Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Politikere: Vi skal lytte mere

Der var pænt fremmøde til vælgermøde på Platformen, hvor politikerne ikke rigtigt lovede noget konkret, men i stedet for fik de erfaringer med sig hjem. Foto: Niels Husted
Politikere var på udebane, da der blev holdt vælgermøde om udsattes forhold i kommunen.

Politik: Der er nogle vælgermøder, der er lettere at være håbefuld kandidat til end andre. Eksempelvis er det forholdsvist let at sige ja, nej eller buh til planer om at bygge højhuse i midtbyen. Man kan argumentere for, hvorfor det er en god ide eller ej. Man har en holdning, og den kan tilhørerne så forholde sig til.

Det er omvendt sværere, når man har at gøre med folk, der har erfaringer – gode eller dårlige – helt inde på kroppen. Og det var lige den slags tilhørere, 13 politikere mødte fredag på Platformen i det østlige Esbjerg.

Mødet var arrangeret af Center for Misbrug, Sand – de hjemløses Landsorganisation, Udsatterådet i Esbjerg, Danske Handicaporganisationer, Landsforeningen Sind, Center for Socialpsykiatri og opholdsstedet Skjoldbo.

Annonce

Kompetente tovholdere på diskussionen var Anja From fra Udsatterådet og Nikolaj Kubel Olsen fra Skjoldbo. Mødet var velbesøgt, og måske trak det også lige, at man kunne få en forfriskning og en stegt pølse med bød. Det var trods alt omkring frokosttid.

Der var repræsentanter fra Venstre, Socialdemokratiet, Borgerlisten, De Konservative, Kristendemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Esbjerglisten, Nye Borgerlige, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance. Og hertil kom spritnye ud i kommunalvalgets kunst, nemlig Claus Charles Clausen fra Frihedslisten og Partifrit Samfunds Anders Nielsen.

Lotteri

De sidstnævnte havde ikke de helt store bud på, hvordan forholdene for udsatte i bredt forstand skal gøres bedre. Det var fra Frihedslistens side tale om mere frihed til den enkelte og mere ro og fred til at leve, som man har lyst til, mens Anders Nielsen kom med dagens mest radikale forslag. Nemlig at vi skal afskaffe folketingsvalg, men i stedet ved et lotteri udvælge medlemmerne til landets parlament.

Mødet var velbesøgt. Foto: Niels Husted

- På den måde slipper vi rundt om alle mulige kapitalinteresser og indblanding fra fagbevægelsen, og medlemmerne vil i stedet koncentrere sig om at tjene hele landets vel, sagde han.

Anders Nielsen havde set en video på YouTube, og den havde sat gang i hans poltiske engagement.

Annonce

Ikke hjerteløse

Efter tre minutter var der spørgsmål og kommentarer fra salen. Og det er heri, at problemet om netop dette vanskelige emne opstår.

For det er erfaringer, der bliver delt ud af. Og frustrationer, som man som politiker ikke kan imødegå uden at fremstå som hjerteløs.

Man kan ikke som politiker imødegå erfaringer uden at virke hjerteløs

Fra artiklen

Det var der bestemt heller ikke nogle af partiernes repræsentanter, der var. Det virkede derimod som om, panelet havde lyst til at lytte og forstå.

En fra salen sagde, at man næste gang skulle lave et omvendt vælgermøde, hvor politikerne var i salen og dem, der kender problematikkerne på kroppen, skulle fortælle om erfaringer.

Der blev nikket fra højre mod venstre. Fornemmer man, at "borgerinddragelse" er det helt store buzzword i dansk politik netop nu?

Ja, det er det.

Annonce

Hurtigere i behandling

Fra salen kom der spørgsmål om muligheden for at komme hurtig i behandling for sit misbrug.

Det er vigtigt, at man få muligheden, når motivationen er der, lød argumentationen. Det var der bred enighed om, at det ville være en god ide.

- Man bør tænke handicapvenlige boliger ind i alt nybyggeri, så man kan blive boende det samme sted hele livet, hvis det er det, man vil, lød det.

Det blev noteret ned.

Og nu vi er ved boliger, så blev der også efterspurgt forskellige boformer, der er tilpasset det behov, man har.

- Det er ikke alle steder, man kan have sin hund med. Ikke alle er egnede til eller har lyst til at bo i lejlighed. Kan man sikre bedre tilbud? Både i Esbjerg og i resten af kommunen, blev der blandt andet spurgt.

- Og hvordan kan jeg komme i gang med at stable en spejdergruppe for social udsatte på benene?, ville en vide.

Der blev henvist til Vindrosen, der har erfaring i den slags ting, og en enkelt, Borgerlistens Jannie Vesti Mai, tilbød at hjælpe, hvis der var behov for det. Og en enkelt tilhører ville også gerne vide, hvad politikerne tænkte om omskæring.

I pausen var der lejlighed til at møde kandidaterne på tomands hold, og det var der flere, der benyttede sig af.

Og Nye Borgerliges Sabrina Bech Røn fik lavet en halv aftale med Udsatterådets formand om, at man snarest i det nye år kan lave det omvendte vælgermøde, hvor politikerne spørger, og dem med erfaringerne fortæller.

Den der med borgerinddragelse, du ved ...

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Wienecke og vennerne indtog Royal Arena

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hverdagen sat til vægs

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

UC Syd fyrer 13 efter millionbesparelse

Ugeavisen Esbjerg

Billige bøger i arkivet

Ugeavisen Esbjerg

En nisse kom sejlende

Ugeavisen Esbjerg

Annbritt er landet på fødderne

Ugeavisen Esbjerg

Så er der baaaaasss

Ugeavisen Esbjerg

Jazzfestival i Esbjerg med store og små koncerter

Ugeavisen Esbjerg

Hvad skyldes blodpropper i hjernen hos type 2 diabetikere?

Ugeavisen Esbjerg

Da Esbjerg blev orange

Ugeavisen Esbjerg

Flot titel til Bjarne Nielsen i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Black Friday i city kunne have været bedre besøgt

Ugeavisen Esbjerg

Keld og Hilda og Baileys til kaffen

Ugeavisen Esbjerg

Lykke om ballade i S: Jeg forstår deres skuffelse

Ugeavisen Esbjerg

Nyt brætspil: Nu kan du købe Rundkørslen, Havkatten og Tobakken

Ugeavisen Esbjerg

DI vil give staten nødbremse mod boligbyggeri på havne

Ugeavisen Esbjerg

Statsminister: Esbjerg er en oplagt placering for en klimaerhvervsskole

Ugeavisen Esbjerg

Rød bloks drømme faldt til jorden med et brag

Ugeavisen Esbjerg

Voxpop: Hvad skal det nye byråd i gang med?

Ugeavisen Esbjerg

Nu ringes Julen ind

Ugeavisen Esbjerg

Løb med og hyld Camilla Pedersen

Ugeavisen Esbjerg

Det blev næsten for let at vinde

Ugeavisen Esbjerg

Sådan ser de kommende udvalg ud

Annonce