Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Rystet folketingspolitiker efter ME-møde: - Jamen du godeste, de er ved at gå til i badestole, så giv hende dog en

I torsdags fik Esben Gustavussen taletid i Folketingets Sundheds- og

Ældreudvalg, og det gjorde stort indtryk på politikerne.

Annonce

Det kan være svært at forstå, at den 28-årige Marie Louise Gustavussen i mere end to år har ligget i et mørkt værelse stort set uden at få hjælp fra andre end sine forældre. Da hendes far Esben Gustavussen i torsdags fik foretræde for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, fik han muligheden for at åbne Christiansborg-politikernes til øjne for datterens situation.
Det lykkedes. Socialdemokraternes Karin Gaardsted var en af de tilstedeværende politikere, og hun fik både øjnene op og blev rystet over ME-sagen på Fanø.

- Det gjorde et stort indtryk på os alle, at faren sad der og i sin afmagt fortalte sin lange og gribemde historie om, at de har en datter, der ligger derhjemme i mørket, og at der ikke er en vej ind i sundhedsvæsnet, sagde hun efter foretrædet, hvor Esben Gustavussen ikke blot forklarede om den manglende hjælp fra sundhedsvæsnet, men også om helt praktiske ting som at familien ikke har fået de hjælpemidler, de har bedt om.

- Jamen hvorfor kan hun ikke få en badestol, jamen du godeste de er ved at gå til i badestole, så giv hende dog en. Det kan jeg ikke forstå, der synes jeg godt nok de må oppe sig lokalt. Man må jo også prøve at kigge på, hvordan man kan hjælpe de pårørende. De står i en meget vanskelig situation, så hjælp dem, sagde Karin Gaardsted.

Også Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt, bed mærke i det.

- Jeg tror, det chokerede mange. Det krænker min forestilling, om hvordan et velfærdssamfund skal fungere. Hver eneste dag læser vi om forskellige krænkelseshistorier om små ting, her har vi et sygt menneske, der ikke kan få hjælp, sagde hun.

ME i Folketinget
Liselott Blixt har rettet en forespørgsel til sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V), og det sætter senere på året ME på dagsordenen i Folketingssalen. Liselott Blixt håber nu, at det i sidste ende kan føre til, at ME-patienter som Marie Louise Gustavussen får bedre hjælp. Både til de helt praktiske ting som en badestol, men også i forhold til at sundhedsvæsnet åbner øjnene for den viden på området, der bliver brugt i udlandet.

- Det er nogle af de ting, jeg håber på, at sundhedsministeren kan hjælpe med. Man må prøve at få en afdeling til at interessere sig for det og prøve med nogle af de behandlingsmetoder, man bruger i andre lande. Hvis sundhedsministeren går med til det, vil det også være nemmere at gå til socialministeren bagefter og sikre, at kommunerne også hjælper denne diagnosegruppe. De skal også have en badebænk, når de har brug for det og den nødvendige pleje, siger Liselott Blixt.

Venstres sundhedsordfører Jane Heitmann, der også var med til Esben Gustavussens foretræde, er enig i, at der skal kigges mod erfaringerne fra udlandet.

- Derfor er jeg glad for, at vi skal have en debat i Folketinget om netop den diagnose, så vi i højere grad kan få et fælles udgangspunkt. Jeg synes altid, det er klogt at kigge til udlandet. I går (torsdag red.) blev det nævnt, at man tilsyneladende griber tingene anderledes an i Sverige, og det synes jeg altid, vi skal lytte til, sagde hun.

Samme melding kommer fra Alternativets sundhedsordfører Pernille Schnoor:

- Det, vi gør nu, er tydeligvis ikke nok, og det er ikke i orden, at man ikke kan komme med nogle tilbud til en kvinde som Marie Louise. Så vi må prøve at kigge mod andre lande, der gør mere, end vi gør i Danmark for eksempel Norge for at få inspiration, sagde hun.

Også SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen er glad for, at Folketinget nu sætter fokus på ME.

- Jeg er enig i, at der er brug for, at man får kigget mere på det, og jeg er ikke tilfreds med, at vi har patienter, vi opgiver. Det er virkelig en sundhedspolitisk falliterklæring, at vi ikke får løftet det område. Der er flere, der har den oplevelse af, at man godt kan finde ud af at prøve nogle nye behandlinger i udlandet, mens Danmark er i bakgear. Der bliver vi nødt til at se, om vi kan lære noget andre steder fra. Jeg har svært ved at forestille mig, hvor fortvivlende det må være, at der er muligheder andre steder, som man ikke kan få lov til at prøve, sagde hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce