Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Politiet trak staven men klagemyndighed lader sagen ligge

Pokalfinalen mellem AaB og SønderjyskE endte med en 0-2-sejr til sønderjyderne, der dermed sikrede sig klubbens første titel. Kampen vil alligevel blive husket for AaB-tilhængernes ageren på lægterne. Foto: Niels Husted
Det skulle have været en fodboldfest, men pokalfinalen i Esbjerg bliver husket for AaB-fans, der brød coronareglerne og endte i et sammenstød med politiet.
Annonce

Det skulle have været en folkefest på Gl. Vardevej for tusindvis af fodboldfans. Der blev kun plads til godt 1700, da fodboldens pokalfinale blev spillet i Esbjerg i sidste uge. Det skulle have været alletiders reklame for Esbjerg, men coronakrisen lagde altså en dæmper på festlighederne, og som om det ikke var nok, så spyttede fodboldguderne også regn ned i hovedet på fodboldfansene fra AaB og SønderjyskE.

Nogle af dem valgte at bruge dagen i Esbjerg på byens værtshuse. De varmede op til fodboldfest, og så ødelagde en stor gruppe AaB-fans den gode stemning. I stedet for at overholde afstandskravet på to meter på stadion, rykkede de sammen på endetribunens øverste afsnit. De tændte romerlys og festede som om, der aldrig havde været en pandemi. Efter flere advarsler blev kampen afbrudt.

Annonce

Ballade ved indgangen

Gruppen af AaB-fans forlod stadion af egen vilje. I en pressemeddelelse beskriver Syd- og Sønderjyllands Politi, hvad der så skete:

Sønderjyske-fans fra København varmer op til kampstart på Little London. Foto: Niels Husted

”De er aggressive vil ikke efterkomme kontrollørernes anvisninger, og der opstår tumult i forhallen til stadion mellem kontrollører og fans. Samtidig forsøger fansene at presse og brække indgangsdøren og ruderne til stadion op. Indsatslederen gav kontrollørerne besked om, at de straks skulle åbne dørene. Med henvisning til politiloven besluttet indsatslederen administrativt at frihedsberøve de problemskabende fans. Under aktionen opstår der tumult, og gruppen sætter sig til modværge. Der anvendes magt, herunder stav.”


Vi er nødt til på det skarpeste at tage afstand fra den magtanvendelse, vi overværede – og som i flere tilfælde også er dokumenteret med videoer, som florerer på de sociale medier. Vi er af den klare opfattelse, at anvendelsen af magt kunne være undgået med rettidig omtanke og dialog.

Bestyrelsen i AaB Support Club


Efterfølgende er politiet blevet kritiseret for magtanvendelsen af AaB’s fans. Der har også floreret videoklip af en betjent, der bruger stav mod fansene, og derfor valgte Syd- og Sønderjyllands Politi at forelægge sagen for Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

- Syd- og Sønderjyllands Politi sendte videoklippet til os til orientering. Vi har på baggrund af det videoklip fra Ekstra Bladet ikke indledt en undersøgelse af egen drift. Vi har på nuværende tidspunkt ikke modtaget klager eller anmeldelser fra de involverede, siger Charlottte Storgaard, direktør i politiklagemyndigheden, og oplyser, at en eventuel klage fra AaB-fansene vil ændre på det.

- Så vil vi se ind i sagen på den baggrund, siger direktøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce