Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Politisk aftale bringer energiøen i Nordsøen tættere på realisering

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen har flere gange været i byen for at høre mere om, hvordan Esbjerg Havn vil bidrage til at nå klimaaftalens ambitiøse mål om at reducere udledning af CO2 med 70 procent. Ministeren har tidligere rost Esbjerg Havn, der udvider med yderligere 1,3 million kvadratmeter for at kunne håndtere opsætningen af de mange nye vindmølleparker og en energiø i Nordsøen. Arkivfoto: Niels Husted
Energiøen i Nordsøen er kommet endnu et skridt tættere på, efter et bredt politisk flertal er blevet enige om flere af de overordnede rammer for udbud og ejerskab. Aftalen lægger op til et stærkt offentligt-privat samarbejde.

Det bliver ét samlet udbud af partnerskab og anlægsopgave for Energiøen i Nordsøen, der skal forsyne Danmark og Europa med grøn strøm.

Ejerskabet bygges således op som et aktieselskab, hvor staten ejer mindst 50,1 procent, og dem, der vil byde ind på øen, skal have mulighed for at etablere ekstra arealer på øen til innovative, grønne løsninger.

Det er blot nogle af punkterne i den aftale, som regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet nu er blevet enige om om den energiø, der vil skabe mane nye arbejdspladser i Esbjerg.

Annonce

- Energiøen i Nordsøen er ét af vor tids største grønne projekter, som også bliver mødt med kæmpestor interesse og engagement både i Folketinget og erhvervslivet. Det understreger aftalen her også, hvor vi nu tager endnu et vigtigt skridt, der skal bidrage til at sikre et stærkt, grønt samarbejde mellem det offentlige og det private erhvervsliv. Energiøen er et vigtig samfundsprojekt, som især skal bygges på et solidt fundament af de kompetencer og innovationsevner, det private marked kan byde ind med, siger klimaminister Dan Jørgensen, der for nylig igen gæstede Esbjerg, hvor han blandt andet fik en rundtur på Esbjerg Havn.

Billig el i kontakten

Som led i forberedelserne af udbuddet af energiøen i Nordsøen, giver aftalekredsen nu markedet afklaring på nogle af de centrale rammevilkår. Det sker blandt andet for at give private aktører de bedste vilkår for at optimere deres forberedelser med udarbejdelse af konkrete projektforslag og sammensætning af de rette konsortier.

Dermed kan de stærkeste kræfter samles, og det private erhvervsliv kommer til at spille en nøglerolle i de konkrete forslag til, hvordan øen skal udformes og konstrueres.

Aftalen lægger desuden stort vægt på et fortsat fokus på at optimere tidsplanerne for øen, ligesom det er afgørende for aftaleparterne at sikre optimale rammer for at udvikle og fuldt udnytte havvindsressourcerne langt ude i Nordsøen – blandt til at give forbrugerne billig el i stikkontakten og sikre strøm nok til den grønne elektrificering i Danmark og Europa.

Energiøen i Nordsøen

Energiøen i Nordsøen forbindes til omkringliggende havvindmølleparker og til flere landes elnet. Den vil altså samle og fordele strømmen direkte til forbrugerne i flere lande.

På sigt er muligt, at anlæg på energiøen f.eks. også kan lagre strømmen og omdanne den til brændstoffer til fly, skibe og lastbiler.

Der er allerede aftalt en kapacitet på 3 GW havvind for øen, hvilket svarer til 3 mio. husstandes strømforbrug. På sigt skal øen have en kapacitet på 10 GW havvind.

De samlede investeringer for selve øen, infrastruktur og tilknyttede havvindmølleparker bliver ca. 210 mia. kr. svarende til op til 5 Storebæltsbroer, heraf forventes omkostninger til anlægget af selve øen at blive i størrelsesordenen 6-11 mia. kr.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

LA-spids: - Vi skal selv tage større ansvar

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Musik og debat om Højskolesangbogen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

De unges klimafrygt blev hørt

Ugeavisen Esbjerg

SVS ansætter ny klinisk lektor i blodpropsygdomme

Ugeavisen Esbjerg

Blue Water på opkøb i Canada

Ugeavisen Esbjerg

Fantasyfestival for fulde huse

Ugeavisen Esbjerg

Politikerne drejer nøglen om hos Headspace i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Lørdag rammes Fanø af et kritisk olieudslip

Ugeavisen Esbjerg

Folketingets Præsidium fik meget med hjem

Ugeavisen Esbjerg

Enorm energi: Nu er de trætte, men tilfredse

Ugeavisen Esbjerg

Byhistorisk Arkiv ikke en del af budgetaftalen

Ugeavisen Esbjerg

Blod-is og marcipanæbler

Ugeavisen Esbjerg

Tre ildsjæle svedte bravt i kampen mod Sclerose

Ugeavisen Esbjerg

Skolemesterturnering med 223 hold

Ugeavisen Esbjerg

Hårdt ramt familie donerer 100.000 til kamp for de sygeste

Ugeavisen Esbjerg

20 års jubilæum i de franske alper

Ugeavisen Esbjerg

Så er det finaletid på Granly Speedway Arena

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg Havn - tegning og akvarel

Ugeavisen Esbjerg

200.000 kroner til Recovery Bulls

Ugeavisen Esbjerg

Nye pædagogiske assistenter

Ugeavisen Esbjerg

ETAC løbet med Ombold blev kæmpe succes

Ugeavisen Esbjerg

Datter af en alkoholiker

Ugeavisen Esbjerg

Virkeligheden overhaler fantasien

Annonce