB-træner skal måles på, men fodboldhukommelsen hos fans og journalister har med at påvirke forventningerne.

- Efterfølgerne er altid oppe mod dem, der har været der tidligere, erkender Olafur Kristjansson.


Jeg er lidt træt af, at man næsten skal skamme sig over at vinde fodboldkampe, eller at man selv i sejre skal forholde sig til noget negativt.

Olafur Kristjansson, EfB-cheftræner


Annonce

Braithwaite og Rieks

Tilbage i 11-12-sæsonen smadrede EfB førstedivision. Braithwaite, Knudsen, Rieks og Lange var blot nogle af de spillere, der gjorde EfB til en suveræn oprykker. Dengang fik EfB 2,5 point i snit per kamp, men selvom EfB’s førstedivisionshold anno 2020 med små 2,4 point i snit også har haft resultaterne med sig, så har der også været en mumlen i krogene.

Tv-kommentatorer har båret gnister til brændet, når blandt andre Jesper Thygesen har rost sit gamle hold Silkeborg og kaldt midtjyderne for det bedst spillende hold i divisionen, og når han har sagt, at Esbjerg har hentet pointene uden at imponere.

Der står ikke noget sted i EfB-træner Olafur Kristjanssons kontrakt, at EfB skal spille sambabold, og det var heller ikke det smukke spil han fremhævede som sin fornemste mission, da han kom til Esbjerg.

- Jeg er lidt træt af, at man næsten skal skamme sig over at vinde fodboldkampe, eller at man selv i sejre skal forholde sig til noget negativt. Jeg kan ikke leve mit liv, efter hvad en kommentator synes, men hvis du har en forudindtaget holdning til, hvordan fodbold skal spilles, så har kommentatorerne andre favoritter end os, siger Olafur Kristjansson, der forventede at møde en fodboldby, der værdsatte hårdt arbejde, da han kom til Esbjerg.

- Jeg har lært, at det er en by, der er ked af, at EfB ligger i 1. division, og at det er en by, der sukker efter at se sig selv i superligaen. Trods det mærker jeg, der er opbakning til klubben og holdet. Mange af de dyder, vi har været dygtige til, er forenelige med Esbjerg, siger han og peger på det hårde arbejde og fighten på banen.

- Hvis der er noget der har kendetegnet os, er det stabilitet. Vi har ikke givet meget væk. Der er kommet mere tryghed og tydelighed. Det vigtigste var at finde en base, siger Olafur Kristjansson og understreger, at det var det letteste at bygge basen op omkring defensiven.

Annonce

Ferrari i vildmarken

Det er måske ikke helt fair at sammenligne EfB anno 2020 med oprykkerholdet, der senere endte som pokalvindere, men pointhøsten er altså deroppe af. Det er målene der mangler, hvor 11-12-holdet scorede 2,3 mål per kamp, så har Olafur Kristjanssons kun scoret 1,8. Det er dog det samme, som John Lammers EfB-hold præsterede i 1. division.

- Vi har snakket meget om, at spillet ikke har været sprudlende. Jeg kan ikke lide at snakke om grim fodbold. Det er to hold på en bane, det ene vinder, og det andet taber. Måden, du når frem til resultatet, må være op til en selv, siger Olafur Kristjansson.

Spørgsmålet er om han glemmer det esbjergenserne kan huske. Nogle har 60’ernes guldhold i hukommelsen, andre bærer Europa League-eventyret eller Berglund og Demba Nyren med sig i minderne, mens de yngste fans kan huske Anders Dreyers topscorer-sæson for John Lammers-holdet.

- Det har jeg kun respekt for. Men du bliver også nødt til at finde ud af, hvor kræsen du kan tillade dig at være. Jeg kunne godt tænke mig at køre i en Maserati eller Ferrari, men det er ikke lige nu, jeg har råd til det. Det er heller ikke sikkert, jeg ville køre i den, hvis jeg skulle ud i vildmarken, siger Olafur Kristjansson.

EfB genoptager sæsonen hjemme på Blue Water Arena den 14. februar i en kamp mod Vendsyssel.

EfB i 1. division

  • 2000-2001

Pointgennemsnit: 2,2

Mål per kamp: 2,6

  • 2011-2012

Pointgennemsnit: 2,5

Mål per kamp: 2,3

  • 2017-2018

Pointgennemsnit: 1,8

Mål per kamp: 1,8

  • 2020-2021

Pointgennemsnit: 2,4

Mål per kamp: 1,8

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Den ubesejrede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce