Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Ole fejrer juleaften på Esbjergværket

Ole Hansen tager på arbejde juleaften og sørger for, at vi andre kan fejre jul uden forstyrrelser. Foto: Ørsted
En række danskere tager på arbejde juleaften og sørger for, at vi andre kan fejre jul uden forstyrrelser. I år er Ole Hansen blandt dem.

På job i julen: Julen er traditionernes og hjerternes fest, hvor vi skruer godt op for radiatorerne, og pynter op med lys og kæder.

I mange hjem sendes elmåleren på overarbejde, når både ovn, kogeplader og diverse julelys skal holdes i gang. Men selv om der er godt blus på mange komfurer, mens vi laver julemaden juleaftensdag, er det samlede elforbrug i Danmark alligevel cirka 10 procent lavere sammenlignet med en almindelig december søndag. Mere effektive komfurer, ovne og LED-belysning hjælper med til at begrænse elforbruget, og samtidig er strømmen i stigende grad grøn.

Men strømmen og varmen kommer ikke af sig selv. Derfor tager Ole Hansen på arbejde på Esbjergværket juleaften, så vi andre kan julehygge med familie og venner.

Annonce

- Vores kraftværker er bemandet døgnet rundt 365 dage om året, og juleaften er ingen undtagelse. Vi skal sørge for, at værkerne altid kan levere el og varme, når der er behov for det, siger Ole Thomsen, der er ansvarlig for Ørsteds ni kraftværker i Danmark.

Men selvom Ole Hansen, der til daglig bor i Løjt Kirkeby ved Aabenraa, skal tilbringe juleaften på Esbjergværket, kommer han dog også til at mærke, at det er jul. Der er således bestilt julemenu, som kan nydes i kontrolrummet, hvor der også er blevet sat et juletræ op, og han kan hygge sig med julepynt og lækkerier. Og måske ligger der også en gave fra chefen under træet. Gaverne og hyggen med familien må dog vente til første juledag, når vagten er slut, og han kan komme hjem.

- Jeg har tidligere haft både julevagten samt nytårsvagten. Det er ikke så meget anderledes end en almindelig vagt bortset fra julemaden. Og at man selvfølgelig ikke er hjemme ved familien, siger Ole Hansen til Ugeavisen Esbjerg.

Usædvanligt strømforbrug

Selv om elforbruget afslører, at mange er gået over til langtidsstegning af and og flæskesteg, og elforbruget er blevet spredt mere ud over eftermiddagen, oplever medarbejderne på kraftværkerne netop på juleaften en stor ændring i strømforbruget.

Frem til klokken 18.00 er der et relativt jævnt elforbrug i de danske hjem. Men fra det øjeblik, juleanden og flæskestegen er ude af ovnen, falder strømforbruget markant, og det stiger først for alvor igen, når vi vender tilbage på arbejde den 27. december.

Selv om der er godt blus på mange komfurer, mens vi laver julemaden juleaftensdag, er det samlede elforbrug i Danmark alligevel cirka 10 procent lavere sammenlignet med en almindelig december søndag. Foto: Ørsted

Når vi slukker for ovnen og komfuret juleaften, falder elforbruget i Danmark faktisk med hele 800 MW inden for en time. Det svarer til den samlede effekt fra Ørsteds største havmøllepark i Danmark - gange to!


Det er ikke så meget anderledes end en almindelig vagt bortset fra julemaden. Og at man selvfølgelig ikke er hjemme ved familien.

Ole Hansen
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hele Danmark kommer til at kigge på Esbjerg i morgen: TV-vært bange for hosteanfald

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

- I dansk lærer jeg at formidle noget

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

- Jeg kan godt lide at matematik er facts

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

- Jeg synes Kalmarunionen er virkelig spændende

Ugeavisen Esbjerg

Tretten Da Vinci-elever er videre i DM i skolefag

Ugeavisen Esbjerg

Før transfervinduet smækker i: Direktøren vil have fysik og rutine til midtbanen

Ugeavisen Esbjerg

Der er vaccinehjælp at hente: Jørgen fik sit tredje stik

Ugeavisen Esbjerg

Rekord: Esbjerg-virksomheder runder en million kroner til Danmarks Indsamling

Ugeavisen Esbjerg

Så går Theodors tid godt med det

Ugeavisen Esbjerg

Hjælp til det nye MitID

Ugeavisen Esbjerg

Opråb: Lad nu de butiksansatte trække vejret igen

Ugeavisen Esbjerg

Ansatte lider under værnemidler: Hovedpine, varm ånde og uren hud

Ugeavisen Esbjerg

Hus uden gavl i Østergade skal genopbygges

Ugeavisen Esbjerg

Ingen gider være den, der aldrig kom væk fra Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Jesper Jensen: - Vi er mange om succesen

Annonce