Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Radikale går solo – Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten står sammen

Anne Marie Geisler Andersen og Anders Toft Andersen fra Radikale Venstre har sammen med den øvrige bestyrelse besluttet, at de går til valg solo. Foto: Tue Sørensen
Radikale Venstre har besluttet at stå udenfor nogle valgforbund ved det kommende kommunalvalg. S, SF og Enhedslisten står atter skulder ved skulder.

Radikale Venstre i Esbjerg kommer til at gå til valg alene. Det oplyser lokalformand for Radikale Venstre Esbjerg og Fanø, Anders Toft Andersen, samt spidskandidat og nuværende byrådsmedlem, Anne Marie Geisler Andersen, til Ugeavisen Esbjerg.

Anne Marie Geisler Andersen fortæller, at der har været snakke med både rød og blå side af byrådet, men ifølge den radikale spidskandidat tegnede der sig efterhånden et billede af, at det ville være for det bedste, hvis Radikale Venstre valgte at stå selv.

- Jeg synes egentlig også, det ligger meget i tråd med den måde, vi har arbejdet på i vores parti og i byrådet de seneste år. Vi er radikale, og vi er et midterparti, der samarbejder med alle dem, der vil samarbejde. Vi vil ikke mases ind i en eller anden blok, siger Anne Marie Geisler Andersen og fortsætter:

- Derudover er det vigtigt for os at få ændret den politiske kultur i Esbjerg. Det er blevet bedre efter, at vi har italesat det, men der skal være endnu mere fokus på den åbne og inddragende dialog. Og så skal der være en større gennemsigtighed og respekt for, at det er politikerne, der træffer beslutningerne og ikke forvaltningen.

Anne Marie Geisler Andersen slår fast, at det betyder meget for Radikale Venstre, at den kommende borgmester i Esbjerg Kommune netop vil stille sig i spidsen for den kulturændring. Og da man endnu ikke ved, hvem der får kæden om halsen, er det at foretrække at stå selv, siger hun.

- Men selvfølgelig er der ulemper ved at stå selv. Man kan ikke få hjælp til at komme ind via sit valgforbund. Men jeg har det også sådan, at hvis vi ikke selv kan trække et mandat nu, med det politiske arbejde vi har udført og fået igennem, så er der bare ikke opbakning til et midterparti som vores.


Det er politikerne, der træffer beslutningerne og ikke forvaltningen.

Anne Marie Geisler Andersen, spidskandidat for Radikale Venstre


Samme holdning har lokalformand Anders Toft Andersen, der også selv stiller op til det kommende kommunalvalg. Beslutningen om at gå solo skal imidlertid også ses i lyset af, at Socialdemokratiet, SF samt Enhedslisten i sidste uge besluttede at indgå i et valgforbund, hvor de ikke ønskede Radikale Venstre med.

Ved det seneste valg var både Radikale Venstre og Alternativet ellers en del af et valgforbund med de tre førnævnte partier. Alternativet kom som bekendt ikke ind, og siden er partiet faldet fra hinanden og blevet opløst. Samarbejdet mellem Radikale Venstre og de andre "røde" partier har aldrig sprudlet af overskud og god kemi, hvilket tydeligst kom til udtryk, da de fire partier ni måneder inde i denne byrådsperiodes begyndelse opsagde samarbejdet.

Valgforbund

Et valgforbund er et valgteknisk samarbejde, der indgås mellem politiske partier eller lister for at minimere stemmespild og for at maksimere antallet af mandater, der tilfalder partierne i valgforbundet. I Danmark kan der indgås valgforbund ved kommunalvalg, regionalvalg og Europa-Parlamentsvalg, men ikke ved folketingsvalg.

Ved opgørelsen af et valg, hvor to eller flere partier har indgået et valgforbund, regnes valgforbundet teknisk som et parti ved mandatfordelingen. Derefter fordeles mandaterne blandt valgforbundets partier. I mange kommuner indgår de borgerlige partier i ét valgforbund, mens Socialdemokraterne, SF og/eller Enhedslisten udgør et andet valgforbund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

25 år hos Bauhaus

Annonce