Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Præstegårdsskolen har vendt skuden

De nye elever havde glædet sig til den første skoledag på Præstegårdsskolen. Det samme havde deres forældre. For Præstegårdsskolen er nemlig et rart sted at være. Foto: Niels Husted
Præstegårdsskolen i Esbjerg har arbejdet hårdt for at omdanne et dårligt ry til et godt. Nu ser man ud til at være lykkedes med det. I mandags begyndte således hele 53 elever i 0. klasse. Flere elever end på Rørkjær Skole og Danmarksgades Skole - tilsammen.
Annonce

Præstegårdsskolen i Esbjerg har i mange år været bagud på point. Skolen har haft det, man på moderne dansk betegner som udfordringer. Andre ville kalde en spade for en spade og sige, at man har haft problemer. Med både integration, inklusion og andre ting.

Det resulterede i et dårligt ry, hvilket så afstedkom små klasseårgange. Men for få år siden tog man så pegepinden i den anden hånd, og allerede sidste år begyndte 39 børn i to 0. klasser, hvilket var en stor fremgang.

I år er tallene endnu bedre, da 53 børn i sidste uge begyndte i 0.klasse. I år oprettede Præstegårdsskolen således for første gang i mange, mange år tre klasser, hvilket faktisk er flere elever end på Rørkjær Skole og Danmarksgades Skole (som er de andre skoler i Urban distriktet) tilsammen!

Annonce

Fokus på det enkelte barn

Udover lommeuld er der som bekendt ikke meget, der kommer af sig selv, og der er da også igangsat rigtig mange indsatser på skolen for at få vendt udviklingen.

Det er alt lige fra morgenmadscafé med gratis morgenmad hver dag (i samarbejde med Fødevarebanken), legecontainer fyldt med legeredskaber med tilhørende legepatrulje, som sikrer sjove og inkluderende aktiviteter i alle pauser, nyt bibliotek, samarbejde med ergoterapeuter og forbedrede udearealer herunder nye skaterramper.


Vi ved, at mange elever desværre kommer afsted i skole uden at have fået morgenmad. Og det gør altså bare en kæmpe forskel, at man har noget i maven at stå imod med. Man har mere overskud og er mere robust til at klare dagen, hvis man er mæt.

Christina Hald, pædagogisk leder for undervisningsdelen


Der samarbejdes også meget på tværs af områdets aktører for at forbedre overgange fra dagtilbud til skole, og Ole Heibøl, der er pædagogisk leder for undervisningsdelen (SFO/Klub), peger blandt andet på, at man fra allerførste skoledag arbejder målrettet med klassens såvel som den enkelte elevs trivsel:

- Det handler om at have fokus på det enkelte barn og dét barns udvikling. Det kan måske lyde lidt luftigt, men vi gør det blandt andet helt konkret ved at sætte ind meget tidligt. Vi kaster nærmest alle pædagogiske ressourcer ind i de allermindste årgange, fordi vi ved, at det er afsættet til, at hele skoleforløbet kan blive godt. Det er på mange måder en meget forebyggende indsats, siger han.

Annonce

Fyldte maver

Ole Heibøls kollega, Christina Hald, som er pædagogisk leder for undervisningsdelen (0.-9. klasse), er helt på linje. Hun forklarer, at rummelighed spiller en stor faktor, for 58 procent er eleverne er tosprogede.

- Det omfavner vi på skolen fremfor at gøre det til et problem, siger hun og fremhæver, at blandt andet morgenmadscaféen også har gjort en meget konkret forskel.


Der er så mange ildsjæle, der i den grad brænder for at gøre en indsats for det enkelte barn - og det gør ofte hele forskellen.

Skoleleder, Steffen Lawaetz


De to peger også begge på, at det sammenhold, der er blandt de ansatte og samarbejdspartnerne på Præstegårdsskolen, er helt i top. Alle har et ønske om at lykkes med at skabe et godt sted, hvor man er stolt ved at arbejde.

Blandt andet har samarbejdet med "Medvind i Østerbyen" - der er et projekt støttet af Lauritzen Fonden og skal skabe bedre rammer for den sociale mobilitet i Esbjergs Østerby - virkelig vist sit værd.

- Projekt Medvind er vigtigt og giver de bedste betingelser for, at alle parter rundt om skolen og børnene arbejder koordineret og i fælles retning. Det giver god energi, og det giver flere muligheder for skolen og dermed børnene, siger skoleleder Steffen Lawaetz og fortsætter:

- Men der er rigtig mange, der har en aktie i Præstegårdsskolen, og som aktivt medvirker til, at tingene kan lykkes. Vores meget fine samarbejde med Dagtilbud og de lokale børnehaver er også i høj grad med til at sikre, at både børn og forældre oplever genkendelighed og sammenhæng samt er trygge ved skiftet ved skolestarten.

Annonce

Bliver set og hørt

Men hvad er det så, Præstegårdsskolen ifølge '"brugerne" kan, så skolen er blevet tilvalgt og ikke fravalgt? For forældreparret Uffe Lundgaard og Aase Gunilla Frederiksen handler det om flere ting.

- Vi har en dreng, der døjer med indlæringsvanskeligheder, og der føler vi virkelig, at vi er blevet mødt på en god og behagelig måde af skolen og dets personale. Vi har selvfølgelig også hørt rygter om skolen fra tidligere, men det er slet ikke noget, som har påvirket vores valg. Det har derimod den måde, vi er blevet set og hørt på i forhold til vores søn. Ressourcerne og det pædagogiske niveau virker rigtig højt i forhold til andre steder, så vi er sikre på, at vores dreng får det godt og bliver understøttet i sin udvikling og indlæring her, siger de.

Mette Lyst er også til første skoledag med sin datter Isabella, som har glædet sig helt vildt til at begynde i skole.

- Jeg synes, at skolen virker som et utroligt trygt og godt sted at være. Og ja, jeg har også hørt om Præstegårdsskolen ry fra før i tiden, men jeg har også hørt det modsatte, og jeg mener, at man bør gøre sig sine erfaringer i sådan en sammenhæng. Og jeg er overbevist om, at det er det helt rigtige sted for både Isabella og os, siger Mette Lyst.

Annonce

Det er fuldt fortjent

Hos Esbjerg Kommune glæder Diana Mose Olsen, formand for Børn- og Familieudvalget, sig over den udvikling, hun har set Præstegårdsskolen gennemgå over de senere år.

- På skolen har der været stærke og positive kræfter blandt medarbejdere og ledere, som har været parate til at gøre en afgørende forskel for børnene, og som også aktivt har kæmpet for et ændret image. Derfor gør udviklingen mig virkelig super glad på områdets og på skolens vegne. Det er fuld fortjent, siger Diana Mose Olsen, som også sender roser  til "Medvind i Østerbyen".

- Projektet har virkelig fået samlet mange positive kræfter fra både frivillige foreninger, boligforeninger, dagtilbud og skolen.


Nu er det vigtige ikke at tro, at alt er godt. Det er et langt sejt træk, og politisk er jeg sikker på, at der er stor opbakning til at fortsætte samarbejdet omkring skolen og området.

Diana Mose Olsen, formand for Børn- og Familieudvalget.


Annonce

Cadeau til personalet

Med til skolestart er også Louise Thordsen og hendes søn Villas. De har begge glædet sig. Villas til at møde nye venner, Louise til at opleve skolen, som hun oplever som utrolig inkluderende.

- Måske er det fordi, at skolen har skulle kæmpe lidt ekstra for at forbedre sit ry. Men jeg synes virkelig, at det er et sted, hvor man føler sig set, hørt og velkommen.

Det glæder naturligvis Steffen Lawaetz, som også selv kan se, at det lange seje træk for alvor er begyndt at bære frugt.

- Det er selvfølgelig dejligt, når indsatserne virker, og når de kommer børnene til gode i form af trivsel og læring. Det er samtidig en cadeau til personalet og deres store indsats. Men vi er også meget bevidste om, at vores opgave er stor, og der vil være bump på vejen. Det vigtige er, at vi hele tiden flytter os i den rigtige retning, og at vi holder børnene i centrum, siger han og slår fast, at første skoledag altid er noget særligt - mange børn eller ej:

- Det er på mange måder en rigtig dejlig første skoledag. Dels er det opløftende efter en lang corona-periode igen at kunne lave en næsten almindelig skole for børnene, men især er det altid helt specielt at tage imod et nyt hold børnehaveklassebørn. Men at der igen i år er flere børn end sidste år, er selvfølgelig helt sikkert positivt. Vi har en klar ambition om at være det selvfølgelige skolevalg for alle børn i området, og vi gør en kæmpe indsats for at lave så god og tryg en overgang og skolestart som muligt - og så er det selvfølgelig dejligt, når mange forældre oplever det og vælger skolen til, siger skolelederen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Corona med skrald i

Ugeavisen Esbjerg

Gå i klub på nettet

Ugeavisen Esbjerg

Den ubesejrede

Annonce