Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Rejsen til Grønland og ind i sig selv

Eva Merz har skrevet bogen"Styrmanden om en ven, Grønland og sig selv. Foto: Tue Sørensen
I ny bog drager Eva Merz til Grønland med sin ven. Det blev en opdagelsesrejsende i det moderne Grønland og ind sig selv og Styrmandens indre.

Udgivelse. Man kan rejse på mange måder. Man kan tage et jumbojet til Langbortistan. Man kan gå en tur langs vestkysten.

Eller man kan drage til Grønland for at opleve den storslåede natur og stirre ned i bræernes sprækker. Og måske kan man få øje på noget, man havde glemt, man har set eller oplevet. Og man kan stå tilbage som dansker og tænke på, om de nu ikke lige kunne tage og lette måsen fra sælpelsen og komme i gang.

Og de tre ovennævnte ting er de væsentligste master i romanen ”Styrmanden”, der udkommer på fredag. Det er Eva Merz, der har skrevet den. Lakonisk og observerende.

Annonce
På bænken. På Gammel Vardevej. Eva Merz og Styrmanden. Foto: privat

Medfølende og irriteret. På sig selv og sin hovedperson.

Proppen i

Eva Merz mødte Niels Jørgen Møller, da hun var involveret i noget udsmykningsarbejde sammen med beboerne på Gammel Vardevej for fire år siden. Det var lige omkring den tid, hvor han stoppede med at drikke. Sådan fra en dag til en anden. Punktum slut.

Men når man sætter proppen i, risikerer flasken at slå revner og lige pludseligt begyndte Styrmanden, som han bliver kaldt, at huske ting, der var gemt væk under skam, fornægtelse og for mange procenter.

-En dag sagde han, da han var blevet ædru, at nu ville han sgu tilbage til Grønland, hvor han ikke havde været i 25 år. Jeg sagde jeg ville med. Og det kom jeg og det blev til en rejse i Styrmandens fodspor, siger hun.

Annonce

Immaqa - måske

- Hans liv er på mange måder et billede på Grønlands udvikling og udfordringer. Vi var sammen i 14 dage. Jeg talte med vennerne og hans familie, som han måske ikke havde set i mange år. Det var svært for ham at blive konfronteret med det, han havde glemt eller ville glemme. Men han kom igennem det hele og er nu godt hjemme igen.

For mig var det også en oplevelse. Blandt andet at måtte jeg sætte min egen vestlige utålmodighed på standby, da vi var sneet inde i en by. Der skete ikke en skid. Det, ved de godt, kan ske deroppe, og så siger man ”Immaqa”. Det betyder måske kan vi komme afsted. Jeg var ved at blive drevet til vanvid, siger hun.

Det er ikke en rejseskildring. Det er en roman

Eva Merz

Hun kom med fragtbåd tilbage til Nuuk. Styrmanden sejlede i speedbåd i fjorten timer i træk. I modvind. Men han overlevede strabadserne. Træt og slidt, men i live.

Nu sendes "Styrmanden" ud på sin egen sejlads. Det er vigtigt for Merz, at den ikke bliver placeret under G for Grønland og opfattet som en rejsebog, som turister køber, inden de tager afsted til Menneskenes land.

-Den har nogle elementer af det, men det er en roman, der er blevet lavet på fakta og egne oplevelse, siger Merz, der holder reception i Varmings Boghandel på fredag klokken 17.

Styrmanden var lige kommet hjem efter 14 timer i en speedbåd, da Merz nappede dette foto, der blev til forsiden på bogen. Foto: privat
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Politiker melder Esbjerg Kommune til det kommunale tilsyn i mobbesag

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Unge vil have unge i byrådet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Tak til musikken

Ugeavisen Esbjerg

3.000 buske og træer skal skabe trivsel

Ugeavisen Esbjerg

Byparken får et kæmpeløft

Ugeavisen Esbjerg

Succes med spegepølser

Ugeavisen Esbjerg

Vi skal ville udvikle hele byen

Ugeavisen Bramming

Klar til den store eksamen

Ugeavisen Esbjerg

Grønlandsk gudstjeneste var en succes

Ugeavisen Esbjerg

Der skal fortsat strikkes på Fanø

Ugeavisen Esbjerg

Team Esbjerg skal tage smilet med hjem fra Aarhus

Ugeavisen Esbjerg

Spillested tager visse forbehold

Ugeavisen Esbjerg

Tyve stjal dobbeltsenge for 1.2 millioner kroner

Ugeavisen Esbjerg

Skattecenter åbnede med smil og skål

Ugeavisen Esbjerg

To liste T i kandidattest

Ugeavisen Esbjerg

Hvor er du Omvendt?

Ugeavisen Esbjerg

Umage par satte røde plakater op

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg Kommune nummer 43 i stor idrætsundersøgelse

Ugeavisen Esbjerg

Et godt gys i Broen til Late Night

Ugeavisen Esbjerg

Filmklassiker i musicaludgave

Ugeavisen Esbjerg

Lose og Lykke i infight i Østerbyen

Ugeavisen Esbjerg

Forurenet jord skaber problemer for power to X-anlæg i Måde

Ugeavisen Esbjerg

Minister slår fast: Anbragte børn har ret til samvær med forældre og søskende

Annonce