Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Ræve har ødelagt fugle-paradiset på Langli

Naturvejleder Bjarne Slaikjær græder tørre tårer over sølvmågernes Langli-exit. Det gør nemlig øen mere tilgængelig for besøgende. Privatfoto
Da en rævemor fik lov til at blive på Langli, mistede fuglene deres paradis i Vadehavet.
Annonce

Det er den tid på året, hvor fugleøen Langli normalt vil være et infernalsk hjem for tusindvis af sølvmåger. Et virvar af vinger og skrig og ekskrementer. Et sandt paradis for blandt andet den store sølvmågekoloni, der ynder at indtage øen.

I år er det helt anderledes, og som med så meget andet, så har coronapandemien også haft en finger med i spillet i historien, der også involverer en storm og ræve. Historien om, hvordan sølvmågerne mistede deres paradis på Langli, begyndte tilbage i februar måned, da en storm forhindrede naturvejleder Bjarne Slaikjær i at arrangere en tur til Langli.

- Vi plejer at køre derover inden den 20. marts med 25 reguleringsjægere på reguleringsjagt. Vi regulerer rævene væk på Langli hvert år. Det har jeg været med til de seneste 25 år, og det er som regel lykkes for os, fortæller Bjarne Slaikjær, der som naturvejleder for Naturstyrelsen blandt andet står for de guidede ture til Langli.


Det er en helt anden ø at komme til. Der er ingen dårlig lugt, og man kan gå henover øen uden at få klatter i hovedet.

Bjarne Slaikjær, naturvejleder hos Naturstyrelsen.


Efter stormen var Bjarne Slaikjær alene på Langli, men ene mand var det umuligt at nedlægge øens ræv, og så nåede coronapandemien til Danmark, og så måtte jægerne på grund af corona-afstandskrav ikke længere tage bussen sammen til den lille vadehavsø.

Annonce

Rævefamilien

Lige siden har fugleøen været et paradis for en rævemor og fire hvalpe, der i dag er blevet store. I yngletiden bliver der nemlig ikke reguleret, så selvom corona-reglerne ikke længere spænder ben for jægerne, så får rævene lov til at være i fred.

- Det har gjort, at der slet ikke er de mange sølvmåger, der yngler derovre i år, fortæller Bjarne Slaikjær og forklarer, at sølvmågerne simpelthen er skræmt væk af rævene, der også har forsynet sig med både æg og fugle sommeren over.

- Det er en helt anden ø at komme til. Der er ingen dårlig lugt, og man kan gå henover øen uden at få klatter i hovedet. De kan også være lidt aggressive sådan nogle sølvmåger. Nu kan man også tale sammen. Det er virkelig larmende i den tid, hvor de yngler, siger han.

Spørgsmålet er så, om det bedste ikke ville være at lade rævene bo på Langli på mere permanent basis.

- Jo. Men det er der andre i Naturstyrelsen, der har et andet syn på, og vi tager over igen næste år i marts måned og prøver at regulere rævene, siger Bjarne Slaikjær.

Der er forsvundet andre ynglefugle fra Langli de senere år, men det er ikke kun er rævens skyld, vurderer Bjarne Slaikjær. Ternekolonien er væk, strandskaderne er reduceret kraftigt og Skarven er holdt op med at yngle på Langli.

- Det kunne måske være sølvmågerne, der er skyld i det. De er virkelig dominerende, siger Bjarne Slaikjær, der dog lover masser af naturoplevelser til de mennesker, der vælger at besøge Langli.

- Nu kommer gæssene snart, og man ser havørne på næsten alle vores naturture derover, siger han.

På tur til Langli

Det er lovligt at besøge Langli i perioden fra den 16. juli til den 15. september, hvor øen er åben for mennesker.

På Naturstyrelsens hjemmeside kan man booke en plads på en af naturbussens ture, der kører til Langli fra Ho Kro.

Man kan også sejle til øen fra Hjerting-siden eller gå derover, men på grund af tidevandet anbefales det at tage med på en af de guidede ture.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

De blå døre åbner

Ugeavisen Esbjerg

Farvel til fnat

Ugeavisen Esbjerg

Håndspritten har sine bagsider

Ugeavisen Esbjerg

FysioDanmark udvider

Annonce