Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Så er det slut med røg – helt slut!

Da elever, kursister, medarbejdere og ledelse mandag i sidste uge mødte ind på Social- og Sundhedsskolen efter flere ugers sommerferie, var det til en røg- og tobaksfri skoletid. Ingen, hverken elever eller medarbejdere, må længere ryge i skoletiden på og uden for skolens område. Foto: Niels Husted
Nu er det ikke længere tilladt at ryge i skoletiden på SOSU Esbjerg. Hverken på eller udenfor skolen.

Da elever, kursister, medarbejdere og ledelse mandag i sidste uge mødte ind på Social- og Sundhedsskolen efter flere ugers sommerferie, var det til en røg- og tobaksfri skoletid. Ingen, hverken elever eller medarbejdere, må ryge i skoletiden på og uden for skolens område.

Initiativet omfatter alle former for tobaksprodukter inklusive snus og e-cigaretter, og direktør Lisbeth Nørgård forklarer, at forbuddet er indført efter mange og lange overvejelser, fordi det selvfølgelig kan ses som en indgriben i den personlige frihed.

-Men vi føler, at timingen er helt rigtig i forhold til den samfundsmæssige debat og trend, som vi oplever nu, siger Lisbeth Nørgård.

Annonce

I samarbejde med blandt andet Røgfri Fremtid og Kræftens Bekæmpelse har SOSU Esbjerg de sidste mange måneder forberedt sig på en røg- og tobaksfri skoledag. Blandt andet fordi man tidligere har forsøgt sig med et lignende tiltag i 2016, som ikke gik som håbet.

-Der ønskede vi også at gå forrest, men vi måtte efter noget tid erkende, at timingen ikke var den rigtige. Det føler vi som sagt, at den er nu. Lovgivningen er også med os, og så er der en trend i tiden og samfundet, som går samme vej, forklarer Lisbeth Nørgård.

Har informeret naboer

Direktøren fortæller, at SOSU Esbjerg først og fremmest vil være røg- og tobaksfri, fordi man ønsker at sikre et sundt lærings- og arbejdsmiljø, ligesom man ved, at mange unge begynder at ryge, når de starter på en ungdomsuddannelse.

I forbindelse med den nye hverdag uden røg på skolen har elevrådet været inddraget, ligesom man har inviteret naboerne omkring skolen til infodag for at fortælle om initiativet.

Det er primært skolens to bæredygtighedsmedarbejdere, som har stået for arbejdet med røg- og tobaksfri skoletid. De oplever allerede stor opbakning blandt skolens medarbejdere, elever og kursister. De er dog samtidig godt klar over, at det også bliver en udfordring for skolens rygere, når nyhedens interesse har lagt sig.

-Vi ved, at det bliver rigtig svært for nogle at undvære cigaretter eller andre tobaksprodukter i skoletiden. Derfor er vi i løbende dialog om, hvordan vi bedst muligt kan støtte og hjælpe hinanden, når det bliver svært. Vi har en masse tilbud til de elever, der synes det er svært. Blandt andet tilbud om rygestopkurser, som en del elever allerede har taget imod, forklarer Katharina MacArtney, der er én af skolens bæredygtighedsmedarbejdere.

Sanktioner er mulige

Som et andet tiltag for at bakke op om en røgfri skoletid har 16 af skolens medarbejdere været på kursus om røg- og tobaksfri skoletid gennem Kræftens Bekæmpelse.

Lisbeth Nørgård ved godt, at det kan blive svært for nogle at overholde forbuddet. Men det står ikke til at ændre.

-Der er helt sikkert nogle, som får det svært, og vi vil gøre alt for at hjælpe dem. Men det er klart, at oplever vi, at forbuddet gentagne gange ikke bliver overholdt, så er der nogle sanktionsmuligheder og konsekvenser. Elevernes arbejdsgiver kan blive kontaktet, de kan få en tænkepause, og i sidste ende kan det også resultere i bortvisning. Men så langt kan jeg slet ikke forestille mig, at vi kommer ud. Vi søger jo ført og fremmest dialogen, og vi oplever allerede nu, at elever og ansatte er indforstået med, at det her nu er den nye hverdag på SOSU Esbjerg, siger Lisbeth Nørgård.


Mange af vores elever kommer jo ud i en sektor, hvor man ikke må ryge, såsom daginstitutioner og hjemmepleje. Derfor giver det rigtig god mening, at de også bliver uddannet i røgfrie miljøer.

Direktør SOSU Skolen Esbjerg, Lisbeth Nørgård.
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Christian Victor Petersen efter konkurs: - Det er jeg ked af

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Esbjergs stolte historie er ikke nok

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

På jagt efter en ny fortælling

Ugeavisen Esbjerg

Farvel til to af de store

Ugeavisen Esbjerg

Offshore: Målet er mere momentum

Ugeavisen Esbjerg

På natsværmerjagt i Marbæk

Ugeavisen Esbjerg

Det regner altså meget

Ugeavisen Esbjerg

Rybners bygger studieboliger for tyve millioner

Ugeavisen Esbjerg

EfB Akademi er på akut trænerjagt

Ugeavisen Esbjerg

Spillerforeningen: EfB har købt sig tid til at chikanere spillerne

Ugeavisen Esbjerg

Brandvæsen stiller om til klimaudrykninger

Ugeavisen Esbjerg

Lokale unge viser ministeren den rigtige Jerne Station

Ugeavisen Esbjerg

Endnu en spiller stopper i EfB: Kikkenborg er færdig

Ugeavisen Esbjerg

Oplev læderskildpadden fra Vadehavet

Ugeavisen Esbjerg

Fodbolden kan ende hos de lokale

Ugeavisen Esbjerg

Øvelokalernes hus tager form

Ugeavisen Esbjerg

Oplev stjernespækket cykelløb i Esbjerg og Ribe

Ugeavisen Esbjerg

Rosé- og Blomsterfestivalweekend i Esbjerg City

Ugeavisen Esbjerg

Udstilling med fokus på biodiversitet

Ugeavisen Esbjerg

Den bedste kommer ikke til Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Bedrøvet sponsor: EfB's ejere og ledelse har malet sig op i et hjørne

Ugeavisen Esbjerg

Gjesing Bistro og Byens Bistro er under konkursbehandling

Ugeavisen Esbjerg

EfB-læge efter opsigelse: - Jeg vil ikke acceptere, at min faglighed kompromitteres

Annonce