Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Poderen: Nogle skal jo hjælpe

Mathias Flugt Sørensen ved sin arbejdsplads på Randersvej, hvor han foretager PCR-test - den med vatpinden rundt i svælget. Foto: Tue Sørensen
I testcentret på Randersvej løser 70 ansatte i øjeblikket en samfundsopgave. De er podere. 21-årige Mathias er en af dem. I går førte han en lang vatpind ned i svælget på 160 mennesker.

Frontkæmper: Mens de fleste i øjeblikket går på arbejde i hjemmesko og joggingbukser og de samme hver dag, er der et hold ansatte, som møder ind og tager kittel, gummihandsker, maske og visir på. De er poderne i testcentret på Randersvej, 70 styk, de fleste sundhedsfagligt personale som jordemødre, sygeplejersker, bioanalytikere, ergoterapeuter, medicinstuderende, ufaglærte, sosu-assistenter og sosu-hjælpere og gråt guld af pensionerede læger og sygeplejersker. Den yngste er 19 år og den ældste er 77.

Og så er der Mathias Flugt Sørensen. Han er 21 år og har hverken taget imod nyfødte eller stillet diagnoser. Han er student, værnepligtig i Beredskabsstyrelsen i Thisted og bagefter konstabel i Esbjerg Lufthavn, hvor han dirigerede biler i båse i halvanden måned, mens testcentret lå der. Da Mathias blev spurgt, om han havde lyst til at blive poder på fuld tid på Randersvej, sagde han ja. Han ville gerne fortsætte, og han vidste ikke, hvad han ellers lige skulle.

- Nogle skal jo hjælpe, og jeg ville gerne fortsætte med at hjælpe, siger Mathias Flugt Sørensen.


Jeg er selv blevet testet 14 gange indtil videre.

Mathias Flugt Sørensen


Først blev han naturligvis grundigt oplært i at lave PCR-test med en vatpind i svælget, og den den 19. oktober startede  han i jobbet. Hans vagter er mellem seks og tolv timer på en dag, halvdelen af tiden poder han, og resten af tiden kører han prøver til sygehuset og tager imod os, når vi melder vores ankomst i testcentret.

Annonce

Antager alle er smittet

- Jeg er selv blevet testet 14 gange indtil videre. I går podede jeg 160 mennesker. Jeg skal sikre mig, at det er den rigtige person og snakke lidt med folk, når de kommer ind til mig. Jeg er ikke bange for selv at blive smittet. Vi antager, at alle er smittet med Covid-19, så vi tager de samme forholdsregler ved alle podninger, skifter dragt hver gang, vi går ud til pause og følger alle protokoller. Jeg er glad for arbejdet. Mange er søde til at sige, at de er glade for, vi står og tester, men der er selvfølgelig også nogle, der ikke er så glade. Nogle synes ikke, det er så behageligt, men jeg har kun hørt om nogle, der kastede lidt op af det. Det værste er, at det er meget varmt at have al mit udstyr på, siger poderen.

Han bor stadig hjemme hos sine forældre og ser kun dem og sin kæreste i øjeblikket for at blive i sin boble og gøre sit til at holde smitten nede. Han mødte hende under værnepligten i Thisted. De var i samme deling. Hun bor i Hjørring og arbejder lige nu også som poder i et testcenter. Så lige nu passer det Mathias Flugt Sørensen fint at fortsætte med arbejdet som poder på Randersvej. Også selvom jobbet er midlertidigt og uden udløbsdato. Bagefter har han planer om at flytte til Aalborg og måske læse kemiingeniør.

Mange ville være podere

De har ikke manglet interesse eller podere i testcentret på Randersvej.

- Der har været en stor tilstrømning af folk, som ønskede at blive podere herude, og det er meget fine kompetencer at have på en arbejdsplads, så vi har været meget priviligerede. De arbejder benhårdt, og mange har enormt meget hjerte med i det. De ved godt, de har en vigtig funktion, siger konstitueret afdelingsbioanalytiker Covid-19 Testcenter Sydvestjylland, Anne Pultz Lauridsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce