Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Sejr for syg datter i ME-sagen efter fire år: Fanø Kommune erkender fejl og siger undskyld

Fanø Kommune erkender nu fejl i sin sagsbehandling i ME-sagen og giver en uforbeholden undskyldning. Foto: Tue Sørensen
Fanø Kommune erkender nu fejl i sin sagsbehandling i ME-sagen og giver en uforbeholden undskyldning.

Den ME-syge Marie Louise Ilsøe Gustavussen på Fanø får nu endelig den hjælp, hendes forældre så længe har kæmpet med Fanø Kommune om at få.

At passe den syge unge kvinde, der nu er 30 år, har i fire år været en umådelig stor opgave, som fik to ting til at fylde alt i forældrenes hverdag: Den ene har været at pleje deres datter døgnet rundt, den anden at kæmpe for at få den hjælp, støtte og forståelse fra Fanø Kommune og sundhedsvæsenet, som den syge kvinde og hendes familie havde behov for, men ikke fik.

Nu er det endelig lykkedes Vibeke og Esben Ilsøe Gustavussen at trænge igennem til Fanø Kommunes ledelse med dokumentation for de alvorlige fejl, mangler, usandheder og grundløse mistanker i sagsbehandlingen og sagens akter, som familien har peget på igen og igen.

Annonce

Fanø Kommune har på skrift givet familien ret i kritikken. Og et løfte om mere hjælp til familien er fulgt op med en uforbeholden undskyldning for den måde, kommunen har behandlet dem og håndteret deres ulykkelige sag.


Ikke nok med, at I har en meget syg datter, som I skal tage vare på, så er I fra Fanø Kommune ikke blevet mødt med den forståelse, I med rette kunne forvente.


Indrømmelsen og undskyldningen er meget klar i et brev, som Fanøs borgmester Sofie Valbjørn og den nu afgåede kommunaldirektør Vibeke Kinch har sendt til Vibeke og Esben Ilsøe Gustavussen efter et møde mellem forældrene og de to kommunale topfolk. I brevet, hvor borgmester og kommunal direktør takker for et godt møde, står der blandt andet:

- I har været igennem en helt utrolig hård periode i jeres liv. Ikke nok med, at I har en meget syg datter, som I skal tage vare på, så er I fra Fanø Kommune ikke blevet mødt med den forståelse, I med rette kunne forvente. I har oplevet Jer mistænkeliggjort og ikke lyttet til.I brevet skriver borgmesteren og kommunaldirektør også:

- Når vi i dag ser tilbage på forløbet, kan vi se, at Fanø Kommune, i stedet for at fokusere på Marie Louises funktionsniveau og dermed hendes og Jeres behov for hjælp, i for høj grad har fokuseret på usikkerheder rundt om sagen. Og desværre også på om I talte sandt eller ej. Undskyldningen i brevet er lige så klar som erkendelsen af fejl og mangler i sagsbehandlingen:

- Vi vil gerne, som den øverste ledelse i Fanø Kommune, påtage os ansvaret og give Jer vores uforbeholdne undskyldning for den sagsbehandling, I har været udsat for, lyder det i brevet, inden borgmester og kommunaldirektør slutter med et håb om i fællesskab med forældrene at skabe et tillidsfuldt og godt samarbejde til gavn for deres alvorligt syge datter.

Fejl skal fjernes

Fanø Kommune nøjes dog ikke med at sige undskyld til forældrene. Kommunen vil også have ryddet op i de sagsakter, som så længe gjorde det svært for familien at få hjælp, men i stedet bragte dem i en situation, hvor de frygtede en tvangsfjernelse af deres datter, hvilket ville have været stik imod råd fra de læger, der kender hende og familien.

Sagsakterne har ikke kun faktuelle fejl, som både forældre og læger har peget på flere gange. Sagsakterne rummer også alvorlige beskyldninger rettet mod forældrene. Herunder en beskyldning om, at forældrene holder deres syge datter i hjemmet mod hendes vilje, hvad læger omkring familien og også datteren selv pure har afvist igen og igen.

Det er også blevet antydet, at en af forældrene kunne lide af Münchhausen by Proxy-syndromet, hvor man skader sit barn for selv at få opmærksomhed. En mistanke de samme læger omkring familien og datteren også blankt har afvist som opspind.

For at få ryddet op i fejl, mangler og grundløse beskyldninger har Fanø Kommune derfor søgt Embedslægen Region Syd om aktindsigt i Marie Louise Ilsøe Gustavussens journaler fra den periode, hvor det er relevant at tjekke, hvad der står, og hvor oplysningerne kommer fra.

Anmodningen om aktindsigt viser tydeligt, at Fanø Kommune er bekymret over, hvilke oplysninger medarbejdere i kommunen har givet videre om den syge unge kvinde og hendes familie. I anmodningen står der således:

”Fanø Kommune har (i perioden, red.) været i dialog med Embedslægen, hvor der kan være afgivet forkerte og misvisende oplysninger om Marie Louises situation samt forældrenes kompetencer. Disse oplysninger har haft alvorlige konsekvenser for familien, og Fanø Kommune ønsker derfor at dementere de forkerte oplysninger, der kan være i sagen.”

Ankestyrelsen

Ankestyrelsen har behandlet en række klager, som familien har sendt vedrørende Fanø Kommunes sagsbehandling. I alle sager har Ankestyrelsen givet familien medhold og sendt sagerne hjem til kommunen til fornyet behandling. Ankestyrelsen har blandt andet kritiseret kommunen for utilstrækkelig belysning af faktiske forhold i sagerne, usaglig sagsbehandling og tilfælde af alt for lang sagsbehandlingstid. Ansvaret for fejl og mangler i sagsbehandlingen har Ankestyrelsen placeret hos Fanø kommune.

ME

ME (Myalgisk Encephalomyelitis) er en sygdom, som rammer nervesystemet, immunsystemet og hormonsystemet, men også har forbindelse til hjernen, mave-tarmflora og de såkaldte mitokondrier, det vil sige musklernes energiproduktion. Hovedsymptomet er en langvarig og i reglen forsinket udmattelse efter fysisk og mental aktivitet (PEM = post exertional malaise). Brændende smerter, svimmelhed, overfølsomhed overfor lys og lyd er andre følger. Marie Louise Ilse Gustavussen kan ikke sidde, gå eller stå. Hun har i flere år været helt afhængig af sine forældres hjælp døgnet rundt. Hun er stærkt sensibel i forhold til lys og lyde.

Annonce
Ugeavisen Bramming

Kommunen er snart klar med strategisk varmeplan

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Nyt i Broen: Dobbelt op på lingeri

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

På fredag går golfere 18 huller for de hjemløse

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Sådan er esbjergensere: Direktørens kærestebrev til Esbjerg er nået ud til 292.000

Ugeavisen Esbjerg

Installation og superhits

Ugeavisen Esbjerg

Kalder alle mødre: I Esbjergs Mødregruppe hjælper mødre andre mødre. Det bliver ikke smukkere

Ugeavisen Esbjerg

Cecilie valgte Da Vinci: Der er mange flere hænder oppe i timen

Ugeavisen Esbjerg

Elever er enige: Sport i skoletiden gør os bedre til at lære

Ugeavisen Esbjerg

Der snakkes lidt i hjørnerne: Er profilklassen blevet folkeskolens favoritbarn?

Ugeavisen Esbjerg

Har Esbjerg-skoler fundet opskriften på succes? Her er Esbjergs mest populære skoleklasser

Annonce