Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Oscarvinder begyndte karrieren i Esbjerg

Mikkel E.G. Nielsen blev hyldet i Hollywood søndag. han begyndte sin karriere i Esbjerg. Foto: Scanpix / Chris Pizzello
Mikkel E.G. Nielsen begyndte som filmmand i Esbjerg hos Video Vest i 90’erne.

Pudsigt: Danmark vågnede op til nyheden om, at den danske filmverden havde modtaget to flotte hædersbevisninger ved søndagens Oscar-uddelinger.

Den, der fik flest rød-hvide klapsalver, var naturligvis Thomas Vinterbergs film ”Druk”, der løb med titlen som årets udenlandske film. Fuldt fortjent i øvrigt.

Men der var også en anden dansker, der også kunne bære den knapt fire kilo tunge statuette med hjem.

Annonce

Det var den 48-årige Mikkel E.G. Nielsen, der vandt prisen for bedste redigering af filmen ”Sound of Metal”, der handler om en trommeslager, der langsomt mister hørelsen og derfor må omdefinere sit liv og sig selv ikke mindst.

I Danmark kan vi jo godt lide, når en af vore vinder noget stort ude i verden, og så gør det da ikke noget, hvis det hele kommer endnu tættere på endnu. Og det gør det i Mikkel E.G. Nielsens tilfælde.

Popvideoer

For han begyndte sine første skridt ind i tv- og filmbranchen her i Esbjerg hos produktionsfirmaet Video Vest, der på det pågældende tidspunkt blandt andet lavede en masse videoer for tidens store pop- og rocknavne.

Blandt andet stod firmaet bag videoen til ”Lygtemandens sang”, hvor en vis Peter A.G. Nielsen jo lystigt dansede og sang for i Gnags, og også for Henning Stærk, der sammen med vore egne Shaky Ground indspillede ”Am I Loosing You” nede på Palads Hotel. Den video blev så instrueret af Peter A.G. Nielsens daværende kæreste Katrine Nyholm, og så var der ligesom en lige linje ind for unge Nielsen, der er søn af Gnags forsangeren.

- Jeg blev spurgt om, at jeg kunne tage han ind hos mig. Han var lige i begyndelsen af tyverne. Egentlig var jeg ikke helt sikker på det. Hvad nu hvis han ikke duede til det, hvad ville det så betyde for samarbejdet med grupperne og Katrine. Men jeg gik med til det, og det har jeg da ikke fortrudt, siger Bent Ankjær Sørensen, der er indehaver af Video Vest.

Annonce

Legeplads

Dengang i de glade tv-dage i Danmark var branchen en legeplads og i al fald et springbræt indtil den mere etablerede del af branchen. Man skulle bevise at man kunne noget. Der var ikke som sådan en formaliseret uddannelse. Duede man, så duede mand, og det gjorde Mikkel E.G. Nielsen så.

- Man kan ret hurtigt se, om folk kunne noget, og det kunne han. Mikkel havde en stor ro omkring sig, og selvom han ikke lige var den, der busede mest på, så kom han med en masse input og ofte forslag til alternative vinkler, når vi var ude at optage, og det var ofte gode og brugbare ideer, fortæller han.

Firmaet lavede blandt andet optagelser til et program på  TV2 hvor kameraholdet fulgte en arbejdsplads i et helt døgn.

- Midt under optagelserne blev jeg så ringet op og blev fortalt, at nu skulle min kone føde, og så måtte Mikkel og jeg og de andre skynde os tilbage til Esbjerg, hvor min kone så fødte vor datter. Han var ikke med til fødslen, men det var lige før, siger Bent Ankjær Sørensen.

Annonce

Jublede højt

Mikkel E.G. Nielsen havde lejlighed i Borgergade og var glad for at bo i Esbjerg, hvor han så opholdt sig og sugede til sig af filmviden og erfaring i to år, inden han drog videre til Den danske filmskole, hvor han blev uddannet filmklipper.

Sidenhen har han foruden ”Sound of metal”, også klippet en lang række danske film som ”Anja og Victor”, ”Gamle mænd i nye biler”, ”Kongekabale” og ”En kongelig affære”.

- Mikkel er bare vildt dygtig, så jeg vil på ingen måde tage nogen som helst ære for, at han nu gør det så godt i USA, men det er sjovt at tænke på, at han rent faktisk begyndte her i Esbjerg, så jeg jublede da højt, da jeg så det, siger Bent Ankjær Sørensen.

Video Vest laver i dag hovedsageligt film, der bruges i energi-sektoren.


Allerede fra begyndelsen kunne jeg se, at her var der en ung mand, der kunne lidt mere end de fleste.

Bent Sørensen, Video Vest.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kriminaliteten er faldende

Annonce