Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Mors opskrift på leverpostej holder stadig

Wium Leverpostej har snart eksisteret i 70 år. Opskriften er stadig den samme, siger Michael Debel Jørgensen, der i dag står i spidsen for fabrikken og det kendte varemærke fra Esbjerg. Han overtog efter sin far Jørn Jørgensen i 2012. Jørn Jørgensen købte fabrikken af Kaj Wium i 1984. Foto: presse
Wium Leverpostej i Esbjerg holder fast i det sikre. Lørdag har det kendte Esbjerg-firma produceret leverpostej i 70 år efter den samme opskrift.

Jubilæum: Alle, der spiser leverpostej i Esbjerg, kender Wium. Da slagtermester Kaj Wium åbnede sin forretning i Esbjerg i 1942, var der særligt et produkt, som folk i Esbjerg ikke kunne få nok af. Leverpostej.

Kaj Wium havde haft held til at lokke opskriften på leverpostej ud af sin mor, og den solgte så godt, at Kaj Wium i maj 1951 kunne åbne en egentlig produktion af leverpostejer i Jyllandsgade. Det gik godt i over tredive år, og medvinden og firmanavnet fortsatte, da slagter Jørn Jørgensen købte Wium Leverpostej i 1984.

Den 1. maj runder Wium Leverpostej således 70 år med produktion af leverpostej i Esbjerg, og det er den samme 70 år gamle opskrift, der stadig bliver brugt i Esbjerg. Jyllandsgade er blot byttet ud med topmoderne produktionsfaciliteter på Sallingsundvej, og slagtermester Wium og siden Jørn Jørgensen er afløst af Michael Debel Jørgensen, som overtog Wium Leverpostej efter sin far i 2012.

Annonce

- Man må sige, hun ramte plet med den opskrift. Vi har ikke ændret noget i den siden 1951, siger Michael Debel Jørgensen om produktionen, der beskæftiger seks medarbejdere i den 600 kvadratmeter store fabrik, han i 2017 byggede på Sallingsundvej for små syv millioner kroner.

- Vi trængte til at komme væk fra den gamle adresse i Jyllandsgade. Forholdene der var ikke tidssvarende længere for en moderne fødevarevirksomhed. Nu har vi ideelle forhold for både produktion, fødevaresikkerhed og firmaets medarbejdere, siger Michael Debel Jørgensen til Ugeavisen Esbjerg.

Lidt mere på hylderne

Det er ikke kun opskriften på leverpostej, der er uændret. Det er Wiums sortiment stort set også. Wium Leverpostej laver leverpostej og ikke en hel masse andet. I 1995 kom krydderfedt dog ind i sortimentet, og siden 2005 har kunderne også kunnet købe en Wium Sylte til jul.

- Men andet har vi ikke på hylderne. Vi er gode til at lave leverpostej, og vi går stadig på arbejde med ambitionen om at lave verdens bedste leverpostej hver eneste dag, siger Michael Debel Jørgensen.


Man må sige, hun ramte plet med den opskrift. Vi har ikke ændret noget i den siden 1951.

Michael Debel Jørgensen, Wium Leverpostej


Leverpostejen made in Esbjerg er lavet på lokale råvarer. Lever og spæk kommer således fra slagterier i Syd- og Vestjylland, og sødmælken kommer fra mejeriet i Tistrup. Løgene kommer skrællede og hele fra Flensted i Skovlund. Tilsætningsstoffer må man kigge i andre postejer efter. De skal ikke i en Wium.

- Kaj Wium var fra begyndelsen opsat på, at råvarerne og håndværket skulle være i orden. Det holdt min far fast i, og det gør jeg også. Så lever vi med, at vores leverpostej ikke kan holde sig så længe, som de andres kan, siger Michael Debel Jørgensen.

Annonce

Op til syv tons om ugen

I dag producerer Wium Leverpostej mellem fem og syv tons leverpostej om ugen i fabrikken på Sallingsundvej. Wiums bakker og logo er et velkendt varemærke i kølediskene i hele Syddanmark. Men, man kan også få sig en mad med Wium i Malaga, hvor en dansker driver en smørrebrødsforretning.

- Og så kan man møde Wium i flere delikatesseforretninger, hoteller og restauranter, som serverer Wiums postejer som sine egne. Vi har de senere år bevæget os ind på private label-markedet, og det er jo en fin reklame for os, når andre vælger at bruge vores leverpostej som deres delikatesseprodukt, siger Michael Debel Jørgensen.

Vind et halvt års forbrug af Wium leverpostej

De fleste esbjergensere kender til Wiums leverpostej, og mange er sikkert vokset op med den på en rugbrødsmad i madpakken. Eller spist den ved festlige lejligheder som kold eller lun ingrediens på det kolde bord.  Nu har du chancen for at vinde et halvt års forbrug af Wium Leverpostej.

Send os et billede af din bedste eller flotteste Wium-mad og skriv en kort forklaring om den. Så kårer vi den bedste leverpostejmad med alle medarbejdere i Wium Leverpostej som dommerkomite. Præmien er en bakke Wium om ugen det næste halve år.

Send dit billede til: red.esbjerg@ugeavisen.dk senest søndag aften.

1. maj kan Wium Leverpostej fejre 70 år som en af Esbjergs ældste produktionsvirksomheder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kriminaliteten er faldende

Annonce