Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Opsigtsvækkende møde: Esbjerg Kommune giver ansatte ulovlig mundkurv på

Det er budskaberne på denne powerpoint, der er i strid mod loven. Billedet af powerpointen blev taget til temadagen den 29. august.

Tal ikke med pressen, gå ikke den politiske vej og kend din plads, var nogle af budskaberne, da kommunal chef holdt temadag for de ansatte.

Annonce

Et par hundrede ansatte under Esbjerg Kommunes Borger & Arbejdsmarked fik mundkurv på, da en kommunal chef indkaldte til temadag om at være ansat i en politisk styret virksomhed.

Til temadagen for ansatte i Familieafdelingen den 29. august blev der taget et billede af chefens powerpointshow. Billedet blev efterfølgende sendt til byrådspolitiker Anne Marie Geisler Andersen (R), og hun havde svært ved at tro sine egne øjne, da hun læste teksten:

”Gå ikke den politiske vej”, ”Vær ikke bange for at tilkendegive uenighed, men kend også din plads” og ”Hold dig fra pressen” var nogle af budskaberne, der ifølge Oluf Jørgensen, jurist og offentlighedsrådgiver ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er i direkte strid med loven.

- Det kan en leder ikke sige. Det er jo en leder, der henvender sig til medarbejdere i kommunen, og det er i strid med de retsprincipper, der gælder for offentlig ansattes ytringsfrihed. Så det ser ikke godt ud, siger Oluf Jørgensen.

For bange til at tale
Efterfølgende har både Anne Marie Geisler Andersen og Ugeavisen Esbjerg forsøgt at få nogle af deltagerne på mødet til at stå frem.

- Det tør de ikke. Jeg har tidligere hørt om ansatte, der grundet advarsler eller trusler oppefra ikke turde ytre sig, men tænk sig, at man ikke engang tør sige, at man har hørt et oplæg i arbejdsmedfør. Det er jo helt vildt, så må man virkelig føle sig kuet. Jeg kan næsten få helt ondt i maven. Hvis vi ikke kan få åbenhed om, hvordan tingene foregår, og ikke alle ved, at det er ok at ytre sig, så har vi et problem. I et demokrati er det nødvendigt, at folk tør give deres mening til kende og deltage i den offentlige debat, siger Anne Marie Geisler Andersen.

Oluf Jørgensen kan godt forstå, hvis de ansatte, der var tilstede til temadagen, tøver med at fortælle om den.

- Det virker som en mundkurv, når en leder stiller sig op overfor medarbejdere og giver kategoriske meldinger, der lyder ”gå ikke den politiske vej” og ”hold dig fra pressen”. Det lyder som en befaling, og det er i lodret strid med offentlige ansattes ytringsfrihed, siger han.

Anne Marie Geisler Andersen har rettet henvendelse til direktør for kommunens Borger & Arbejdsmarked Lise Willer, men det gav i første omgang ikke den respons, hun havde håbet på.

- Jeg fik at vide, at jeg ikke skulle køre det op, men for mig er det principielt, og det er ikke en bagatel, siger hun.

Det mener Oluf Jørgensen bestemt heller ikke:

- Man har lov til sagligt og konstruktivt at kritisere forhold, som man finder skal frem i lyset, og som ikke mindst politikerne i kommunen bør orienteres om. Det vil jo være besynderligt i et demokrati, hvis borgerne - og ansatte er som sagt også borgere - ikke har lov til at orientere politikerne. Politikerne har i den grad brug for informationer om, hvordan forholdene er set fra dem, der arbejder på gulvet i forskellige servicefunktioner, så selvfølgelig har man ret til at orientere politikerne, siger han.

Citat: Lederens budskab er i lodret strid med retsprincipperne om offentlig ansattes ytringsfrihed. For eksempel siger lederen om medarbejdernes indflydelsesmulighed: ”Gå ikke den politiske vej”. ”Hold dig fra pressen”. Det er meget kategoriske udsagn om, at medarbejderen ikke skal bruge den ytringsfrihed, som enhver borger har i et demokrati.
Oluf Jørgensen, jurist og offentlighedsrådgiver ved Danmarks Medie-
og Journalisthøjskole

Anne Marie Geisler Andersen (R) og hendes byrådskolleger Diana Mose Olsen (SF) og May-Britt Andrea Andersen (K) var mandag formiddag til møde med kommunaldirektør Rikke Vestergaard og direktør for Borger og Arbejdsmarked Lise Willer for at diskutere mundkurvesagen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce