Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Portræt: Helt tæt på Dinesen

Jacob Dinesen er det nye rockhåb i Danmark. Du kan komme helt tæt på ham torsdag på Huset. Og her.

Annonce

Han er bare 23 år gammel og allerede aktuel med sit tredje album. Det sidste solgte 35.000 fysiske eksemplarer, og nu er ”Found it!” på gaden. Og noget kunne tyde på, at Tønder-drengen har fundet en virksom formel, for mange af forårets koncerter er allerede udsolgte - også den her i Esbjerg den 6. april på Tobakken. Den unge mand er med selvtillid trådt ind på den danske rockscene med stor autoritet og ikke mindst en række radiovenlige sange, der har sikret ham et stort publikum.

Vi tager den lige med samme. Han lyder som en mand, der har gået på støvet whiskey bar fra barndommen og som ellers bruger tiden på at trucke derud af på USAs landeveje, og han lægger ikke skjul på, at Bruce Springsteen og Tom Petty er store inspirationer. Og hvis han skulle glemme det, så vil behjertede journalister i al fald gøre læserne opmærksomme på det.

Måske er det heri, succesen ligger. Det genkendelige, men alligevel nye og sange, der emmer af udlængsel, heartbreak og en medmenneskelig omsorg, som jo netop også Bruce Springsteen har i sine tekster. Mest udpræget i sangen ”Again”, der var skrevet i frustration over Trumps evindelig rablerier om at bygge en bygge en mur mod Mexico.

- Jeg vil ikke sige, at man som sanger har en forpligtigelse til at lufte sine meninger, men der er heller ikke nogen, der skal sige, at man skal holde munden lukket. Det kommer jeg ikke til, det lover jeg dig, siger han bestemt og nævner fremmedhad og intolerance som noget, der kan give ham knopper.

Knæbeskyttere til fans
Publikum er en skønsom blanding af unge og deres forældre. De ældre kender Springsteen-genren og de unge opdager, at to guitarer, en bas og et trommesæt er nok til at lave en gevaldig fest.

- Vi har leget lidt med tanken om at lave Dinesen øl, Dinesen kopper og glas og så knæbeskyttere til de ældre, griner han.

Pudsigt nok har Tønder tidligere fostret en anden sangskriver, Michael Falch, der vedgår sig Springsteen inspirationen.

Hvorfor mon? Er det noget med det flade marsk-land og den uendelige horisont og udsigten til noget andet. Noget nyt.

- Jeg ved det ikke, men det her er jo Sønderjylland, og her er Janteloven en realitet hver dag. Det lærte mig i al fald at gøre mig umage. Der er ikke nogen, der skal pege fingre ad mig og sige, at jeg kom for let til det, siger Dinesen, der rejste til Odense, da gymnasiet var færdigt. I dag bor han i Aarhus med kæresten.

- Når jeg er hjemme i Tønder, så kobler jeg helt af og er en anden end ham, der laver musik. Så er jeg ham, der skal tage af bordet hjemme ved mine forældre. Men at komme væk fra byen, har så også givet mig et andet billede af byen. Man skal nogle gange væk for at kunne se klart, og selvfølgelig kan Tønder noget helt specielt, siger han.

Til Texas
Som 16 årig fik han en lokal musikpris, og den betød, at han som teenager kunne drage til Austin Texas og her skrive sammen med nogle af de garvede sangskrivere i musikbyen. Noget som Poul Krebs også har benyttet sig af.

- Det var en tur, jeg tog sammen med min far, og vi snakker stadigvæk om den her syv år senere. Det var en meget stor oplevelse, og det var faktisk med til at vise mig, at det at skrive musik og sange er et arbejde, man skal tage alvorligt. Der er folk, der betaler for at høre musikken og gå til koncert med dig, så du har altså bare at gøre dit bedste, siger Dinesen, der kræver at bandets medlemmer kan alle sangene udenad.

- Jeg hader rutiner. Hvis jeg får lyst til at ændre sætlisten midt under en koncert, så gør jeg det, og så er de klar. Det er deres arbejde at skabe en fest sammen med mig, og det prøver vi på hver gang, siger Dinesen, der så til gengæld er ligeglad med, om en eller anden kommer til at spille en C i stedet for et G i overgangen.

- Det er der ingen, der lægger mærke til, når man står dernede blandt publikum. Det vigtigste er energien og dialogen med publikum. Den elsker jeg, og jeg har fandeme savnet den i år. Vi har kun spillet 20 koncerter, og det er altså ikke meget. Sidste år spillede vi 90, og hvis jeg kunne holde til det, spillede jeg hver dag foruden altså at indspille plader og være sammen med kæresten, siger han.

Risengrød i tre uger
For en kort stund skubbede Dinesen en anden - næsten-Tønderdreng - Lukas Graham - væk fra toppen af hitlisten og efter alt at dømme kan den nye plade godt være en af dem, danskerne lægger under juletræet i år.
Det betyder penge i banken, hvilket ikke altid har været en selvfølgelighed.

- For to-tre år siden levede jeg på et tidspunkt af risengrød i tre uger, for jeg havde ikke råd til noget som helst andet. Siden da har jeg ikke spist det, det kan jeg godt love dig. På det tidspunkt spillede jeg på cafeer, pizzeriaer, alle steder, der ville have mig. Det lærte mig en masse og gav en rutine, som jeg kan bruge i dag. Og det gav mig også en ydmyghed over, at jeg er, hvor jeg er i dag, Det er ikke alle, der får den chance, så det skal man værne om og gøre sig umage med hver evig eneste gang, siger han.

Punk eller ballader
Pudsigt nok er landets anmeldere ikke for alvor gået ombord i Dinesens produktion, og det er ikke, fordi han er blevet anmeldt særligt meget.

- Måske er det, fordi jeg bestræber mig på at være folkelig og tale til folk i øjenhøjde. Måske er det ikke det, man vil have. Jeg ved det ikke, siger han med et skuldertræk og lader til at være godt nok tilfreds alligevel.
Hvad fremtiden vil bringe musikalsk, er ikke til at vide. Dinesen er til al slags musik fra punk til stille og rolige smægtende ballader.

Han sætter sig ved klaveret på Huset. Ud gennem fingrene strømmer der melodi-stumper, der godt kunne blive til noget. Og så måske ikke.

- Hvad siger du JOF, skulle jeg ikke lave en garage-rocks plade næste gang, spørger han.

Manageren kigger op fra sin computer.

- Så tror jeg lige, der er en kontrakt og nogle aftaler, der skal laves om, griner han.

Det kan være, sådan en plade kommer, og det kan være, den ikke gør.
Lige nu er Dinesen som en væddeløbshest på stald. Han er stolt af sin nye plade, og han glæder sig som et lille barn, til han skal turnere igen.
Og du kan faktisk få en forsmag på, hvor han er lige nu musikalsk torsdag. Fra klokken 16 er der en midlertidig pladebutik på Huset, hvor sangeren selv vil være til stede. Alle, der møder op, får muligheden for at vinde retten til at overvære en intim koncert med ham på stedet om aftenen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Liv i midtbyen

Annonce