Annonce
Ugeavisen Esbjerg

SDU’s Vejle-satsning undrer i Esbjerg

SDU har nye uddannelser på vej til Esbjerg, men både Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen og Erling Petersson, leder af Education Esbjerg, mener byen har behov for endnu flere uddannelser. Foto: Privat
SDU vil tilføre Esbjerg flere medicinstuderende, en ny kandidatuddannelse i idræt og sundhed og en jurauddannelse, men i Esbjerg var der et håb om mere.

Uddannelse: I sidste uge offentliggjorde SDU planerne om at etablere SDU Vejle med kandidater indenfor it-, sundhed- og ingeniøruddannelser. Samtidig offentliggjorde universitetet en plan for, hvordan SDU vil løse den bundne opgave fra Folketinget og udflytte ti procent af optaget fra Odense, blandt andet ved at udflytte et antal pladser på kandidatuddannelsen i medicin og kandidatuddannelsen i "idræt og sundhed – konkurrence- og eliteidræt" til Esbjerg.

Men selvom Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) glæder sig over, at der er nye uddannelser og flere studiepladser på vej til Esbjerg, så havde han håbet på mere.

- Jeg skal ikke kritisere det, der sker i Vejle, men jeg undrer mig over, at man ikke i højere grad styrker, de campusser man har i stedet for at udvide med et mere. Det er lidt som om, at Esbjergs ambitioner er lidt højere, end det vi ser leveret fra SDU, siger borgmesteren.

Annonce

Selvfølgelig er det skuffende, at Esbjerg som landets femtestørste by ikke får mere i denne omgang.

Erling Petersson, leder af Education Esbjerg

Et håb om mere

Den samme følelse har Erling Petersson, leder af sekretariatet Education Esbjerg, der netop er sat i verden for at styrke studiebyen Esbjerg.

- Vi er glade for etableringen af kandidatuddannelsen i medicin, den fulde jurauddannelse og kandidaten i idræt og sundhed. Både medicin og jura er signaturuddannelser, og jeg er sikker på, at mange unge vil søge dem. Men som planen foreligger nu, må jeg sige, at det ikke er tilstrækkeligt i forhold til Esbjergs uddannelsesbehov. Jeg håber, at vi kan få en dialog med SDU om dette, siger Erling Petersson og understreger, at der i Education Esbjerg arbejdes for at tiltrække endnu flere studiepladser til Esbjerg som for eksempel psykologiuddannelsen, som han fortæller, at der er et dokumenteret behov for i Esbjerg.

Derfor havde han også håbet, at SDU havde haft endnu mere i posen til Esbjerg.

- Hvorfor placerer man for eksempel ikke bacheloruddannelsen i Folkesundhedsvidenskab i Esbjerg, hvor man allerede har kandidaten, og hvor man i samspil med medicin, idræt og sundhed samt flere uddannelser på UC Syd kunne have fået et stærkt sundhedsfagligt miljø? Og hvorfor tænker man ikke i IT- og datauddannelser, der kan understøtte Esbjerg som knudepunkt for datacentre eller i uddannelser, der kan understøtte Esbjergs potentialer inden for den grønne omstilling, spørger Erling Petersson.

Vi har fået bestyrelsens godkendelse af en ambitiøs regionaliseringsplan, som faktisk gør, at vi har ambitioner om at tilføre samtlige vores campusbyer flere studiepladser. Vi er meget tilfredse med resultatet af den proces.

Jens Ringsmose, rektor SDU

På SDU har rektor Jens Ringsmose dog svært ved at forstå den vestjyske undren.

- Jeg synes, vi tilfører studiepladser til Esbjerg i et betydeligt omfang, og vi opretter to meget prestigiøse uddannelser, hvor der med sikkerhed nok skal komme studerende til – jura og medicin. Vi har fået rigtig mange lister fra rigtig mange byer, og rigtig mange ønsker bliver ikke imødekommet, og jeg synes vi gør en ambitiøs og ihærdig indsats for at få flere studiepladser til Esbjerg. Vi vil gerne alle vores campusbyer også Esbjerg, siger Jens Ringsmose og understreger, at universitetet er nødt til at kigge på, at der skal være studerende til de uddannelser, der bliver udflyttet.

- SDU har en række uddannelser i Esbjerg, som vi har svært ved at rekruttere studerende til. Vi har haft en betydelig tilbagegang i antallet af ansøgere til vores uddannelser, og det er ikke fordi, vi ikke gør meget for at markedsføre dem, vi er bare oppe mod en demografi, hvor der bliver færre og færre unge, og så er der stadig en tendens til, at de unge søger mod de allerstørste byer, derfor har vi nogle kraftigt vigende søgetal også i Esbjerg, siger rektoren.

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hele Danmark kommer til at kigge på Esbjerg i morgen: TV-vært bange for hosteanfald

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

- I dansk lærer jeg at formidle noget

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

- Jeg kan godt lide at matematik er facts

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

- Jeg synes Kalmarunionen er virkelig spændende

Ugeavisen Esbjerg

Tretten Da Vinci-elever er videre i DM i skolefag

Ugeavisen Esbjerg

Før transfervinduet smækker i: Direktøren vil have fysik og rutine til midtbanen

Ugeavisen Esbjerg

Der er vaccinehjælp at hente: Jørgen fik sit tredje stik

Ugeavisen Esbjerg

Rekord: Esbjerg-virksomheder runder en million kroner til Danmarks Indsamling

Ugeavisen Esbjerg

Så går Theodors tid godt med det

Ugeavisen Esbjerg

Hjælp til det nye MitID

Ugeavisen Esbjerg

Opråb: Lad nu de butiksansatte trække vejret igen

Ugeavisen Esbjerg

Ansatte lider under værnemidler: Hovedpine, varm ånde og uren hud

Ugeavisen Esbjerg

Hus uden gavl i Østergade skal genopbygges

Ugeavisen Esbjerg

Ingen gider være den, der aldrig kom væk fra Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Jesper Jensen: - Vi er mange om succesen

Annonce