Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Plastaffald ender i akvariet

Museumsdirektør David Dupont-Mouritzen foran det akvarium, der blot er en del af museets fokus på plastforurening. Foto: Tue Sørensen
Fiskeri- og Søfartsmuseet blander sig i debatten om plastaffald med både konference, udstilling og undervisningsmateriale.
Annonce

Havfald: Plastikposer, et gammelt fiskenet, en plastikflaske eller et reb. Du skal ikke gå mange meter langs Esbjergs strande, før dine øjne finder et stykke plastikaffald, og plastaffald er nu også blevet en del af udstillingen på Fiskeri- og Søfartsmuseet. Blandt andet på den måde øger museet indsatsen for at skabe opmærksomhed, om den platudfordring hele verden kæmper med.

- Vi prøver at formidle, de udfordringer havet er udsat for. Plast er en af de problematikker mange forstår, og det vil vi gerne formidle læring om, siger David Dupont-Mouritzen, direktør på Fiskeri- og Søfartsmuseet og understreger, at plastikelementerne i udstillingen blot er en del af museets indsats.

- Vi lancerer et undervisningsforløb om plast i havene, så skoleelever i Esbjerg og omegn kan få en hands on oplevelse. Undervisningsmaterialet er baseret på blandt andet det forskningsprojekt, vi selv har været en del af, siger han.


Vi engagerer os i en plastdagsorden, og det gør vi gennem forskellige indsatser.

David Dupont-Mouritzen, direktør på Fiskeri- og Søfartsmuseet


Annonce

Mikroplast på stranden

Et par uger tidligere er der konference på museet. Der er mere end øjet kan se - altså på strandene i Esbjerg - kommer det frem. Det er et projekt af Dansk Materialenetværk, som museumsdirektøren henviser til. 21 prøver på syv strande langs den danske vestkyst. Hver prøve indeholdt fem liter sand, og i gennemsnit blev der fundet 28 plastpartikler.

Fiskeri- og Søfartsmuseet sætter plastforurening på dagsordenen. Foto: Tue Sørensen

- Der er meget mikroplast. Og vi har fået undersøgt, om det er giftigt. Undersøgelsen viser, at der højst sandsynligt akkumuleres miljøgifte på de her plastpartikler. Synes vi, det er en god ting, de ligger på stranden, spørger Bente Nedergaard Christensen, polymerspecialist og projektleder hos Dansk Materialenetværk, der står bag plastkonferencen.

Bente Nedergaard Christensen svarer selv på sit spørgsmål.

- Jeg synes selvfølgelig, at det skal fjernes, siger hun, og så er spørgsmålet bare; hvem skal gøre det?

- Det er herreløst affald, og når der ikke er nogen, der har ejerskab over det, er der heller ikke nogen, der har ansvar for det. Det prøver vi at adressere i dag, hvem skal betale for, at det skal ryddes op, hvis det skal ryddes op? Eller er det bare i orden, at der ligger giftigt mikroplast på vores strande, spørger hun.

Annonce

Et fælles ansvar

En af deltagerne på plastkonferencen var det lokale folketingsmedlem Anders Kronborg (S), men han mener ikke, at man blot kan sende ansvaret videre til staten.

- Jeg synes, det er et fælles ansvar. Vi kan jo se et konkret eksempel. Der er mange danskere, der er begyndt at bruge mundbind, og de ligger og flyder på gader og stræder, og det er et eksempel på, at den lokale ansvarlighed også skal fylde i debatten, men så er jeg ikke uenig i, at der skal være et skærpet fokus, og det har regeringen allerede sat. Frem til 2030 vil vi genanvende 80 af plast mod de 20 procent man gør i dag, siger han.

- Men det er svært at få sat navn på hvem der skal rydde op på stranden, understreger Bente Nedergaard Christensen.

Anders Kronborg har ikke et løfte til hende, om at regeringen tager den på sin kappe.

- Det er jo også et spørgsmål om, at der skal ryddes op i verdenshavene, siger hun.

Og det er Bente Nedergaard Christensen ikke uenig i. Der er en international problematik, men danskerne skal begynde med sig selv, mener hun.

- Vi kan ikke bare blive ved med at rydde op. Jeg mener, vi skal tage fat fra alle kanter. Folk skal ændre adfærd, og de skal lære det fra små, siger hun.

Det er den del af opgaven, det nye undervisningsmateriale fra Fiskeri- og Søfartsmuseet skal være med til at løfte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Det bliver i familien

Annonce