Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Politikere skal bekende kulør

Det er her på rådhuset i Nordby, at politikerne skal planlægge Fanøs fremtid. Foto: Tue Sørensen
Markante fannikker vil afkræve byrådskandidater holdninger om Fanøs fremtid og muligheder.

Politik: Der er snart kommunalvalg, og på Fanø ser det ud til at kunne blive en mudret affære med to markante kvindelige politikeres farvel til spillet i byrådssalen.

Den sidste periode har været turbulent. Blandt andet med tre trælse sager om forældrepar, der fik en tur igennem vridemaskinen, en trold, der blev stillet op og nu skal flyttes, og en skrantende økonomi.

Ikke mindst det sidste er baggrunden for, at samtlige kandidater, der stiller op i november, nu forsøges aftvunget deres holdninger til Fanøs fremtid og indirekte til et spørgsmål om, hvorvidt man skal undersøge muligheden for at slå sig sammen med Esbjerg.

Annonce

I et brev - som Ugeavisen Esbjerg bringer i sin helhed på vores hjemmeside - skriver man blandt andet:

"Fanø Kommune står de kommende år overfor store udfordringer, som kræver store økonomiske ressourcer. Et par eksempler:

· Vi skal have et nyt plejehjem eller renovere og udbygge det nuværende.

· Klimasikring herunder forhøjelse af digerne.

· Vores demografi betyder, at en større og større del af vores budget går til ældreområdet.

· En ny sundhedsreform som vil give kommunerne et større ansvar."

Og senere hedder det:

"Venter vi til vi må opgive og kaste håndklædet i ringen, fordi udfordringerne er for store og for mange og vores økonomi ikke rækker til de opgaver, vi skal løse, står vi svagere og skal måske komme med hatten i hånden. Vil det så være muligt at få noget at skulle have sagt i en sammenlægning?"

Slutteligt hedder det: "Kære kandidater til det kommende Byråd, hvordan vil I forholde jer til de udfordringer Fanø Kommune står overfor, og hvordan forholder I jer til at indgå i dialog med Esbjerg Kommune om en sammenlægning i løbet af den næste valgperiode?"

Henvendelsen er underskrevet af en række kendte borgere på øen. Jørgen Seyfarth er medstifter af Strikkefestivalen, Claus Thyssen er stifter og tidligere ejer af udlejningsvirksomheden Danibo, ægteparret Irene og Jørn Martinsen, der er tidligere hospitalspræst i Esbjerg og sognepræst i Nordby, Freddie Christensen er tidligere direktør i Fanø Sparekasse samt Vibeke Kinch, der fratrådte som kommunaldirektør sidste år på Fanø.

Økonomien skranter

Irene Martinsen har siddet i Fanø Byråd i tre perioder og helt tilbage til 2005 var hun for at Fanø skulle slå sig sammen med Esbjerg.

Der er en masse følelser indblandet i det her.

Irene Martinsen, tidligere hospitalspræst og medunderskriver af henvendelsen

- Dengang var økonomien et tema, og det er den stadigvæk i dag, og det er blevet værre med de udfordringer, vi står overfor. Hvor skal pengene komme fra til eksempelvis byggeri af et nyt plejehjem. Jeg er med på, at der en masse følelser i det her, og at nogen er bange for at miste nærheden. Men man kan se på det på denne måde. Meget bliver alligevel ordnet online, og om det er i Esbjerg eller et andet sted, det er vel ligegyldigt. Jeg tror ikke, at vi mister vor egenart herovre. Vi kan stadigvæk gå i Fanø-dragter og holde fester og alt det, Fanø er kendt for.

- Med henvendelsen håber jeg, at vi får aflivet nogle spøgelser og misforståelser om, at vi eksempelvis har en bedre normering i skoler og daginstitutioner. Det har vi ikke, og det er værd at få belyst, siger hun.

Annonce

Mangler kompetencer

Vibeke Kinch var siden 2014 og frem til 2020 ansat som kommunaldirektør og har som sådan et indgående kendskab til kommunens interne forhold og udfordringer.

- Et eksempel er, at det er svært at tiltrække kvalificeret arbejdskraft generelt. Og så er der en masse områder, hvor vi eksempelvis skal have tjek på overenskomsterne. Det har vi folk til at sætte sig grundigt ind i, også selvom der måske kun er ansat to på sådan en. Det bliver brugt megen tid på slags, og en række opgaver er allerede overtaget af Esbjerg Kommune. Men ovre på fastlandet tager man sig betalt for det. Man har et overhead på 25 procent. Det betyder i teorien, at når vi betaler Esbjerg for det, svarer det til aflønning af fem personer, selvom der kun er fire i arbejde, siger Vibeke Kinch og fortsætter:

- Det ville ikke være kompliceret at få opgaverne løst, hvis vi blev slået sammen. Det kan let inkorporeres i Esbjergs administration og så ville man spare penge, der kunne bruges på andre ting, der skal løses. Så mange er der ikke ansat i kommunen herovre, og jeg må bare sige, at der er andre områder, hvor vi ikke har kompetencerne, og det er dyrt at købe sig til at få dem løst.

Mandag aften blev er sendt mails afsted til byrådsmedlemmerne samt til de kandidater, der har proklameret deres kandidatur.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

LA-spids: - Vi skal selv tage større ansvar

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Musik og debat om Højskolesangbogen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

De unges klimafrygt blev hørt

Ugeavisen Esbjerg

SVS ansætter ny klinisk lektor i blodpropsygdomme

Ugeavisen Esbjerg

Blue Water på opkøb i Canada

Ugeavisen Esbjerg

Fantasyfestival for fulde huse

Ugeavisen Esbjerg

Politikerne drejer nøglen om hos Headspace i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Lørdag rammes Fanø af et kritisk olieudslip

Ugeavisen Esbjerg

Folketingets Præsidium fik meget med hjem

Ugeavisen Esbjerg

Enorm energi: Nu er de trætte, men tilfredse

Ugeavisen Esbjerg

Byhistorisk Arkiv ikke en del af budgetaftalen

Ugeavisen Esbjerg

Blod-is og marcipanæbler

Ugeavisen Esbjerg

Tre ildsjæle svedte bravt i kampen mod Sclerose

Ugeavisen Esbjerg

Skolemesterturnering med 223 hold

Ugeavisen Esbjerg

Hårdt ramt familie donerer 100.000 til kamp for de sygeste

Ugeavisen Esbjerg

20 års jubilæum i de franske alper

Ugeavisen Esbjerg

Så er det finaletid på Granly Speedway Arena

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg Havn - tegning og akvarel

Ugeavisen Esbjerg

200.000 kroner til Recovery Bulls

Ugeavisen Esbjerg

Nye pædagogiske assistenter

Ugeavisen Esbjerg

ETAC løbet med Ombold blev kæmpe succes

Ugeavisen Esbjerg

Datter af en alkoholiker

Ugeavisen Esbjerg

Virkeligheden overhaler fantasien

Annonce