Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Patientforeninger: Kommunen glemmer de pårørende

Inge og Erik Sørensen holder sammen på trods af sygdom og kommunens manglende pårørendeindsats. Men de ville ønske, der havde været mere hjælp at hente, dengang Inge Sørensen fik sklerose.

Da Esbjerg Kommune sidste år lavede en ny vision efterlyste patientforeninger en større støtte for pårørende. De venter stadig på, at der sker noget.

Annonce

Tilbage i 1992 fik Inge Sørensen diagnosen sklerose, og så ændrede livet sig for ægteparret Inge og Erik Sørensen og deres tre børn. De stod pludselig med mange spørgsmål, og de måtte selv finde svarene. I dag er Erik Sørensen presseansvarlig i Scleroseforeningens lokalafdeling i Esbjerg, og når han møder foreningens medlemmer kan han gang på gang konstatere, at Esbjerg Kommune ikke har gjort livet meget lettere for de syge og deres pårørende i årene, der er gået.

- Jeg hører stadig de samme spørgsmål blive stillet, som jeg stillede mig selv dengang. Hvad gør vi nu, hun må ikke køre bil? Hvordan får vi børnene passet? Hvordan kommer vi videre, siger han.
Det var en af grundene til at en række patientforeninger sidste år i forbindelse med kommunens vision 2025 gik sammen om at efterlyse en ny pårørendepolitik, fordi Esbjerg Kommunes nuværende politik kun forholder sig til virkeligheden for de borgere, der har kontakt til den kommunale forvaltning Sundhed & Omsorg.

Kun for de ældre
Men mange pårørende, der har brug for hjælp, har slet ingen kontakt til den forvaltning, pointerer Bent Peter Larsen, næstformand i Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling i Esbjerg.
- Det hjælper for eksempel ikke skolebarnet, der har en kræftsyg mor. Vi har brug for, at der bliver tænkt uden om den silo. Vi synes, der er brug for en samlet koordineret indsats for pårørende, siger Bent Peter Larsen, mens Erik Sørensen understreger:

- Som politikken er nu, handler den kun om ældreområdet.
Han håber, at en stærkere indsats på området vil få en forebyggende effekt blandt i forhold til nogle af de skilsmisser, der desværre kan være resultatet af alvorlig sygdom.
Mens Esbjerg Kommune altså ikke har en tværgående politik for de pårørende, så er det anderledes i Odense, hvor kommunens pårørende bliver mødt af netop en tværgående politik på kommunens hjemmeside og ordene: ”I Odense skal man som pårørende ikke stå alene med sine bekymringer og spørgsmål.”

Men patientforeningerne mener ikke en tværfaglig politik er nok, de efterlyser en pårørendevejleder eller guide, som man også kan finde i andre kommuner.
- Når diagnosen bliver stillet, er det hele familien, der bliver ramt, og som pårørende mangler vi hjælp og vejledning til, hvordan vi kommer videre. Der er brug for en pårørende vejleder, en tryghedsskabende relation, der sikrer, at borgerne får vejledning, og det får de ikke i Esbjerg Kommune, siger Erik Sørensen.

---------------------------------

FAKTA
Sidste år gik en række patientforeninger i Esbjerg sammen om at skrive et høringssvar til Esbjerg Kommunes ”Vision 2025 - Velfærd”. Her gjorde foreningerne kommunen opmærksomme på, at kommunens pårørendepolitik kun tager udgangspunkt i Sundhed & Omsorg. Foreningerne følte sig hørt, fordi visionen nævnte de pårørende:
” Stærke partnerskaber og samarbejde på tværs af fagområder skal gennemsyre vores måde at tænke sundhed for at yde den bedste støtte til syge, handicappede og pårørende”, står der i Vision 2025.

I december skrev patientforeningerne til politikerne i Esbjerg Byråd.
”Vi afventer nu i spænding, hvorledes byrådet og udvalgene vil udmønte denne vision”, skrev de blandt andet til politikerne.
Udover Scleroseforeningen og Kræftens Bekæmpelse står Lungeforeningen, Osteoporoseforeningen, Angstforeningen, Bedre Psykiatri, Colitis-Chrohn Foreningen og Hjerteforeningen bag høringssvaret til Esbjerg Kommunes Vision 2025.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce