Overvægt: Allerede nu er forundersøgelser i gang på privathospitalet Aleris-Hamlet Esbjerg, der til januar vil lave deres første fedmeoperationer i Esbjerg. Og det er ikke tilfældigt, at valget er faldet på Esbjerg, fortæller overlæge og fedmekirurg Peter Funch-Jensen:
- Vi oplever en stigende efterspørgsel i Esbjerg-området og Region Syd generelt, siger Peter Funch-Jensen, der selv har foretaget over 6.000 fedmeoperationer og som også kommer til at stå for operationerne i Esbjerg.
På Aleris-Hamlet Esbjerg er der derfor gjort klar til en ny type patienter, hvor helt lavpraktiske foranstaltninger er truffet. Det er alt, fra at stole i venteværelset er behagelige at sidde i for svært overvægtige, til at operationsbordene kan holde til patienter, der vejer langt over det gennemsnitlige.
Peter Funch-Jensen, fedmekirurgSvært overvægtige er generelt kanongode til at tabe sig, men man har fundet ud af, at fedme er en kronisk tilstand, så de tager på igen. Populært sagt, så sker der et eller andet mellem balancen mellem mæthedscenteret og sultcenteret, og mindre end fem procent kan over år holde et vægttab, selvom de har været gode til at tabe sig. Derfor er en fedmeoperation ofte eneste udvej.
Vægt med mere
Netop vægten spiller selvfølgelig en rolle, for om man kan komme i betragtning til en fedmeoperation, men der er også andet, der tages højde for.
- Hvis man har en BMI (body mass index red.) på 30 og derover, kan man blive vurderet. Om, man bliver godkendt, afhænger af, hvor meget det er over 30, vægtforløb over tid, og hvilke gener og sygdomme, man har, der relaterer til den høje vægt, forklarer Peter Funch-Jensen og understreger, at fedmeoperationer på privathospitalet er for egen regning.
- Der er en øvre grænse for, hvor mange fedmeoperationer man må lave i Danmark på det offentliges regning, men behovet er større, siger Peter Funch-Jensen.
Det gennemsnitlige vægttab efter en fedmeoperation er på 50 kilo, og kun mindre end fem procent taber ikke den ønskede vægt. Det store vægttab opnås, fordi man ved operationen formindsker mavesækken med cirka 80 procent, så maden hurtigere rammer tyndtarmen, hvor mæthedshormoner bliver frigjort. Det betyder blandt andet, at de fedmeopererede fremover skal tage vitamin- og mineraltilskud.
- Man kommer til at kunne spise de samme ting, men man spiser mindre mængder. Man vil typisk spise fem gange i stedet for tre om dagen, forklarer Peter Funch-Jensen.
Fedmeoperationen har en positiv effekt på en række livsstilssygdomme.
- Når man laver sådan en operation, er det ikke kun et spørgsmål om vægttab. Der er en fantastisk effekt på type 2 sukkersyge, forhøjet blodtryk, PCO, søvnapnø og en simpelt ting som ledsmerter, siger overlægen.