Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Ribe jubler over sommeren 2020 - på Fanø er der langt fra samme begejstring

Rigtig mange nyder at besøge Fanø. Det gælder særligt om sommeren, men turismesommeren 2020 var næsten halvdelen af øens borgere ikke begejstrede for, viser ny undersøgelse. Foto: Destination Vadehavskysten
Sommeren 2020 bragte rekordmange turister til Fanø og Ribe. I domkirkebyen er der stor glæde over de mange besøgende, mens næsten halvdelen af fannikkerne oplevede turismeboomet negativt.

Turisme: I sommeren 2020 var det så som så med dykkerferie i Thailand, grisefest på Mallorca og en tur i Disneyland i Florida. Nej, vi skulle blive hjemme, det gjorde vi så, og så væltede det ellers ind med mennesker i to af de områder, der her på egnen for alvor kan trække turister til.

Af samme grund valgte Destination Vadehavskysten - sammen med Esbjerg og Fanø Kommune - at få lavet en undersøgelse af borger og sommerhusejernes oplevelse af sommeren 2020 og de nye tilstrømninger.

- Dermed kunne vi få et større vidensgrundlag til at skabe endnu bedre oplevelser for både borgere og besøgende i sommeren 2021, lyder det fra destinationschef Hans Peter Folmann.

Annonce

Og ser man på undersøgelsens resultater, er det en noget blandet tilbagemelding, der er kommet fra de to turist-destinationer.

I Ribe er 65 procent af borgerne positive eller endog meget positive i forhold til de enormt mange turister, der lagde vejen forbi landets ældste byer. Og kommer der flere toiletter og bedre parkeringsmuligheder i fremtiden, ja så er mildest talt dømt jubelbrøl og balalajkadans i Domkirkebyen.

Fanniker jubler ikke

På Fanø trækker de ikke i folkedragt og dansesko, hvis sommeren 2021 byder på lige så mange turister. I hvert fald ikke hvis man skal tro undersøgelsens resultater.

De erhvervsdrivende har godt nok nydt godt af de mange turister, men borgerne selv er ikke ligefrem begejstrede for den strøm af turister, der invaderede øen i sommeren 2020.

Således svarer hele 48 procent af de adspurgte fanniker, at antallet af turister i sommeren 2020 var negativt eller meget negativt, mens 36 procent svarer, at det var positivt eller meget positivt. Det er naturligvis ikke optimalt, at næsten halvdelen af øens borgere finder den øgede turist-aktivitet negativ, når Fanø på mange måder lever af netop turisme.


Vi valgte at gennemføre undersøgelsen i to geografisk afgrænsede områder med mange turister.

Destinationschef Hans Peter Folmann


Det er særligt forhold omkring Fanø Færgen og presset på dagligvarebutikker og spisesteder, der har påvirket borgerne på den lille Vadehavsø, viser undersøgelsens resultater.

Undersøgelsen har afdækket mange forskellige forhold, der kan justeres og forbedres for at gøre sommeren 2021 til en endnu bedre oplevelse for alle. Information om opførsel i naturen efterspørges sammen med en lettere adgang til inspiration om de mange muligheder området byder på, så gæsterne kan komme langt mere omkring i hele destinationen.

- I dialog med aktørerne i hele destinationen og kommunerne vil vi nu forsøge at udvikle løsninger, der i højsæsonen kan lette presset på spisestederne. Desuden vil Destination Vadehavskysten være til stede med inspiration, råd og vejledning ved større arrangementer i destinationen og på de store rejsedage ved Fanø Færgen på Esbjerg-siden, fortæller Hans Peter Folmann og fortæller, at han ikke synes, der er de store overraskelser i undersøgelsen.

I forhold til at Esbjerg ikke er med i undersøgelsen, siger destinationschefen til Ugeavisen Esbjerg:

- Vi valgte at gennemføre undersøgelsen i to geografisk afgrænsede områder med mange turister. Esbjerg har primært erhvervsturister, som sidste år var meget ramte grundet Corona. Hele Esbjerg Kommune vil ikke give brugbare data, og Esbjerg City har "altid" mange handlende.

Om undersøgelsen

Analysefirmaet Wilke gennemførte i efteråret 2020 en undersøgelse blandt borgere og sommerhusejere på Fanø og i postnummer 6160 Ribe. På Fanø valgte 939 borgere og i Ribe 1.882 at deltage i undersøgelsen, der blev suppleret med interviews af erhvervsrepræsentanter i de to områder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Svingdøren på Fanø

Ugeavisen Esbjerg

Professor: Det er en kreativ omgåelse af udbudsreglerne, som vi ikke ser så ofte, fordi man som offentlig myndighed normalt gør sig umage med at følge reglerne

Annonce